fbpx

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters

Ken je dat gevoel? Je zit in een vergadering en je wilt wat zeggen, maar zodra alle ogen op je gericht zijn klap je dicht? Of dat je zó zenuwachtig wordt, dat je maar niets zegt en stil blijft? Of, wanneer je een leuk verhaal wilt vertellen op een verjaardag of feestje en je door zenuwen veelal over je eigen woorden struikelt? Dat gebeurde bij mij allemaal. Elke vergadering weer. Op elke verjaardag weer. Bij elke bijeenkomst met meer dan twee personen weer. Ik was koning sociale awkwardness.

Via een workshop Vertellen ben ik in aanraking gekomen met ToastMasters. Omdat veel van mijn energie dit jaar naar het ontwikkelen van zelfvertrouwen gaat, leek het me een goed idee om publiekelijk spreken (speechen) te gaan oefenen. Het doel: Meer zelfvertrouwen in sociale gelegenheden, meer zelfvertrouwen in groepen, en minder angst bij het vertellen van een verhaal wanneer er ogen op mij gericht zijn.

De Amsterdamse Brugman Club
Het bleek dat ToastMasters over de hele wereld zit, en in alle grote steden wel één of meerdere clubs zitten! ToastMasters is groot.

Na even zoeken kwam ik uit bij de ABC, de Amsterdamse Brugman Club, en ben ik op bezoek gegaan. De eerste avond was even wennen, ik had geen idee wat er allemaal gebeurde en ik zat zo vol angst dat ik er niet echt van kon genieten. Wel voelde ik mij direct op mijn gemak bij de leden van de club. Er werd een veilige setting gecreëerd, waarbij alles wat er gebeurde oké was.

Ik was overtuigd dat dit mij verder ging helpen, heb me ingeschreven, en ben regelmatig naar de bijeenkomsten gegaan.

Veel meer dan oefenen publiekelijk spreken
De hoofdreden dat ik (en vele anderen) me heb aangemeld, is om te leren om publiekelijk te spreken, en me er op mijn gemak bij te voelen. Je wilt bijvoorbeeld beter leren presenteren op je werk. Je wilt workshops gaan geven. Je wilt je verhaal duidelijk leren structuren zodat mensen die het horen je begrijpen. Maar, het blijkt dat je bij ToastMasters veel meer leert en kan leren:

Praktische presentatie skills: Je leert je (stap voor stap) aan de tijd te houden die voor een speech staat, of je veel “uhh” zegt, je houding, manier van spreken, volume gebruik, opbouw van je speech, en nog veel meer.

Sociale skills: Na elke bijeenkomst wordt er aan de bar een drankje gedronken en gekletst over vanalles. Het is een perfecte manier om in een veilige setting aan je sociale skills te werken.

Positieve feedback ontvangen en geven: Jouw speeches worden geëvalueerd door anderen, waarvan je kan leren, en deze feedback kan je verwerken in je volgende speech. Ook evalueer jij speeches van een ander, welke je in speech vorm terug koppelt.

Leiderschap: Elke avond zijn er rollen te vervullen van bijvoorbeeld een ToastMaster of Improvisatieleider. Wanneer je die rol op je neemt, leidt jij de oefening of de gehele avond, en ben jij verantwoordelijk voor het (zo goed mogelijk) vervullen van jouw rol.

Naast de gewoonlijke ToastMaster avonden en rollen, is er ook een mogelijkheid om rollen te vervullen die de club draaiende houden. Het helpen organiseren van de avonden, PR, administratie van de club, mentorschap en educatie van mede leden, het is overal mogelijk om in te ondersteunen, en zo je skills waarin je jezelf wilt verbeteren te upgraden. Zou je daar uitgeleerd zijn, kan je de rol van Area Director op je nemen om meerdere clubs in een gebied te ondersteunen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Je kan speechen bij andere clubs, je kan bijeenkomsten leren organiseren, interactieve workshops oefenen, improvisatie uitproberen, en alles is te overleggen. Heb je een leuk creatief idee, overleg het en leef je uit!

Boost in zelfvertrouwen
Er waren maar een paar avonden voor nodig, en ik merkte al dat het minder eng werd om voor een groep te staan en te spreken. Minder angst om in de spotlight te staan en om 10, 16 of één keer zelfs 24 ogen mijn kant op gericht te hebben. Het betekent niet dat mijn angst nu volledig weg is. Ik voel nog steeds zenuwen als ik een speech mag geven. Ik vergeet nog steeds weleens mijn woorden, maak genoeg “fouten” tijdens het spreken, en laat ik maar uhh, niet uuhh, over mijn uhhh, “Uhh” beginnen..

Er is nog genoeg wat verbeterd kan worden. Maar, het is me opgevallen dat ik makkelijker verhalen deel. Dat ik makkelijker opsta om wat te zeggen, mijzelf makkelijker uit. Ook in sociale gelegenheden buiten ToastMasters is dit het geval. Ervaren is leren, en ervaren in de juiste omgeving is groeien en zelfvertrouwen opbouwen.

Interesse?
Mocht je interesse hebben, er zijn vele ToastMasters clubs te vinden in Nederland. De club waar ik lid van ben, de ToastMasters ABC – Amsterdamse Brugman Club, is een kleine en intieme club. Dit voelt veilig en prettig, en het biedt veel mogelijkheden om allerlei rollen uit te proberen en veel te oefenen. Bij grotere clubs heb je de kans dat je minder vaak aan de beurt bent omdat er maar ruimte is voor drie speeches op een avond. Wanneer je twijfelt, kan je altijd als gast een avond komen ervaren, en zien of het wat voor je is.

Sowieso veel plezier en succes op jouw reis naar meer zelfvertrouwen!

Ps. extra tip: Wanneer je via bijv. Whatsapp altijd berichten typt, probeer eens een 30-dagen experiment om zo veel mogelijk voiceberichten in te spreken naar je vrienden en familie. Dit is een enorm goede oefening om te leren spreken zonder direct aanwezig publiek, echter je weet wel dat het beluistert zal worden. Je zal zien hoe snel je vooruitgang maakt in een paar weken tijd.

Gratis e-book

Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”

Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.

In de Spotlight bij CijferCombinatie

In de Spotlight bij CijferCombinatieHulp vragen is een goede skill om te hebben, zowel in je persoonlijke omgeving als op werk. Zo heb ik hulp...

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëert

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëertPasgeleden was ik een dagje met een vriend van me op pad. We waren in gesprek...

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again!

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again! Na een jaar van verbondenheid met Jon & Missy en andere deelnemers van het Lifebook Ultimate...

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach De keus om een carrière switch te maken was gemaakt. Yay, ik wist in ieder geval dat ik anderen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters Ken je dat gevoel? Je zit in een vergadering en je wilt wat zeggen, maar...

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt Na diep graven en veel innerlijk werk weet ik wat ik écht wil, en ga ik voor een carrière switch: Ik word een...

Experiment 025: Zes dagen niet eten (darmkuur)

Experiment 025: Wat is het effect van een darmreinigingskuur op mijn inspanningsmogelijkheden? Vorig jaar vond ik het al interessant om een 6-daagse...

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet Het is midden in de nacht, ik zit een film te kijken, en een vleugje emotie genaamd...

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet!

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet! Australië. Een verre herinnering. Het voelt meer als iets uit een ander leven, zo lang geleden...

Besparen – Vaste lasten, kan het goedkoper?

Besparen - Vaste lasten, kan het goedkoper? Vrijwel iedereen heeft vaste lasten. Huur of hypotheek van je woning, telefoon, reiskosten (auto of OV),...

Awesome Input – Augustus 2018

Awesome Input - Juli 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is Het afgelopen jaar heb ik een enorme focus gehad op het verleden, heden en toekomst. Ik ben...

Awesome Input – Juni 2018

Awesome Input - Juni 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt Voor veel mensen is online daten tegenwoordig heel normaal. Sites als Lexa en apps als Tinder...

De Helende Reis (The Journey) sessie

De Helende Reis (The Journey) sessie Om los te komen van diepliggende angsten, en zo vrijer te leven, onderga ik allerlei sessies en interessante...

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie Afgelopen weekend was ik bij een opleidingsdag van een vriendin, waarbij ik door twee groepjes...

Awesome Input – Mei 2018

Awesome Input - Mei 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Experiment 024: Angst of geen zin, maar toch doen! (met de 5 seconden regel)

Experiment 024: Wat is het effect van de 5 seconden regel op mijn geestelijke remmingen? Het is één van de meest simpele oefeningen ooit, welke van...

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams In mijn Quest tot een gelukkig en fijn leven ben ik dieper in mijn sociale leven gedoken. De afgelopen...

Awesome Input – Februari 2018

Awesome Input - Februari 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Pin It on Pinterest

Share This