fbpx

Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters

Ken je dat gevoel? Je zit in een vergadering en je wilt wat zeggen, maar zodra alle ogen op je gericht zijn klap je dicht? Of dat je zó zenuwachtig wordt, dat je maar niets zegt en stil blijft? Of, wanneer je een leuk verhaal wilt vertellen op een verjaardag of feestje en je door zenuwen veelal over je eigen woorden struikelt? Dat gebeurde bij mij allemaal. Elke vergadering weer. Op elke verjaardag weer. Bij elke bijeenkomst met meer dan twee personen weer. Ik was koning sociale awkwardness.

Via een workshop Vertellen ben ik in aanraking gekomen met ToastMasters. Omdat veel van mijn energie dit jaar naar het ontwikkelen van zelfvertrouwen gaat, leek het me een goed idee om publiekelijk spreken (speechen) te gaan oefenen. Het doel: Meer zelfvertrouwen in sociale gelegenheden, meer zelfvertrouwen in groepen, en minder angst bij het vertellen van een verhaal wanneer er ogen op mij gericht zijn.

De Amsterdamse Brugman Club
Het bleek dat ToastMasters over de hele wereld zit, en in alle grote steden wel één of meerdere clubs zitten! ToastMasters is groot.

Na even zoeken kwam ik uit bij de ABC, de Amsterdamse Brugman Club, en ben ik op bezoek gegaan. De eerste avond was even wennen, ik had geen idee wat er allemaal gebeurde en ik zat zo vol angst dat ik er niet echt van kon genieten. Wel voelde ik mij direct op mijn gemak bij de leden van de club. Er werd een veilige setting gecreëerd, waarbij alles wat er gebeurde oké was.

Ik was overtuigd dat dit mij verder ging helpen, heb me ingeschreven, en ben regelmatig naar de bijeenkomsten gegaan.

Veel meer dan oefenen publiekelijk spreken
De hoofdreden dat ik (en vele anderen) me heb aangemeld, is om te leren om publiekelijk te spreken, en me er op mijn gemak bij te voelen. Je wilt bijvoorbeeld beter leren presenteren op je werk. Je wilt workshops gaan geven. Je wilt je verhaal duidelijk leren structuren zodat mensen die het horen je begrijpen. Maar, het blijkt dat je bij ToastMasters veel meer leert en kan leren:

Praktische presentatie skills: Je leert je (stap voor stap) aan de tijd te houden die voor een speech staat, of je veel “uhh” zegt, je houding, manier van spreken, volume gebruik, opbouw van je speech, en nog veel meer.

Sociale skills: Na elke bijeenkomst wordt er aan de bar een drankje gedronken en gekletst over vanalles. Het is een perfecte manier om in een veilige setting aan je sociale skills te werken.

Positieve feedback ontvangen en geven: Jouw speeches worden geëvalueerd door anderen, waarvan je kan leren, en deze feedback kan je verwerken in je volgende speech. Ook evalueer jij speeches van een ander, welke je in speech vorm terug koppelt.

Leiderschap: Elke avond zijn er rollen te vervullen van bijvoorbeeld een ToastMaster of Improvisatieleider. Wanneer je die rol op je neemt, leidt jij de oefening of de gehele avond, en ben jij verantwoordelijk voor het (zo goed mogelijk) vervullen van jouw rol.

Naast de gewoonlijke ToastMaster avonden en rollen, is er ook een mogelijkheid om rollen te vervullen die de club draaiende houden. Het helpen organiseren van de avonden, PR, administratie van de club, mentorschap en educatie van mede leden, het is overal mogelijk om in te ondersteunen, en zo je skills waarin je jezelf wilt verbeteren te upgraden. Zou je daar uitgeleerd zijn, kan je de rol van Area Director op je nemen om meerdere clubs in een gebied te ondersteunen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Je kan speechen bij andere clubs, je kan bijeenkomsten leren organiseren, interactieve workshops oefenen, improvisatie uitproberen, en alles is te overleggen. Heb je een leuk creatief idee, overleg het en leef je uit!

Boost in zelfvertrouwen
Er waren maar een paar avonden voor nodig, en ik merkte al dat het minder eng werd om voor een groep te staan en te spreken. Minder angst om in de spotlight te staan en om 10, 16 of één keer zelfs 24 ogen mijn kant op gericht te hebben. Het betekent niet dat mijn angst nu volledig weg is. Ik voel nog steeds zenuwen als ik een speech mag geven. Ik vergeet nog steeds weleens mijn woorden, maak genoeg “fouten” tijdens het spreken, en laat ik maar uhh, niet uuhh, over mijn uhhh, “Uhh” beginnen..

Er is nog genoeg wat verbeterd kan worden. Maar, het is me opgevallen dat ik makkelijker verhalen deel. Dat ik makkelijker opsta om wat te zeggen, mijzelf makkelijker uit. Ook in sociale gelegenheden buiten ToastMasters is dit het geval. Ervaren is leren, en ervaren in de juiste omgeving is groeien en zelfvertrouwen opbouwen.

Interesse?
Mocht je interesse hebben, er zijn vele ToastMasters clubs te vinden in Nederland. De club waar ik lid van ben, de ToastMasters ABC – Amsterdamse Brugman Club, is een kleine en intieme club. Dit voelt veilig en prettig, en het biedt veel mogelijkheden om allerlei rollen uit te proberen en veel te oefenen. Bij grotere clubs heb je de kans dat je minder vaak aan de beurt bent omdat er maar ruimte is voor drie speeches op een avond. Wanneer je twijfelt, kan je altijd als gast een avond komen ervaren, en zien of het wat voor je is.

Sowieso veel plezier en succes op jouw reis naar meer zelfvertrouwen!

Ps. extra tip: Wanneer je via bijv. Whatsapp altijd berichten typt, probeer eens een 30-dagen experiment om zo veel mogelijk voiceberichten in te spreken naar je vrienden en familie. Dit is een enorm goede oefening om te leren spreken zonder direct aanwezig publiek, echter je weet wel dat het beluistert zal worden. Je zal zien hoe snel je vooruitgang maakt in een paar weken tijd.

E-book

Wil jij ook een Awesome en Gelukkig leven?

Nu gratis te downloaden:
“5 stappen naar “Ik Ben Awesome!” – ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.”

Visie Gesprek

Ben jij op zoek naar meer Geluk? Meer Zelfliefde? Meer Zelfvertrouwen? Een Toekomstvisie of meer overzicht in je leven?

Vraag dan nu jouw Visie Gesprek aan, waarin wij in ongeveer 30 minuten samen onderzoeken wat jouw verlangens zijn, wat jouw belemmeringen zijn, en hoe ik jouw proces mogelijk kan ondersteunen richting een Awesome en Gelukkig leven!

Gratis Gelukschallenge

Wil jij meer Geluk in jouw leven?

Doe nu de Gelukschallenge, waarin je 5 dagen elke dag een GeluksVraag en GeluksTip krijgt om jouw Geluk mee te boosten.

In gesprek met Ruben Soeteman – Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijd

In gesprek met Ruben Soeteman - Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijdHoe blijven wij ondanks limitaties groeien en versterken wij ons in onze...

Open Invite

Muziek van Baydir - Open InviteLyrics - Open Invite Going for a ride On my way to this new lifeYeahI'm willing to change I'm willing to face Can...

Hoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeft

Hoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeftHoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeft Een powernap, een meditatie moment, een...

Drie vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet

3 vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet3 vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet Er zijn van die momenten...

Hoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnen

Hoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnenHoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnen Deze week kreeg ik een bericht binnen van...

Angst is een illusie! (Solve for Happy)

Angst is een illusie (Solve for Happy)Angst is een illusie (Solve For Happy) Mo Gawdat is de schrijver van Solve For Happy, het boek de...

Waarom het eerste uur van je dag super belangrijk is

Waarom het eerste uur van je dag super belangrijk isWaarom het eerste uur van je dag super belangrijk is Het eerste uur van je dag, wat doe jij...

Hoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maak

Hoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maakHoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maak Zoals je misschien weet...

Reclaim Yourself

Muziek van Baydir - Reclaim YourselfLyrics - Reclaim Yourself I see zeros and ones Pixels, I played around with pixels And created an entire...

Let’s Play

Muziek van Baydir - Let's PlayLyrics - Let's Play Press start and play It's a beautiful day to alter my neurological pathway Found a Blueprint Menu,...

Remember

Muziek van Baydir - RememberLyrics - Remember Ups and downs Skies and grounds Life    Experience Experiment Creative mind Heart aligned Guiding...

I Had A Dream Once

Muziek van Baydir - I Had A Dream OnceLyrics - I Had A Dream Once I had a dream once Fell through a portal called the sun It became clear that...

I Like Your Style

Muziek van Baydir - I Like Your StyleLyrics - I Like Your Style Just sitting on a beach as I'm observing you From a distance Your make weird faces...

Sat Nam

Muziek van Baydir - Sat NamLyrics - Sat Nam The world is changing its vibration It's shattering the glass We see through the illusion that has been...

In de Spotlight bij CijferCombinatie

In de Spotlight bij CijferCombinatieHulp vragen is een goede skill om te hebben, zowel in je persoonlijke omgeving als op werk. Zo heb ik hulp...

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëert

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëertPasgeleden was ik een dagje met een vriend van me op pad. We waren in gesprek...

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again!

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again! Na een jaar van verbondenheid met Jon & Missy en andere deelnemers van het Lifebook Ultimate...

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt Na diep graven en veel innerlijk werk weet ik wat ik écht wil, en ga ik voor een carrière switch: Ik word een...

Experiment 025: Zes dagen niet eten (darmkuur)

Experiment 025: Wat is het effect van een darmreinigingskuur op mijn inspanningsmogelijkheden? Vorig jaar vond ik het al interessant om een 6-daagse...

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet Het is midden in de nacht, ik zit een film te kijken, en een vleugje emotie genaamd...

Download GRATIS Checklist

Wil jij jouw frequentie verhogen?

Na het invullen van de simpele Checklist weet je op welke 37 manieren jij praktisch jouw frequentie kan verhogen en weet je waar jij staat in de 5 belangrijke aandachtsgebieden. Je creëert hiermee meer bewustzijn, focus en ontvang een toffe verrassing :-)

In gesprek met Ruben Soeteman – Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijd

In gesprek met Ruben Soeteman - Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijdHoe blijven wij ondanks limitaties groeien en versterken wij ons in onze...

Open Invite

Muziek van Baydir - Open InviteLyrics - Open Invite Going for a ride On my way to this new lifeYeahI'm willing to change I'm willing to face Can...

Hoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeft

Hoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeftHoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeft Een powernap, een meditatie moment, een...

Drie vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet

3 vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet3 vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet Er zijn van die momenten...

Hoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnen

Hoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnenHoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnen Deze week kreeg ik een bericht binnen van...

Angst is een illusie! (Solve for Happy)

Angst is een illusie (Solve for Happy)Angst is een illusie (Solve For Happy) Mo Gawdat is de schrijver van Solve For Happy, het boek de...

Waarom het eerste uur van je dag super belangrijk is

Waarom het eerste uur van je dag super belangrijk isWaarom het eerste uur van je dag super belangrijk is Het eerste uur van je dag, wat doe jij...

Hoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maak

Hoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maakHoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maak Zoals je misschien weet...

Reclaim Yourself

Muziek van Baydir - Reclaim YourselfLyrics - Reclaim Yourself I see zeros and ones Pixels, I played around with pixels And created an entire...

Let’s Play

Muziek van Baydir - Let's PlayLyrics - Let's Play Press start and play It's a beautiful day to alter my neurological pathway Found a Blueprint Menu,...

Pin It on Pinterest

Share This
IkBenAwesome.nl