fbpx

Wim Hof Methode (verdiepingsworkshop inclusief ijsbad)

Tijd voor een volle dag workshoppen! Als voorbereiding werd aangegeven dat je een tijdje koud dient af te douchen, en dat je de Wim Hof basis ademhaling al enige tijd dient te doen. Check (Experiment 002: Koud Afdouchen), and check (Experiment 011: Wim Hof Methode Basis ademhalingstechniek). Ondertussen ook nog eens een aantal uren video’s van Wim Hof gekeken, volgens mij ben ik wel voorbereid. Denk ik.

In de trein onderweg naar de workshop: Visualisatie tijd! Ik visualiseerde hoe mijn dag zou verlopen, met leuke gesprekken met mede workshoppers, waarbij ik mijzelf zag lachen, en waarbij ik het gevoel opwekte dat ik het enorm naar mijn zin had zonder awkwardness of onzekerheid (ben ook aan het oefenen meer zelfverzekerd te worden). Op deze manier stuur ik mijn gedachten al richting een leuke dag en sta ik er geestelijk ook op die manier in.
Mijn dag is uiteindelijk exact zo gelopen als in de visualisatie. Sterker nog, het was beter dan mijn visualisatie.

Halverwege de reis ben ik meegereden met 2 gelijkgestemden die ook meer kennis wilden opdoen van de Wim Hof Methode. Eenmaal aangekomen bij een awesome boerderij in the middle of nowhere (lees: heerlijk veel natuur) begon de workshop met veel informatie over: *tromgeroffel* wat een verrassing, de Wim Hof Methode! Uitleg over ons brein, ons lichaam, wat de ademhalingstechnieken doen, schitterende wetenschappelijke grafieken en waarom de ademhalingstechnieken zo goed werken.
Kasper, degene die de workshop gaf, wist iedereen geconcentreerd te houden middels zijn “flauwe grapjes” techniek, en door het verhaal op zijn eigen bazende manier te vertellen. Hierna gingen we oefenen met de DMT ademhalingstechniek. We moesten allemaal op ons matje gaan liggen en het was puffen geblazen. Na de techniek een aantal keer gedaan te hebben was ik licht in mijn hoofd en voelde ik alles tot op het bot tintelen. Prettig? Nee. Onprettig? Een beetje. Alleen door bewust te observeren kon ik door het iets onprettige gevoel toch een rust ervaren. Uiteindelijk bleef het gevoel lang aanwezig en daarom bleef ik nog maar even liggen tot ik zeker was dat ik voorzichtig overeind kon komen. Nu heb ik de technieken gevoeld, en geoefend waardoor ik een nieuwe ervaring te pakken wat geoefend en uitgebreid kan gaan worden.

Toen de lunch klaar was, en de uitleg ook, werd het toch echt tijd voor hetgeen waar ik al een week toch wel een beetje angstig voor was: Het ijsbad. Het. Ijs. Bad.
Ik was zo dankbaar voor de zon die volop scheen! Najah, eigenlijk dankbaar voor de wolken die er niet waren. Of dankbaar voor wind die op het moment dat wij deze beleving hadden het zo had uitgekiend dat er weinig wolken in de buurt waren. Het weer! Ik was dankbaar voor het weer, oké!

Iedereen in het zwembroekie of badpakkie, stonden we daar, buiten in het gras, rondom het opblaasbare ijsbad voor de helft gevuld met water, en de andere helft met ijsblokken, allemaal te puffen met heen en weer bewegende knieën en zwaaiende armen, begeleid door een chill gitaarritme van Kasper. Terug naar onze oergevoelens. Terug naar de oerstammen die rond het kampvuur dansten, zo ook wij rond ons badje.
Wanneer iemand zich er klaar voor voelde, stapte deze naar voren om volledig beheerst in het bad te gaan zitten. Ik was de enige in de groep die nog nooit in een ijsbad had gezeten, en ik was ook de laatste die naar het bad toe liep (mijn hoofd was er nog steeds niet klaar voor, maar ja, what you gonna do?).
Zonder mijn gedachten verdere ruimte te geven stapte ik direct en zo beheerst mogelijk het bad in, liet mijzelf zakken en ging rustig zitten. Ik was nu omgeven door vierkante blokjes die toch wel iets kouder waren dan de temperatuur van mijn lieve huidje. Raar, alleen dat was toch wel het eerste wat me opviel. Maar, ik ben awesome, dus beheersing, ik ben in controle, dat is de training. Lekker door blijven ademen op een rustig tempo waarna ik mijn armen ook in het water liet zakken. Als laatst liet ik mijn hoofd een kort moment onder plonzen.
Toen ik bovenkwam stokte mijn adem meteen (gezicht is heftig!) en schoot mijn ademhaling hoog in mijn keel waardoor ik geen controle meer had. Meteen begon ik weer vanuit mijn buik te ademen op een rustig tempo zodat ik mijzelf in een seconde of 10 weer onder controle had. Toen de controle helemaal terug was, stapte ik beheerst (niet gehaast) weer op, en stapte ik het bad uit.

YES! I DID IT! Meteen weer terug in de ritmische dans waar iedereen nog in stond, ademen, en voelen wat er met me gebeurd. Observeer het maar gewoon, en laat het er maar zijn, blijvend in de focus.
Zo gingen we één voor één het bad in tot dat iedereen geweest was. We pakte onze handdoe.. NOT. Het rondje begon gewoon weer opnieuw! We gingen door tot iedereen 3 tot 5 keer in het bad geweest was en de ervaring meerdere malen had gehad.
Bij de tweede keer begon ik spontaan keihard te lachen, en ik kon mijzelf niet stoppen. Ja, het was koud, maar ik voelde me geweldig! Ik voelde me sterk, en ik was volledig in het moment aanwezig.
Mijn natte koude huid, de warme lente zon die op me scheen, het koude briesje langs me heen, mijn trillende lichaam, mijn samentrekkende spieren door de tintelingen die ik voelde, de energie van de mensen om me heen en de saamhorigheid, alles voelde ik tot in detail, met een enorme geestelijke helderheid, and it. Was. Gooood.

Naderhand hebben we ons allemaal weer aangekleed, werd de dag afgesloten en ben ik met iemand mee terug gereden naar huis. Echt een heerlijke dag gehad.

Check die ongelofelijke focus.
Wat een held.

De volgende ochtend word ik wakker, en… Wauw! De euforie! Dit gevoel herken ik van XTC of Ayahuasca, alleen dit gevoel van liefde en dankbaarheid heb ik nog nooit zonder zulke middelen meegemaakt. What the fuck is happening?! :-D
Wat is er gisteren gebeurd wat dit gevoel teweeg brengt?! Ik dacht laat ik het vragen aan de mensen die er gisteren bij waren:
“Guys, gisteren heb ik de WHM verdiepingsworkshop ervaren, en ik sta vanochtend op met een euforie alsof ik aan de drugs zit, maar dan met complete helderheid haha :-D Diepe dankbaarheid en tevredenheid, en volledig zin in het leven! Mijn hoofd probeert me af en toe weer het dikke neurale pad van een lingering ontevredenheid in te duwen (omdat deze euforie niet “normaal” of “eng” zou zijn), alleen dat lukt dus totaal niet!! Heerlijk!

Nu mijn vraag. Door welke specifieke oefening van gisteren komt dit? Door de DMT ademhaling? Door het ijsbad? Door de awesome mensen die ik ontmoet heb? Door het lekkere eten? Of een combinatie van alles bij elkaar?
Ben heel benieuwd door welke belevenis/oefening dit mogelijk specifiek getriggert wordt, zou iemand mij hier inzicht in kunnen geven?”

De meeste mensen geven in hun reactie aan dat het waarschijnlijk alles bij elkaar was. Tijdens de workshop hoorde ik mensen al over euforie praten als ze de ademhalingstechniek deden, en iemand die de workshop op een andere dag had gedaan beaamde mijn verhaal. Ook hij herkende het gevoel van euforie. Pfff, wat een na effect van een dagje workshoppen!

Dus, nu zal ik dienen te oefenen door de kou op te zoeken, ergens in een meer te springen of hand- en voetenbadjes te nemen in ijswater. Het lichaam en de geest lekker uitdagen :-)

We zijn veel te comfortabel met onze temperatuur regelaars voor alle doosvormige dingen die we “bezitten”. Hierdoor krijgt het lichaam geen prikkel meer om te presteren, het is immers niet nodig. Als we juist de extremen opzoeken (kou of warme) krijgt het lichaam een schok en gaat het ineens weer uit slaapmodus. Dan komen er energieën vrij die we helemaal niet kennen en leren we dat we veel meer kunnen dan we denken, zowel lichamelijk als geestelijk. Zoals hypnotherapeut Marisa Peer zegt: “Make The Familiar Unfamiliar & The Unfamiliar Familiar”. Dat is exact waar deze training om gaat.

Een aantal mensen om me heen verklaren me voor gek dat ik dingen als dit doe. Ik doe gewoon alsof ze het woordje “te” vergeten zijn te zeggen. Ik bedank ze voor het compliment, vervolgens plan ik het volgende te gekke avontuur in ;-)

Nu is het tijd voor jou ijsbad! Durf jij het aan?

Op verzoek van de website van Wim Hof, lees deze link en de waarschuwingen goed door wanneer je zelf wilt gaan oefenen: https://www.wimhofmethod.com/pages/practice-the-method

Gratis e-book

Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”

Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.

In de Spotlight bij CijferCombinatie

In de Spotlight bij CijferCombinatieHulp vragen is een goede skill om te hebben, zowel in je persoonlijke omgeving als op werk. Zo heb ik hulp...

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëert

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëertPasgeleden was ik een dagje met een vriend van me op pad. We waren in gesprek...

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again!

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again! Na een jaar van verbondenheid met Jon & Missy en andere deelnemers van het Lifebook Ultimate...

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach De keus om een carrière switch te maken was gemaakt. Yay, ik wist in ieder geval dat ik anderen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters Ken je dat gevoel? Je zit in een vergadering en je wilt wat zeggen, maar...

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt Na diep graven en veel innerlijk werk weet ik wat ik écht wil, en ga ik voor een carrière switch: Ik word een...

Experiment 025: Zes dagen niet eten (darmkuur)

Experiment 025: Wat is het effect van een darmreinigingskuur op mijn inspanningsmogelijkheden? Vorig jaar vond ik het al interessant om een 6-daagse...

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet Het is midden in de nacht, ik zit een film te kijken, en een vleugje emotie genaamd...

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet!

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet! Australië. Een verre herinnering. Het voelt meer als iets uit een ander leven, zo lang geleden...

Besparen – Vaste lasten, kan het goedkoper?

Besparen - Vaste lasten, kan het goedkoper? Vrijwel iedereen heeft vaste lasten. Huur of hypotheek van je woning, telefoon, reiskosten (auto of OV),...

Awesome Input – Augustus 2018

Awesome Input - Juli 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is Het afgelopen jaar heb ik een enorme focus gehad op het verleden, heden en toekomst. Ik ben...

Awesome Input – Juni 2018

Awesome Input - Juni 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt Voor veel mensen is online daten tegenwoordig heel normaal. Sites als Lexa en apps als Tinder...

De Helende Reis (The Journey) sessie

De Helende Reis (The Journey) sessie Om los te komen van diepliggende angsten, en zo vrijer te leven, onderga ik allerlei sessies en interessante...

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie Afgelopen weekend was ik bij een opleidingsdag van een vriendin, waarbij ik door twee groepjes...

Awesome Input – Mei 2018

Awesome Input - Mei 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Experiment 024: Angst of geen zin, maar toch doen! (met de 5 seconden regel)

Experiment 024: Wat is het effect van de 5 seconden regel op mijn geestelijke remmingen? Het is één van de meest simpele oefeningen ooit, welke van...

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams In mijn Quest tot een gelukkig en fijn leven ben ik dieper in mijn sociale leven gedoken. De afgelopen...

Awesome Input – Februari 2018

Awesome Input - Februari 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Like de “Ik Ben Awesome” Facebook pagina:

 


Of deel dit experiment:

Pin It on Pinterest

Share This