fbpx

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is

Het afgelopen jaar heb ik een enorme focus gehad op het verleden, heden en toekomst. Ik ben vooral bezig geweest om oud en onhandig gedrag om te zetten naar nieuwe, handige gedragingen. Dit heeft me gebracht dat ik veel meer geluk en dankbaarheid ervaar, dat ik veel heb geleerd over mijzelf en hoe ik functioneer als personage in dit leven, en meer duidelijkheid heb over wat ik het leven wil geven en uit het leven wil halen in elk aspect van het woord. Dit ging gepaard met veel ups en downs, een hoop ongemakkelijke momenten, verdriet en angsten, momenten van “opgeven”, momenten van toch weer opstaan en verder gaan, alles is voorbij gekomen en komt nog steeds voorbij. Soms op één dag.. Wat zeg ik? Soms binnen één uur :’-)

Ik focus me veelal op wat ik wél wil, in plaats van op wat ik niet wil. Toch, ondanks alle positieve ontwikkelingen, knaagde er iets aan me de afgelopen maanden. De nieuwe dagelijkse rituelen doen mij enorm goed, nog steeds. Echter, meerdere rituelen kost me nog steeds een hoop wilskracht en energie om vol te houden, zelfs na een jaar. Waar komt dit door? Hoe komt het toch dat dit zo veel moeite kost en blijft kosten? Ondanks dat de rituelen me veel energie geven en ik nu een veel blijer en bewuster persoon ben, voelt het soms ook alsof ik mijzelf in een nieuwe kooi heb vastgezet. Dit keer niet een kooi van onhandig gedrag, maar een kooi desalniettemin. En die kooi heb ik over mijn oude kooi gezet van onhandige gedragingen. Het voelt nog steeds niet vrij, want zodra ik ook maar even stop met de fijne dagelijkse rituelen, keer ik weer terug naar veelal dezelfde oude patronen als voorheen. Het blijft opletten, het blijft waakzaam zijn. Elke dag weer. Dat moet toch anders kunnen?

Dit is wat ik al die tijd voelde. Hij heeft gelijk!
Na een heftige examendag, waar ik totaal blokkeerde, in angsten schoot (en daardoor in de herkansing mag), en daarna thuis een lekker potje heb zitten janken waarbij ik tegelijkertijd de humor er van in zag en dankbaar was dat ik dit alles mocht meemaken, had ik een interessante mailwisseling met mijn begeleider waarbij hij de vinger op exact de juiste plek legde, iets waar ik al een tijdje over aan het nadenken was en van binnen voelde dat er iets niet lekker zat.

Dit is wat hij zei: “Het is goed om je af te vragen of al die dagelijkse routines ook niet een level 1 (= oppervlakte niveau, buiten jezelf) ritueel zijn om je een goed gevoel te geven dat nog niet echt van jou is, dat nog niet in vrijheid echt bestaat zonder dat je die dagelijkse rituelen in acht neemt.”

Ik heb die zin een week lang elke dag gelezen om het in te laten zinken. Hij heeft gelijk. Dit is wat ik al die tijd voelde. Hij heeft ver@#$e gewoon gelijk!

Je kan nieuw gedrag, nieuwe gewoonten aanleren, en deze eigen maken waardoor het nieuwe gedrag een automatisme wordt. Top, helemaal mooi. Alleen vaak blijft het oude gedrag sluimeren, en komt dit weer naar boven zodra er iets heftigs gebeurd, je heel moe bent, je emotioneel bent etc. Het is vaak een enorm gevecht om dan op het goede pad te blijven.

Wat als je de kern, de oorzaak van het oude, onhandige gedrag zou kunnen oplossen, waardoor het oude gedrag niet meer nodig is en vervaagd, en je veel gemakkelijker nieuw gedrag kan aanmeten zonder dat je het als extra laag over je onhandige gedrag heen bouwt? Interessant. Ik heb een tabelletje gemaakt om het proces zoals ik het zie te verduidelijken.

“Je kan het verleden niet veranderen”
Veel mensen denken dat het terug gaan naar het verleden tijdverspilling is, omdat “je het verleden niet kan veranderen”. Echter, je kan wél veranderen wat je geest en lichaam in het verleden hebben opgeslagen bij ervaringen. Je kan de heftige emoties en triggers in lichaam en geest oplossen, het laten afvloeien zodat het volledig je systeem uit is. Niet door een extra kooi om te oorzaak heen te bouwen (misschien tijdelijk als tussenoplossing), maar door direct de oorzaak op te sporen en op te lossen waardoor de struggle om van onhandig gedrag af te komen overbodig wordt.

Het verleden aankijken en herbeleven lijkt toch echt nodig te zijn om oprecht vrij te komen van zaken die in het verleden gebeurd zijn, en de effecten die je gedrag of zelfs je persoonlijkheid heeft aangepast/aangetast. Zei ik interessant? PLUS ULTRA interessant met een schepje MAXIMAAL BOEIEND erbij.

Meer focus op het werken van het verleden
De goede dagelijkse rituelen die ik nu uitvoer blijf ik (zo goed mogelijk) volhouden, want ze dienen mij nog steeds. En hoe. Wel zie ik nu dat ik mij meer mag gaan focussen op de kern, de oorzaken van mijn onhandige gedragingen. Zo kan ik dat gedrag écht gaan loslaten in plaats van het alleen trachten te vervangen met nieuw gedrag middels wilskracht en bergen energie.

Hier komen geleerde technieken als PMA en The Journey goed van pas, en zal ik meerdere sessie ondergaan om heling te brengen in het verleden zodat het heden er geen hinder meer aan ondervindt.
Er bestaan uiteraard vele manieren om het verleden te helen. Sommige zijn gericht op het lichaam, sommige zijn gericht op praten, anderen zetten ayahuasca of psilocybin in, en er komen steeds meer studies over het inzetten van LSD en MDMA om heling te bewerkstelligen. Het kan allemaal helpen, het is net wat met je resoneert en wat bij je past.

Eerlijk is eerlijk, het is niet altijd makkelijke materie. Wel wordt het met de dag wonderlijker om erachter te komen hoe wij als mens functioneren. Er komen steeds weer nieuwe inzichten waardoor er weer een stapje gezet kan worden.

Ik ben benieuwd, vind je herkenning in mijn ervaring met “de kooi”? Ik lees, hoor en zie hier namelijk nooit wat over! Laat het me hieronder weten :-)

E-book

Wil jij ook een Awesome en Gelukkig leven?

Nu gratis te downloaden:
“5 stappen naar “Ik Ben Awesome!” – ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.”

Visie Gesprek

Ben jij op zoek naar meer Geluk? Meer Zelfliefde? Meer Zelfvertrouwen? Een Toekomstvisie of meer overzicht in je leven?

Vraag dan nu jouw Visie Gesprek aan, waarin wij in ongeveer 30 minuten samen onderzoeken wat jouw verlangens zijn, wat jouw belemmeringen zijn, en hoe ik jouw proces mogelijk kan ondersteunen richting een Awesome en Gelukkig leven!

Gratis Gelukschallenge

Wil jij meer Geluk in jouw leven?

Doe nu de Gelukschallenge, waarin je 5 dagen elke dag een GeluksVraag en GeluksTip krijgt om jouw Geluk mee te boosten.

Hoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeft

Hoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeftHoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeft Een powernap, een meditatie moment, een...

Drie vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet

3 vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet3 vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet Er zijn van die momenten...

Hoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnen

Hoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnenHoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnen Deze week kreeg ik een bericht binnen van...

Angst is een illusie! (Solve for Happy)

Angst is een illusie (Solve for Happy) Angst is een illusie (Solve For Happy) Mo Gawdat is de schrijver van Solve For Happy, het boek de...

Waarom het eerste uur van je dag super belangrijk is

Waarom het eerste uur van je dag super belangrijk isWaarom het eerste uur van je dag super belangrijk is Het eerste uur van je dag, wat doe jij...

Hoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maak

Hoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maakHoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maak Zoals je misschien weet...

Reclaim Yourself

Muziek van Baydir - Reclaim YourselfLyrics - Reclaim Yourself I see zeros and ones Pixels, I played around with pixels And created an entire...

Let’s Play

Muziek van Baydir - Let's PlayLyrics - Let's Play Press start and play It's a beautiful day to alter my neurological pathway Found a Blueprint Menu,...

Remember

Muziek van Baydir - RememberLyrics - Remember Ups and downs Skies and grounds Life    Experience Experiment Creative mind Heart aligned Guiding...

I Had A Dream Once

Muziek van Baydir - I Had A Dream OnceLyrics - I Had A Dream Once I had a dream once Fell through a portal called the sun It became clear that...

I Like Your Style

Muziek van Baydir - I Like Your StyleLyrics - I Like Your Style Just sitting on a beach as I'm observing you From a distance Your make weird faces...

Sat Nam

Muziek van Baydir - Sat NamLyrics - Sat Nam The world is changing its vibration It's shattering the glass We see through the illusion that has been...

In de Spotlight bij CijferCombinatie

In de Spotlight bij CijferCombinatieHulp vragen is een goede skill om te hebben, zowel in je persoonlijke omgeving als op werk. Zo heb ik hulp...

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëert

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëertPasgeleden was ik een dagje met een vriend van me op pad. We waren in gesprek...

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again!

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again! Na een jaar van verbondenheid met Jon & Missy en andere deelnemers van het Lifebook Ultimate...

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach De keus om een carrière switch te maken was gemaakt. Yay, ik wist in ieder geval dat ik anderen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters

Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMastersKen je dat gevoel? Je zit in een vergadering en je wilt wat zeggen, maar zodra alle ogen op je gericht...

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt Na diep graven en veel innerlijk werk weet ik wat ik écht wil, en ga ik voor een carrière switch: Ik word een...

Experiment 025: Zes dagen niet eten (darmkuur)

Experiment 025: Wat is het effect van een darmreinigingskuur op mijn inspanningsmogelijkheden? Vorig jaar vond ik het al interessant om een 6-daagse...

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet Het is midden in de nacht, ik zit een film te kijken, en een vleugje emotie genaamd...

Gratis E-book

Wil jij ook een leven waarin jij je vrij voelt, Gelukkig bent, van jezelf houd, en met vertrouwen in jezelf jouw meest Awesome leven leeft?

Ik geloof dat iedereen zichzelf oprecht kan waarderen en een Awesome en Gelukkig leven kan leiden. Je hebt alleen de juiste inzichten, tools en ondersteuning nodig.

Download mijn e-book vandaag nog helemaal gratis.

Hoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeft

Hoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeftHoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeft Een powernap, een meditatie moment, een...

Drie vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet

3 vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet3 vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet Er zijn van die momenten...

Hoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnen

Hoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnenHoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnen Deze week kreeg ik een bericht binnen van...

Angst is een illusie! (Solve for Happy)

Angst is een illusie (Solve for Happy) Angst is een illusie (Solve For Happy) Mo Gawdat is de schrijver van Solve For Happy, het boek de...

Waarom het eerste uur van je dag super belangrijk is

Waarom het eerste uur van je dag super belangrijk isWaarom het eerste uur van je dag super belangrijk is Het eerste uur van je dag, wat doe jij...

Hoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maak

Hoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maakHoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maak Zoals je misschien weet...

Reclaim Yourself

Muziek van Baydir - Reclaim YourselfLyrics - Reclaim Yourself I see zeros and ones Pixels, I played around with pixels And created an entire...

Let’s Play

Muziek van Baydir - Let's PlayLyrics - Let's Play Press start and play It's a beautiful day to alter my neurological pathway Found a Blueprint Menu,...

Remember

Muziek van Baydir - RememberLyrics - Remember Ups and downs Skies and grounds Life    Experience Experiment Creative mind Heart aligned Guiding...

I Had A Dream Once

Muziek van Baydir - I Had A Dream OnceLyrics - I Had A Dream Once I had a dream once Fell through a portal called the sun It became clear that...

I Like Your Style

Muziek van Baydir - I Like Your StyleLyrics - I Like Your Style Just sitting on a beach as I'm observing you From a distance Your make weird faces...

Sat Nam

Muziek van Baydir - Sat NamLyrics - Sat Nam The world is changing its vibration It's shattering the glass We see through the illusion that has been...

In de Spotlight bij CijferCombinatie

In de Spotlight bij CijferCombinatieHulp vragen is een goede skill om te hebben, zowel in je persoonlijke omgeving als op werk. Zo heb ik hulp...

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëert

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëertPasgeleden was ik een dagje met een vriend van me op pad. We waren in gesprek...

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again!

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again! Na een jaar van verbondenheid met Jon & Missy en andere deelnemers van het Lifebook Ultimate...

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach De keus om een carrière switch te maken was gemaakt. Yay, ik wist in ieder geval dat ik anderen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters

Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMastersKen je dat gevoel? Je zit in een vergadering en je wilt wat zeggen, maar zodra alle ogen op je gericht...

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt Na diep graven en veel innerlijk werk weet ik wat ik écht wil, en ga ik voor een carrière switch: Ik word een...

Experiment 025: Zes dagen niet eten (darmkuur)

Experiment 025: Wat is het effect van een darmreinigingskuur op mijn inspanningsmogelijkheden? Vorig jaar vond ik het al interessant om een 6-daagse...

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet Het is midden in de nacht, ik zit een film te kijken, en een vleugje emotie genaamd...

Pin It on Pinterest

Share This