fbpx

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is

Het afgelopen jaar heb ik een enorme focus gehad op het verleden, heden en toekomst. Ik ben vooral bezig geweest om oud en onhandig gedrag om te zetten naar nieuwe, handige gedragingen. Dit heeft me gebracht dat ik veel meer geluk en dankbaarheid ervaar, dat ik veel heb geleerd over mijzelf en hoe ik functioneer als personage in dit leven, en meer duidelijkheid heb over wat ik het leven wil geven en uit het leven wil halen in elk aspect van het woord. Dit ging gepaard met veel ups en downs, een hoop ongemakkelijke momenten, verdriet en angsten, momenten van “opgeven”, momenten van toch weer opstaan en verder gaan, alles is voorbij gekomen en komt nog steeds voorbij. Soms op één dag.. Wat zeg ik? Soms binnen één uur :’-)

Ik focus me veelal op wat ik wél wil, in plaats van op wat ik niet wil. Toch, ondanks alle positieve ontwikkelingen, knaagde er iets aan me de afgelopen maanden. De nieuwe dagelijkse rituelen doen mij enorm goed, nog steeds. Echter, meerdere rituelen kost me nog steeds een hoop wilskracht en energie om vol te houden, zelfs na een jaar. Waar komt dit door? Hoe komt het toch dat dit zo veel moeite kost en blijft kosten? Ondanks dat de rituelen me veel energie geven en ik nu een veel blijer en bewuster persoon ben, voelt het soms ook alsof ik mijzelf in een nieuwe kooi heb vastgezet. Dit keer niet een kooi van onhandig gedrag, maar een kooi desalniettemin. En die kooi heb ik over mijn oude kooi gezet van onhandige gedragingen. Het voelt nog steeds niet vrij, want zodra ik ook maar even stop met de fijne dagelijkse rituelen, keer ik weer terug naar veelal dezelfde oude patronen als voorheen. Het blijft opletten, het blijft waakzaam zijn. Elke dag weer. Dat moet toch anders kunnen?

Dit is wat ik al die tijd voelde. Hij heeft gelijk!
Na een heftige examendag, waar ik totaal blokkeerde, in angsten schoot (en daardoor in de herkansing mag), en daarna thuis een lekker potje heb zitten janken waarbij ik tegelijkertijd de humor er van in zag en dankbaar was dat ik dit alles mocht meemaken, had ik een interessante mailwisseling met mijn begeleider waarbij hij de vinger op exact de juiste plek legde, iets waar ik al een tijdje over aan het nadenken was en van binnen voelde dat er iets niet lekker zat.

Dit is wat hij zei: “Het is goed om je af te vragen of al die dagelijkse routines ook niet een level 1 (= oppervlakte niveau, buiten jezelf) ritueel zijn om je een goed gevoel te geven dat nog niet echt van jou is, dat nog niet in vrijheid echt bestaat zonder dat je die dagelijkse rituelen in acht neemt.”

Ik heb die zin een week lang elke dag gelezen om het in te laten zinken. Hij heeft gelijk. Dit is wat ik al die tijd voelde. Hij heeft ver@#$e gewoon gelijk!

Je kan nieuw gedrag, nieuwe gewoonten aanleren, en deze eigen maken waardoor het nieuwe gedrag een automatisme wordt. Top, helemaal mooi. Alleen vaak blijft het oude gedrag sluimeren, en komt dit weer naar boven zodra er iets heftigs gebeurd, je heel moe bent, je emotioneel bent etc. Het is vaak een enorm gevecht om dan op het goede pad te blijven.

Wat als je de kern, de oorzaak van het oude, onhandige gedrag zou kunnen oplossen, waardoor het oude gedrag niet meer nodig is en vervaagd, en je veel gemakkelijker nieuw gedrag kan aanmeten zonder dat je het als extra laag over je onhandige gedrag heen bouwt? Interessant. Ik heb een tabelletje gemaakt om het proces zoals ik het zie te verduidelijken.

“Je kan het verleden niet veranderen”
Veel mensen denken dat het terug gaan naar het verleden tijdverspilling is, omdat “je het verleden niet kan veranderen”. Echter, je kan wél veranderen wat je geest en lichaam in het verleden hebben opgeslagen bij ervaringen. Je kan de heftige emoties en triggers in lichaam en geest oplossen, het laten afvloeien zodat het volledig je systeem uit is. Niet door een extra kooi om te oorzaak heen te bouwen (misschien tijdelijk als tussenoplossing), maar door direct de oorzaak op te sporen en op te lossen waardoor de struggle om van onhandig gedrag af te komen overbodig wordt.

Het verleden aankijken en herbeleven lijkt toch echt nodig te zijn om oprecht vrij te komen van zaken die in het verleden gebeurd zijn, en de effecten die je gedrag of zelfs je persoonlijkheid heeft aangepast/aangetast. Zei ik interessant? PLUS ULTRA interessant met een schepje MAXIMAAL BOEIEND erbij.

Meer focus op het werken van het verleden
De goede dagelijkse rituelen die ik nu uitvoer blijf ik (zo goed mogelijk) volhouden, want ze dienen mij nog steeds. En hoe. Wel zie ik nu dat ik mij meer mag gaan focussen op de kern, de oorzaken van mijn onhandige gedragingen. Zo kan ik dat gedrag écht gaan loslaten in plaats van het alleen trachten te vervangen met nieuw gedrag middels wilskracht en bergen energie.

Hier komen geleerde technieken als PMA en The Journey goed van pas, en zal ik meerdere sessie ondergaan om heling te brengen in het verleden zodat het heden er geen hinder meer aan ondervindt.
Er bestaan uiteraard vele manieren om het verleden te helen. Sommige zijn gericht op het lichaam, sommige zijn gericht op praten, anderen zetten ayahuasca of psilocybin in, en er komen steeds meer studies over het inzetten van LSD en MDMA om heling te bewerkstelligen. Het kan allemaal helpen, het is net wat met je resoneert en wat bij je past.

Eerlijk is eerlijk, het is niet altijd makkelijke materie. Wel wordt het met de dag wonderlijker om erachter te komen hoe wij als mens functioneren. Er komen steeds weer nieuwe inzichten waardoor er weer een stapje gezet kan worden.

Ik ben benieuwd, vind je herkenning in mijn ervaring met “de kooi”? Ik lees, hoor en zie hier namelijk nooit wat over! Laat het me hieronder weten :-)

Gratis e-book

Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”

Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.

In de Spotlight bij CijferCombinatie

In de Spotlight bij CijferCombinatieHulp vragen is een goede skill om te hebben, zowel in je persoonlijke omgeving als op werk. Zo heb ik hulp...

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëert

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëertPasgeleden was ik een dagje met een vriend van me op pad. We waren in gesprek...

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again!

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again! Na een jaar van verbondenheid met Jon & Missy en andere deelnemers van het Lifebook Ultimate...

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach De keus om een carrière switch te maken was gemaakt. Yay, ik wist in ieder geval dat ik anderen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters Ken je dat gevoel? Je zit in een vergadering en je wilt wat zeggen, maar...

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt Na diep graven en veel innerlijk werk weet ik wat ik écht wil, en ga ik voor een carrière switch: Ik word een...

Experiment 025: Zes dagen niet eten (darmkuur)

Experiment 025: Wat is het effect van een darmreinigingskuur op mijn inspanningsmogelijkheden? Vorig jaar vond ik het al interessant om een 6-daagse...

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet Het is midden in de nacht, ik zit een film te kijken, en een vleugje emotie genaamd...

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet!

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet! Australië. Een verre herinnering. Het voelt meer als iets uit een ander leven, zo lang geleden...

Besparen – Vaste lasten, kan het goedkoper?

Besparen - Vaste lasten, kan het goedkoper? Vrijwel iedereen heeft vaste lasten. Huur of hypotheek van je woning, telefoon, reiskosten (auto of OV),...

Awesome Input – Augustus 2018

Awesome Input - Juli 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is Het afgelopen jaar heb ik een enorme focus gehad op het verleden, heden en toekomst. Ik ben...

Awesome Input – Juni 2018

Awesome Input - Juni 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt Voor veel mensen is online daten tegenwoordig heel normaal. Sites als Lexa en apps als Tinder...

De Helende Reis (The Journey) sessie

De Helende Reis (The Journey) sessie Om los te komen van diepliggende angsten, en zo vrijer te leven, onderga ik allerlei sessies en interessante...

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie Afgelopen weekend was ik bij een opleidingsdag van een vriendin, waarbij ik door twee groepjes...

Awesome Input – Mei 2018

Awesome Input - Mei 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Experiment 024: Angst of geen zin, maar toch doen! (met de 5 seconden regel)

Experiment 024: Wat is het effect van de 5 seconden regel op mijn geestelijke remmingen? Het is één van de meest simpele oefeningen ooit, welke van...

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams In mijn Quest tot een gelukkig en fijn leven ben ik dieper in mijn sociale leven gedoken. De afgelopen...

Awesome Input – Februari 2018

Awesome Input - Februari 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Pin It on Pinterest

Share This