fbpx

Financiën op orde – Overzicht inkomsten en uitgaven

Jaren geleden heb ik van mijn vader een thuis gebrouwen huishoudboekje gekregen om mijn inkomsten en uitgaven mee op een rij te krijgen en inzichtelijk te maken wat er nou binnen komt en uit gaat. Uiteraard, zoals een goede zoon, heb ik daar jaren, vele jaren, niets mee gedaan omdat: 1) “Waarom zou ik naar advies van mijn ouders luisteren?” en 2) “Zolang ik niet in het rood kom te staan en ik leuke dingen kan doen.. Waarom zou ik me er mee bezig houden?”

Nou, sinds ik begonnen ben om actief mijzelf te verbeteren komen alle kanten van het leven aan bod. Welk onderdeel van mijn leven kan ik verbeteren? Waar kan ik meer bewustzijn naartoe brengen? Wat zou ik graag willen in mijn leven? Best veel, en één daarvan is meer financiële vrijheid. Uiteraard. En als ik meer financiële vrijheid wil, dien ik een goede grip te hebben op mijn financiën. Dus, huishoudboekje er eindelijk bij gepakt, en ik ben aan de slag gegaan.

Als voorbeeld heb ik mijn inkomsten en uitgaven overzicht van augustus bijgevoegd, om een goed beeld te krijgen wat ik bijhoud.

Inkomsten:
Het begint met de inkomsten, alles wat ik ontvang per maand.
Dus ik log elke laatste dag van de maand in op mijn bank, en neem de inkomsten over in mijn huishoudboekje: Loon, huur van mijn meesterlijke broeder/huisgenoot, mijn ultra dikke winnende lot van de Staatsloterij, de geld-wit-was-praktijken van iemand die “pa” heet, en alles wat ik nog meer tegen kom.

Uitgaven:
Aaaaand it’s gone! Verdwenen, foetsie. Zo makkelijk kan het gaan met je geld, en zo makkelijk gaat het ook als je er niet op let. Ik ben alle uitgaven gaan noteren en er een paar maanden eens goed op gaan letten, waarna ik erachter kwam dat ik het al best goed doe! Wel ging ik nog duidelijker zien dat ik best wat geld uitgeef, en aan wat.

Het eerste deel zijn mijn vaste lasten. Alle kosten van het appartement, telefoon, verzekeringen, Internet, alles wat maandelijks terugkeert.

Sommige mensen delen hun inkomsten in per categorie (huis, kleding, auto etc) om het overzichtelijk te houden. Dit is vooral handig als je van pinnen houdt, en je hebt maandelijks 12 bankrekening pagina’s aan kleine aankopen die je over dient te nemen. Dan kan het nogal wat tijd kosten een huishoudboekje in te vullen. Het is net welke voorkeur je hebt, mijn keuze is simpelweg elke pin transactie noteren.

Contant betalen:
Om meer in de gaten te houden wat ik uitgeef en hoeveel ik over houd, heb ik sinds dat ik mijn inkomsten en uitgaven ben gaan bijhouden, er ook voor gekozen om bijvoorbeeld voor boodschappen een standaard bedrag te pinnen en dat altijd contant te betalen. Dit scheelt enorm in de lengte van de uitgavenlijst, en zo weet ik nog exact hoeveel ik over heb. Ik wil niet bij pinnen dus zodra mijn geld op begint te raken ga ik zuiniger leven waardoor ik direct bespaar. Daarom is voor mij contant betalen een dikke win.

Verschil inkomsten en uitgaven:
Nu mijn inkomsten en uitgaven helder zijn, zie ik ook dat ik € 95,71 heb overgehouden deze maand. Yes, fijn om te weten. Zo zou ik ook direct zien als ik meer heb uitgegeven dan dat er binnen is gekomen, wat ik per definitie wil voorkomen.

(Stiekem heb ik meer geld overgehouden omdat ik elke maand automatisch een bedrag naar mijn spaarrekening stort wat ik aangeef als uitgave.)

Hoeveel tijd kost me dit per maand?
De eerste twee á drie maanden was het even wennen, echter nu ben ik per maand zo´n tien tot vijftien minuten bezig om de lijst in te vullen. En die tijd vind ik het helemaal waard, want ik weet nu in één oogopslag wat ik uitgeef en waaraan. En waar ik dus op dien te letten.

Inmiddels heb ik mijn inkomsten en uitgaven goed op een rijtje. Ik weet elke maand wat er binnenkomt, wat mijn vaste lasten zijn, wat er uit gaat, wat ik waar aan spendeer, of er rare uitspattingen zijn geweest, en of ik meer of minder heb uitgegeven dan er binnen is gekomen.

Hiermee is de eerste stap in mijn financiën gezet. Meer stappen (besparen, meer geld verdienen) zullen zeker volgen!

Houd jij iedere maand bij wat je inkomsten en uitgaven zijn? Hoe zijn jouw financiën geregeld?

Gratis e-book

Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”

Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.

In de Spotlight bij CijferCombinatie

In de Spotlight bij CijferCombinatieHulp vragen is een goede skill om te hebben, zowel in je persoonlijke omgeving als op werk. Zo heb ik hulp...

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëert

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëertPasgeleden was ik een dagje met een vriend van me op pad. We waren in gesprek...

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again!

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again! Na een jaar van verbondenheid met Jon & Missy en andere deelnemers van het Lifebook Ultimate...

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach De keus om een carrière switch te maken was gemaakt. Yay, ik wist in ieder geval dat ik anderen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters Ken je dat gevoel? Je zit in een vergadering en je wilt wat zeggen, maar...

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt Na diep graven en veel innerlijk werk weet ik wat ik écht wil, en ga ik voor een carrière switch: Ik word een...

Experiment 025: Zes dagen niet eten (darmkuur)

Experiment 025: Wat is het effect van een darmreinigingskuur op mijn inspanningsmogelijkheden? Vorig jaar vond ik het al interessant om een 6-daagse...

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet Het is midden in de nacht, ik zit een film te kijken, en een vleugje emotie genaamd...

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet!

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet! Australië. Een verre herinnering. Het voelt meer als iets uit een ander leven, zo lang geleden...

Besparen – Vaste lasten, kan het goedkoper?

Besparen - Vaste lasten, kan het goedkoper? Vrijwel iedereen heeft vaste lasten. Huur of hypotheek van je woning, telefoon, reiskosten (auto of OV),...

Awesome Input – Augustus 2018

Awesome Input - Juli 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is Het afgelopen jaar heb ik een enorme focus gehad op het verleden, heden en toekomst. Ik ben...

Awesome Input – Juni 2018

Awesome Input - Juni 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt Voor veel mensen is online daten tegenwoordig heel normaal. Sites als Lexa en apps als Tinder...

De Helende Reis (The Journey) sessie

De Helende Reis (The Journey) sessie Om los te komen van diepliggende angsten, en zo vrijer te leven, onderga ik allerlei sessies en interessante...

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie Afgelopen weekend was ik bij een opleidingsdag van een vriendin, waarbij ik door twee groepjes...

Awesome Input – Mei 2018

Awesome Input - Mei 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Experiment 024: Angst of geen zin, maar toch doen! (met de 5 seconden regel)

Experiment 024: Wat is het effect van de 5 seconden regel op mijn geestelijke remmingen? Het is één van de meest simpele oefeningen ooit, welke van...

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams In mijn Quest tot een gelukkig en fijn leven ben ik dieper in mijn sociale leven gedoken. De afgelopen...

Awesome Input – Februari 2018

Awesome Input - Februari 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Pin It on Pinterest

Share This