Financiën op orde – Overzicht inkomsten en uitgaven
Jaren geleden heb ik van mijn vader een thuis gebrouwen huishoudboekje gekregen om mijn inkomsten en uitgaven mee op een rij te krijgen en inzichtelijk te maken wat er nou binnen komt en uit gaat. Uiteraard, zoals een goede zoon, heb ik daar jaren, vele jaren, niets mee gedaan omdat: 1) “Waarom zou ik naar advies van mijn ouders luisteren?” en 2) “Zolang ik niet in het rood kom te staan en ik leuke dingen kan doen.. Waarom zou ik me er mee bezig houden?”
Nou, sinds ik begonnen ben om actief mijzelf te verbeteren komen alle kanten van het leven aan bod. Welk onderdeel van mijn leven kan ik verbeteren? Waar kan ik meer bewustzijn naartoe brengen? Wat zou ik graag willen in mijn leven? Best veel, en één daarvan is meer financiële vrijheid. Uiteraard. En als ik meer financiële vrijheid wil, dien ik een goede grip te hebben op mijn financiën. Dus, huishoudboekje er eindelijk bij gepakt, en ik ben aan de slag gegaan.
Als voorbeeld heb ik mijn inkomsten en uitgaven overzicht van augustus bijgevoegd, om een goed beeld te krijgen wat ik bijhoud.
Inkomsten:
Het begint met de inkomsten, alles wat ik ontvang per maand.
Dus ik log elke laatste dag van de maand in op mijn bank, en neem de inkomsten over in mijn huishoudboekje: Loon, huur van mijn meesterlijke broeder/huisgenoot, mijn ultra dikke winnende lot van de Staatsloterij, de geld-wit-was-praktijken van iemand die “pa” heet, en alles wat ik nog meer tegen kom.
Uitgaven:
Aaaaand it’s gone! Verdwenen, foetsie. Zo makkelijk kan het gaan met je geld, en zo makkelijk gaat het ook als je er niet op let. Ik ben alle uitgaven gaan noteren en er een paar maanden eens goed op gaan letten, waarna ik erachter kwam dat ik het al best goed doe! Wel ging ik nog duidelijker zien dat ik best wat geld uitgeef, en aan wat.
Het eerste deel zijn mijn vaste lasten. Alle kosten van het appartement, telefoon, verzekeringen, Internet, alles wat maandelijks terugkeert.
Sommige mensen delen hun inkomsten in per categorie (huis, kleding, auto etc) om het overzichtelijk te houden. Dit is vooral handig als je van pinnen houdt, en je hebt maandelijks 12 bankrekening pagina’s aan kleine aankopen die je over dient te nemen. Dan kan het nogal wat tijd kosten een huishoudboekje in te vullen. Het is net welke voorkeur je hebt, mijn keuze is simpelweg elke pin transactie noteren.
Contant betalen:
Om meer in de gaten te houden wat ik uitgeef en hoeveel ik over houd, heb ik sinds dat ik mijn inkomsten en uitgaven ben gaan bijhouden, er ook voor gekozen om bijvoorbeeld voor boodschappen een standaard bedrag te pinnen en dat altijd contant te betalen. Dit scheelt enorm in de lengte van de uitgavenlijst, en zo weet ik nog exact hoeveel ik over heb. Ik wil niet bij pinnen dus zodra mijn geld op begint te raken ga ik zuiniger leven waardoor ik direct bespaar. Daarom is voor mij contant betalen een dikke win.
Verschil inkomsten en uitgaven:
Nu mijn inkomsten en uitgaven helder zijn, zie ik ook dat ik € 95,71 heb overgehouden deze maand. Yes, fijn om te weten. Zo zou ik ook direct zien als ik meer heb uitgegeven dan dat er binnen is gekomen, wat ik per definitie wil voorkomen.
(Stiekem heb ik meer geld overgehouden omdat ik elke maand automatisch een bedrag naar mijn spaarrekening stort wat ik aangeef als uitgave.)
Hoeveel tijd kost me dit per maand?
De eerste twee á drie maanden was het even wennen, echter nu ben ik per maand zo´n tien tot vijftien minuten bezig om de lijst in te vullen. En die tijd vind ik het helemaal waard, want ik weet nu in één oogopslag wat ik uitgeef en waaraan. En waar ik dus op dien te letten.
Inmiddels heb ik mijn inkomsten en uitgaven goed op een rijtje. Ik weet elke maand wat er binnenkomt, wat mijn vaste lasten zijn, wat er uit gaat, wat ik waar aan spendeer, of er rare uitspattingen zijn geweest, en of ik meer of minder heb uitgegeven dan er binnen is gekomen.
Hiermee is de eerste stap in mijn financiën gezet. Meer stappen (besparen, meer geld verdienen) zullen zeker volgen!
Houd jij iedere maand bij wat je inkomsten en uitgaven zijn? Hoe zijn jouw financiën geregeld?
E-book
Wil jij ook een Awesome en Gelukkig leven?
Nu gratis te downloaden:
“5 stappen naar “Ik Ben Awesome!” – ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.”
Visie Gesprek
Ben jij op zoek naar meer Geluk? Meer Zelfliefde? Meer Zelfvertrouwen? Een Toekomstvisie of meer overzicht in je leven?
Vraag dan nu jouw Visie Gesprek aan, waarin wij in ongeveer 30 minuten samen onderzoeken wat jouw verlangens zijn, wat jouw belemmeringen zijn, en hoe ik jouw proces mogelijk kan ondersteunen richting een Awesome en Gelukkig leven!
Gratis Gelukschallenge
Wil jij meer Geluk in jouw leven?
Doe nu de Gelukschallenge, waarin je 5 dagen elke dag een GeluksVraag en GeluksTip krijgt om jouw Geluk mee te boosten.
Oké Baydir: At last; well done !!
De bank zal niet veel “roodstand” rente meer beuren.