fbpx

Leerzone en Presteerzone: Workshop “Vertellen”

Daar stond ik dan. Mijn hart flink bonkend, met KKK’s (klamme koude klauwen) en zeiknatte oksels. Tegenover mij zaten ze op een rij me aan te kijken, een klein moment wachtend tot ik mijn verhaal zou doen. Ik nam een paar seconden om diep te ademen, en in alle onzekerheid begon ik te vertellen..

Waarom een Workshop Vertellen?
Om opzettelijk te oefenen, wetend dat ik fouten ga maken, en er van te leren. Vanaf jonge leeftijd heb ik angsten ontwikkelt rondom mensen. In sociale gelegenheden voel ik me vaak ongemakkelijk, kan lastig overweg met “koetjes en kalfjes”, en als ik iets wil vertellen loop ik vaak vast waardoor hetgeen wat ik wil vertellen niet goed overkomt. Daarom leek het me een goed plan om de kunst van het vertellen te oefenen en tips te krijgen om meer vanuit mijzelf te praten, en minder vanuit mijn lieve hoofdje.

Leerzone en presteerzone
Een paar uur voor de workshop kwam ik “toevallig” een TED Talk tegen over hoe er twee zones bestaan, de “leerzone” en de “presteerzone”. In de leerzone oefen je, speel je en verwacht je fouten te maken. In de presteerzone wil je alles wat je geleerd hebt zo goed mogelijk neerzetten, dus zo min mogelijk fouten maken. De mensen die het snelst groeien in iets wat ze willen leren, weten vaak heel goed te balanceren tussen de twee zones. Echter, velen van ons blijven hangen op het niveau wat we hebben omdat we onszelf vrijwel altijd in de presteerzone plaatsen.

Dit komt op school al voor. Scholen zijn er om (n)iets te leren, dus het zou een leerzone moeten zijn. Echter is dit ook het geval? Op school wordt er over het algemeen gestuurd op resultaten halen, op een goede performance. Scholen willen een goed slagingspercentage, en ouders vinden vooral goede cijfers belangrijk, want dat laat zien of hun kind het “goed doet”. Zo worden we vanaf jonge leeftijd al in de presteerzone gezet, en wordt fouten maken gezien als iets slechts, waardoor we we bang worden om nieuwe dingen te proberen, onszelf te uiten, wordt alles super serieus, en kan gedrag als “perfectionisme” zich ontwikkelen.

Dit is precies wat er in mijn systeem gebakken zit, alles moet in één keer “perfect” zijn. In mijn hoofd zit ik dus vrijwel altijd in de presteerzone waarbij de lat voor mij altijd te hoog is, op voorhand al. Met de gedachte om nu specifiek in de leerzone te zitten en opzettelijk te oefenen om van te leren, ben ik richting de workshop gegaan.

When performing gets in the way of improving by Eduardo Briceño

Interesse wekken
Workshop tijd! Na een paar oefeningen om lichamelijk wat losser te worden, dienden we in één zin wat te vertellen over ons verhaal om de anderen nieuwsgierig te maken. Steeds kwam er iets bij waardoor we allemaal meteen aan het improviseren waren. Het was ook de gehele dag niet toegestaan onze voorbereide teksten erbij pakken, dus we moesten wel!
We voelden ons al snel op ons gemak bij elkaar, en merkten dat de spanning bij velen minder werd. Het was leuk om te horen hoe iedereen zijn of haar eigen reden had om daar te zijn: presentaties geven op werk, meer op het gemak willen voelen tijdens het vertellen of “omdat ik van iedereen hoor dat ik tien minuten praat terwijl ik het ook in één minuut kan zeggen”.

De spanning liep meteen weer op toen we ons hele verhaal dienden te gaan “performen” (waarbij performen uiteraard nog steeds in de leerzone was, deze reminder was heel belangrijk voor me).

Tijd om te vertellen:
Daar was moment. De stoelen werden op een rijtje gezet en we dienden allemaal één voor één ons verhaal te vertellen voor elkaar. En daar stond ik dan. Serieus, laat me een half uur rennen op een loopband en geen druppel zweet. Zet een paar mensen in een kamer met de ogen op mij gericht en ik zweet alsof ik met winterkleding in een sauna zit, krijg koude rillingen over mijn rug, en een licht gevoel van paniek komt naar boven. Er waren een aantal anderen voor mij, wat er voor zorgde dat de spanning alleen maar op liep. Dus, met deze heerlijke energie ging ik van start ik begon mijn verhaal te doen over waarom Ik Awesome Ben (ook al voelde ik me even niet zo) en leg mijn proces uit van de afgelopen tijd terwijl er van binnen vanalles in overload raakt. Maar ik houd vol, blijf rustig ademhalen en ik vertel mijn verhaal zo goed als ik kan. Op een gegeven moment viel de spanning iets weg en kreeg ik er gewoon lol in! WAT?! Een vonkje van “mijn verhaal willen delen en anderen inspireren” werd aangewakkerd.

Toen de feedback begon werd ik nog meer gespannen, en was ik heel benieuwd naar wat men over me te zeggen had.
Wat bleek, veelal positief! Niemand zag dat ik vet zenuwachtig was en had het idee dat ik heel kalm en chill mijn verhaal aan het vertellen was. Ik kwam helder over, het was een interessant verhaal en mijn houding was prima. Wel zou ik wat stukken meer kunnen uitdiepen om het verhaal completer te maken, en gebruik ik het woord “eigenlijk” als stop-woordje tijdens het praten. Dat was mij gelukkig ook al opgevallen ;-)

Wat. Een. Energie!
Inmiddels vele uren later had ik nog steeds super veel energie waardoor ik niet eens kon slapen! Ik heb het zo naar mijn zin gehad in de workshop, met de mensen die er waren, en ben zo trots op ons allen dat we dit gedaan hebben, dat ik om 02:00 uur ‘s nachts nog een mail de deur uit gedaan heb om iedereen te bedanken.

Angsten overwinnen kan dus enorm veel plezier en energie geven. En ik bewijs hiermee dat ik het daadwerkelijk kan, en banger ben voor de angst om iets te doen, dan de daadwerkelijke uitvoering. Net als in de Spa & Sauna.

Today was a good day!

Als mensen in een veilige omgeving willen oefenen om publiekelijk te spreken of je verhaal te vertellen, raad ik zeker aan een workshop te volgen. Ook kreeg ik het advies mee dat er clubs zijn, speciaal om het publiekelijk spreken te oefenen: Toastmasters. Ze zitten door heel Nederland, en organiseren regelmatig bijeenkomsten.

Dus als je de uitdaging aandurft is er vast iets te vinden bij jou in de buurt. Ik ga binnenkort eens een Toastmasters bijeenkomst opzoeken!

E-book

Wil jij ook een Awesome en Gelukkig leven?

Nu gratis te downloaden:
“5 stappen naar “Ik Ben Awesome!” – ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.”

Visie Gesprek

Ben jij op zoek naar meer Geluk? Meer Zelfliefde? Meer Zelfvertrouwen? Een Toekomstvisie of meer overzicht in je leven?

Vraag dan nu jouw Visie Gesprek aan, waarin wij in ongeveer 30 minuten samen onderzoeken wat jouw verlangens zijn, wat jouw belemmeringen zijn, en hoe ik jouw proces mogelijk kan ondersteunen richting een Awesome en Gelukkig leven!

Gratis Gelukschallenge

Wil jij meer Geluk in jouw leven?

Doe nu de Gelukschallenge, waarin je 5 dagen elke dag een GeluksVraag en GeluksTip krijgt om jouw Geluk mee te boosten.

In gesprek met Ruben Soeteman – Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijd

In gesprek met Ruben Soeteman - Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijdHoe blijven wij ondanks limitaties groeien en versterken wij ons in onze...

Open Invite

Muziek van Baydir - Open InviteLyrics - Open Invite Going for a ride On my way to this new lifeYeahI'm willing to change I'm willing to face Can...

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te...

Transformeer naar optimist met deze oefening

Transformeer naar optimist met deze oefening8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen...

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is...

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is...

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte....

Doei depressie en burn-out met “Awesome Input”

Doei depressie en burn-out met "Awesome Input"8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen...

De 2 allergrootste geluksmakers hebben beide met maar één ding te maken

De 2 allergrootste geluksmakers hebben beide met maar één ding te maken8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een...

De grootste leermeester tot groei

De grootste leermeester tot groei8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen door je te...

Hoe je verleden verwerken je toekomst verbreed (krachtig!)

Hoe je verleden verwerken je toekomst verbreed (krachtig!)8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Hoe jij jouw innerlijke kracht ontwaakt met een nieuw wereldmodel

Hoe jij jouw innerlijke kracht ontwaakt met een nieuw wereldmodel8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je...

Altijd maar haasten: dit is de oplossing

Altijd maar haasten: dit is de oplossing8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen door...

Jouw Geluksmakers: Leer ze kennen met deze oefening!

Jouw Geluksmakers: Leer ze kennen met deze oefening!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te...

Gestrest? Deze ademtechniek helpt je te ontspannen

Gestrest? Deze ademtechniek helpt je te ontspannen8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te...

Hoe jij jezelf kan helen door te vergeven

Hoe jij jezelf kan helen door te vergeven8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen door...

Beleef veel mooiere dagen met goede vragen

Beleef veel mooiere dagen met goede vragen8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen...

Download GRATIS Checklist

Wil jij jouw frequentie en Geluk verhogen?

Na het invullen van de checklist weet je welke 5 onderdelen belangrijk zijn om jouw frequentie te verhogen en weet je waar jij staat in elk onderdeel. Krijg direct meer bewustzijn, focus en een verrassing!

In gesprek met Ruben Soeteman – Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijd

In gesprek met Ruben Soeteman - Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijdHoe blijven wij ondanks limitaties groeien en versterken wij ons in onze...

Open Invite

Muziek van Baydir - Open InviteLyrics - Open Invite Going for a ride On my way to this new lifeYeahI'm willing to change I'm willing to face Can...

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te...

Transformeer naar optimist met deze oefening

Transformeer naar optimist met deze oefening8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen...

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is...

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is...

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte....

Pin It on Pinterest

Share This
IkBenAwesome.nl