fbpx

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet!

Australië. Een verre herinnering. Het voelt meer als iets uit een ander leven, zo lang geleden (2013-2014). De tijd waarin ik in aanraking kwam met meditatie, en dit af en toe probeerde te beoefenen. De tijd waarin ik eindelijk echt de tijd nam om boeken te lezen, zonder alle afleidingen van alles wat ik thuis om mij heen had. Het was simpelweg niet mogelijk om dagen thuis te hangen, omdat er geen thuis was. Altijd onderweg, nieuwe plekken, nieuwe mensen, nieuwe belevenissen.

Geniale tijden gehad, echter uiteindelijk was het niet de reis die ik voor ogen had. Ik had dan ook bepaalde verwachtingen en de realiteit sloot daar lang niet altijd op aan. Veel tegenslagen qua betaald werk vinden, veel stress om geld, rare situaties bij de boerderijen waar ik werkte, en diepgang vinden in redneck country en de lang-leven-de-lol backpackers scene? Succes. Tja, als je zelf ongelukkig bent, trek je de omstandigheden om ongelukkig te zijn ook naar je toe. Zelfs aan de andere kant van de wereld. Iets wat ik toen nog niet door had.

MAAR. Australië is wel het begin geweest. Het begin van nieuwe beginnen. Het begin waarbij ik eindelijk even niet meer bezig was met de dagelijkse rat race, ik de hoognodige ademruimte kreeg en rust kon nemen. Waarbij ik voor het eerst sinds mijn kindertijd minder strak in mijn vel begon te zitten, en van binnen relaxter werd. Het begin van nieuwe inzichten, waardoor zelfontwikkeling serieuzer op de radar kwam te staan. Waarbij emoties en ervaringen van pure waardering, dankbaarheid, innerlijke vrede en huilen van geluk een aantal keer (voor het eerst in mijn leven!) beleefd zijn, en deze ervaringen vergeet je niet snel.

Ja, jij sneaky Australië. Je hebt veel in gang gezet, op een compleet andere manier dan ik had gedacht.

Je bent je gedachten niet
Tijdens de reis was ik een boek aan het lezen, en veranderde één simpele vraag uit dit boek mijn leven: “Wat als je jouw gedachten niet bent?”
Toen ik dat las sloeg mijn hoofd op instant verwarring. Zakje met verwarring, giet het in een kopje met water en poef! Direct een lekker bakje verwarring. Mijn hoofd had een technische storing, waardoor verder lezen niet mogelijk was.

Oké, wacht. Ik lees de vraag nog een keer: “Wat als je jouw gedachten niet bent?”
Ik keek weg van het boek en observeerde een moment mijn gedachten. Huh? Ik had echt even een moment nodig om deze vraag te verwerken. Het klopt dat ik mijn gedachten kan observeren. “Ik”, kan “mijn gedachten” observeren, wat inhoud dat er ruimte zit tussen ik, “mijzelf”, en de gedachten die ik heb. Dit houd in dat ik inderdaad mijn gedachten niet BEN, maar dat ik gedachten HEB. Dat zijn iets andere letters maar een wereld van verschil. Die sloeg in als een bom. Niet zomaar een bom, een keiharde atoombom. My mind was blown! Dit heeft namelijk zo veel gevolgen!

Als ik mijn gedachten niet BEN, maar ik gedachten HEB, word ik ineens in tweeën gesplitst:
1. IK. Waarbij “ik” mijn bewustzijn is, mijn kern, mijn ziel, mijn ware zelf, hoe je het ook wilt noemen.
2. Mijn gedachten. Deze staan los van wie ik ben. Ik en mijn gedachten zijn niet meer samengesmolten, zijn niet meer één en dezelfde.

Ik brak figuurlijk in tweeën, en mijn brein ook brak bijna letterlijk in tweeën.

Een nieuw bewustzijn
Deze realisatie had een groot gevolg: Een nieuw bewustzijn. Dit hield in dat ik de identificatie met mijn gedachten kon stoppen. Als mijn gedachten mij weer eens op automatische piloot allerlei negatieve verhalen begonnen te vertellen, kon ik nu de gedachten ineens zien als gedachten. Ik WAS de negatieve drama niet meer, ik zag alleen hoe de gedachten mij probeerde wijs te maken dat ik de negatieve drama was.

Serieus, denk er eens over na.
Je kan actief nadenken, wat je doet als je bewust aan het denken bent of je het weekend weg gaat of niet. De rest zijn passieve gedachten waar je niet actief zelf over denkt. Meestal ben je je niet eens bewust van deze gedachten. Dit zijn je niet bewuste gedachten, je on(der)bewuste gedachten. Je heerlijke rare automatische gedachten die wanneer je een gezellig gesprek hebt met iemand ineens een plaatje voorzetten dat je degene echt keihard een klap op zijn oog geeft, gewoon omdat het kan. Dat is toch super hilarisch?! Blijkbaar vinden mijn gedachten het hilarisch. Alleen IK zou dat never nooit doen! Ik heb een hekel aan geweld en aan anderen pijn doen.

Als ik mijn gedachten BEN, kan ik me druk gaan maken: “waarom denk ik dat over die persoon? Wat ben ik slecht dat ik dit denk. Dit zou ik niet mogen denken!”. Herkenbaar? Vervolgens lig je in de clinch met je gedachten, ga je met jezelf ruzie maken en word je dag er niet chiller op. Misschien zelfs je nacht (pieker pieker) ook niet. En je zelfbeeld al helemaal niet.

Of, ik HEB die gedachte, en omdat ik mijzelf er niet mee identificeer observeer ik de gedachte, heb er mogelijk een mening over en omdat er afstand is lach ik om het hilarische plaatje wat mijn brein er al bij heeft ingebeeld. Vervolgens laat ik de gedachte weer gaan. Oh brein, silly you. 

Anders naar je gedachten kijken, en een andere wereld zien
Dit is een veel fijnere manier om met alle ruis in je hoofd om te gaan, en dit is een enorme stap om je te beseffen. Dit nieuwe bewustzijnsniveau verandert je leven compleet. Je zal anders naar jezelf gaan kijken, en daarom ook anders naar de wereld om je heen. Je zal doorkrijgen hoe je gedachten je gevoel en gedrag compleet gedomineerd hebben. En je zal doorkrijgen hoe je nu, omdat je dit weet, hele andere keuzes kan gaan maken. Veel bewustere keuzes, minder gestuurd door je automatische piloot.

In een volgende post zal ik het hebben over een diepere laag, je overtuigingen, en hoe deze je gedachten veelal onbewust sturen.

Ps. Alles in het leven heeft meerdere perspectieven. Zo ook dit onderwerp. Je bent je gedachten niet, echter op een manier maken je gedachten je wel tot wie je (denkt dat je) bent als persoon. Mits je je er aan hecht. Mits je je er mee identificeert. Door de identificatie van je gedachten en jezelf los te koppelen, er ruimte tussen te creëren, gaat er een compleet nieuwe wereld voor je open. Een wereld met vol nieuwe mogelijkheden!

Gratis e-book

Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”

Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.

In de Spotlight bij CijferCombinatie

In de Spotlight bij CijferCombinatieHulp vragen is een goede skill om te hebben, zowel in je persoonlijke omgeving als op werk. Zo heb ik hulp...

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëert

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëertPasgeleden was ik een dagje met een vriend van me op pad. We waren in gesprek...

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again!

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again! Na een jaar van verbondenheid met Jon & Missy en andere deelnemers van het Lifebook Ultimate...

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach De keus om een carrière switch te maken was gemaakt. Yay, ik wist in ieder geval dat ik anderen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters Ken je dat gevoel? Je zit in een vergadering en je wilt wat zeggen, maar...

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt Na diep graven en veel innerlijk werk weet ik wat ik écht wil, en ga ik voor een carrière switch: Ik word een...

Experiment 025: Zes dagen niet eten (darmkuur)

Experiment 025: Wat is het effect van een darmreinigingskuur op mijn inspanningsmogelijkheden? Vorig jaar vond ik het al interessant om een 6-daagse...

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet Het is midden in de nacht, ik zit een film te kijken, en een vleugje emotie genaamd...

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet!

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet! Australië. Een verre herinnering. Het voelt meer als iets uit een ander leven, zo lang geleden...

Besparen – Vaste lasten, kan het goedkoper?

Besparen - Vaste lasten, kan het goedkoper? Vrijwel iedereen heeft vaste lasten. Huur of hypotheek van je woning, telefoon, reiskosten (auto of OV),...

Awesome Input – Augustus 2018

Awesome Input - Juli 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is Het afgelopen jaar heb ik een enorme focus gehad op het verleden, heden en toekomst. Ik ben...

Awesome Input – Juni 2018

Awesome Input - Juni 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt Voor veel mensen is online daten tegenwoordig heel normaal. Sites als Lexa en apps als Tinder...

De Helende Reis (The Journey) sessie

De Helende Reis (The Journey) sessie Om los te komen van diepliggende angsten, en zo vrijer te leven, onderga ik allerlei sessies en interessante...

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie Afgelopen weekend was ik bij een opleidingsdag van een vriendin, waarbij ik door twee groepjes...

Awesome Input – Mei 2018

Awesome Input - Mei 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Experiment 024: Angst of geen zin, maar toch doen! (met de 5 seconden regel)

Experiment 024: Wat is het effect van de 5 seconden regel op mijn geestelijke remmingen? Het is één van de meest simpele oefeningen ooit, welke van...

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams In mijn Quest tot een gelukkig en fijn leven ben ik dieper in mijn sociale leven gedoken. De afgelopen...

Awesome Input – Februari 2018

Awesome Input - Februari 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Pin It on Pinterest

Share This