fbpx

Hoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnen

Hoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnen

Deze week kreeg ik een bericht binnen van iemand met de vraag: “Baydir, hoe kan ik dit (dus de suikerverslaving) winnen?  Van het weekend was ik een weekend weg, allemaal suiker gegeten. Hoofdpijn, brain-fog en veel windjes was het resultaat..”

Allereerst, bedankt voor de vraag. Dit is super herkenbaar. De hoofdpijn, de brain-fog, en ook de windjes. Ik denk voor heel veel mensen. Zo veel mensen strugglen met snoep-, suiker, vet en algehele eetverslavingen. Ik heb zo veel jaren met mijn suikerverslaving gestruggled! Alleen ik kan nu toch wel echt zeggen dat ik geen verslaving meer heb.

Dus hoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnen.

1. Weet dat je struggle met suiker is logisch
Een snoep-, suiker-, eetverslaving, hoe je het ook wilt noemen is net iets anders dan de meeste andere verslavingen. Alcohol, drugs, al deze dingen kan je behoorlijk of compleet vermijden. Alleen eten kan je niet zomaar mee stoppen. Je zal dus altijd in aanraking blijven komen met de verleidingen.

En je struggle met suiker is ook super logisch omdat suiker hetzelfde effect in je brein heeft als Cocaïne, en heeft een enorm verslavende werking. Je “Reward system”, je “beloningssysteem” in je brein word aangesproken door de suikers, waardoor er een stofje genaamd dopamine vrijkomt en jij je daardoor happy voelt. Alleen, steeds als je jouw “shot” hebt gehad verlang je naar meer. Wat er voor zorgt dat je niet wilt stoppen met eten.

En, omdat alleen de verslavende werking nog niet genoeg was, suiker zit OVERAL in. Als je er op gaat letten zit in 90% van er in de winkel ligt suiker. Gedroogd fruit met extra suiker, geblikte groenten met suiker, brood, melk, kaas, je kan het zo gek niet verzinnen en je vind er suiker in. En om er nog een schepje bovenop te doen: Er zijn meer dan 150 verschillende namen die gebruikt worden om suiker te omschrijven: Fructose, Lactose, Maltose, Sucrose, Maltodextrine, zo ongeveer alles wat eindigt met “ose”, wat eindigt op “Stroop”, “siroop”, “honing” of “nectar”, is suiker. En uiteraard alles waar het woord suiker in vermeld staat.

Vind je het gek dat vele van ons verslaafd zijn? Het is goed om te leren wat je beter kan vermijden. Dit is jezelf informeren en testen en voelen wat wel en niet voor je werkt. Het kan goed werken om een gezonde of gezondere vervanging zoeken die dezelfde bevrediging geeft zonder de nadelige effecten!

2. Focus op de kleine overwinningen
Het gaat namelijk om de kleine dagelijkse overwinningen, deze stapelen zich op. Elke keer dat je “Nee” zegt tegen dat koekje of die plak chocola of dat stukje taart wanneer er iemand jarig is, zeg je “Ja” tegen jouw welzijn, en dat is elke keer een overwinning. Probeer verder te kijken dan alleen het genot in het nu, de instant gratification zoals de dat noemen. Stel jezelf de vraag: “Ik wil me lekker voelen, gaat deze overdosis aan suiker me daadwerkelijk helpen hierin?”

En zeg je een keer ja, en ga je de mist in? Dan heb je niet gefaald, je hebt simpelweg een keus gemaakt. Daarna heb je de keuze vrijheid om weer de keus te maken om het op te pakken en te committen om weer gezond te eten. Zo kan je stapje voor stapje de ommekeer maken. Deze week eet je elke dag suikers, volgende week 1 dag niet, die week daarna weer 1 dag niet, die weer daarna 2 dagen niet. Dit gaat met vallen en opstaan, en sta vooral iedere keer weer op. Ga weer verder, weer een nieuwe dag met nieuwe suikerloze kansen. De pijn van je niet goed voelen na het eten van suikers dient groter te worden dan het genot wat je eruit haalt in het moment dat je het eet.

3. Wees bewust van WAAROM je snoept
Er zit vrijwel altijd een reden achter “Ik heb er gewoon zin in” of “Het is gewoon lekker”. Voor mij is dit een hele belangrijke geweest. Het bleek namelijk dat ik elke keer in bepaalde sociale situaties naar eten, vooral suikers en vetten greep. Wanneer ik me ongemakkelijk voel, angstig voel, moe voel, triggert het een drang om dat gevoel weg te willen eten. Zo probeerde ik het ongemak of de angst te verdoven.

Ik probeerde mij te verdoven op verjaardagen, bij etentjes, in het bijzijn van specifieke mensen, of juist thuis wanneer ik alleen was en me “verveelde” of wanneer ik passief was en uren films/series keek, dit waren mijn momenten waarin ik toegaf aan het eten omdat ik een bepaald gevoel probeerde te ontvluchten.

Het is dus belangrijk dat je door krijgt waarom je snoept, en dat je de reden achter de reden vind. Want de eerste reden zou zomaar eens een excuus kunnen zijn die jouw onbewuste je probeert wijs te maken.

4, Observeer je interne wereld
Wat helpt is je gedachten, gevoel en gedrag te observeren om het EXACTE moment beet te kunnen pakken waarin je de keus maakt om er wel voor te gaan en de suikers te eten.

Voor mij bleek dat het meest cruciale moment niet eens de eerste keer suikers eten was, want ik wil af en toe toch echt weleens een toetje of koekje eten. Het probleem was de dag nadat ik het gegeten had. Elke keer weer, had ik de dag erna de suiker drang en de bijbehoren gedachte: “Ach, het valt wel mee joh, nog één keer wat halen moet toch kunnen?”

Van alle gedachten die ik had, precies naar die specifieke gedachte luisterde ik keer op keer weer, en die haalde mij over om toch weer suikers te eten. Toen ik mij hier bewust van werd, begon die gedachte mij steeds meer op te vallen. Het was geen onbewust proces meer! En omdat het me bewust opviel, kon ik er nu een stokje voor steken en mijzelf een halt toe roepen als die gedachte weer eens langs kwam. Ik maakte mijzelf keer op keer wijs: “Het valt helemaal niet mee, het is een ramp om nu te gaan snoepen. Ik word er depressief van, passief van, voel me er eenzaam door, ik ga mijzelf compleet isoleren, en voel me een gevangene van mijn eigen leven.”

Dit had wat herhaling nodig, maar vertel het jezelf vaak genoeg en je gaat het geloven. Net als dat je eerst de gedachte onbewust geloofde dat het oké is om te snoepen.

5. Alternatieve therapieën
Deze hoor je niet zo vaak, alleen alternatieve therapie heeft mij veel gebracht om stappen te zetten op dit gebied. Ik ben namelijk de originele trigger gaan opzoeken. Zo heb ik een PMA (Progressive Mental Alignment) sessie gedaan waarin ik de grootste trigger van mijn verslaving heb herbeleefd. Dit was toen ik 12/13 jaar oud was, en ik een moment van totale chaos en onbegrip ervoer, waardoor ik ben gaan eten. Door deze herbeleving kon ik het een plek geven en was in ieder geval de grootste dwangmatigheid en het continu overeten eraf. Dit heeft mij ook geholpen in het loslaten van de suikers.

6. Heb geduld
Het is een proces en een onderzoek. en het kan weken, maanden of jaren duren. Sommige mensen maken snel de klik, voor anderen duurt het langer. Persoonlijk heeft het voor mij ook meer dan anderhalf jaar geduurd vanaf het moment dat ik echt besloot dat ik er vanaf wilde tot het moment dat ik voelde dat ik van de verslaving af was.

Dus heb geduld, en focus op de kracht die je dagelijks kan uitoefenen door “Ja!” te zeggen tegen jouw gezondheid en jouw lange termijn geluk (en niet het korte termijn plezier wat de suikers geven).

7. Geniet ervan!
Serieus, als je het dan toch doet, als je het dan toch niet kan laten en je eet die reep chocola, of je eet die bak ijs leeg met hagelslag er overheen plus een bus met slagroom en een pak chocoladekoeken eroverheen verkruimeld, GENIET er dan gewoon schaamteloos van. En accepteer de consequenties volledig. Je word al “gestraft” in de vorm van lichamelijke en geestelijke uitwerkingen, het is niet nodig jezelf ook nog eens de slaan voor het feit dat je de keuze hebt gemaakt om het wel te eten. Dit houd het niet alleen speelser, het voorkomt ook dat je nogmaals naar de suikers grijpt omdat je de negatieve praat in je hoofd wilt oplossen met nog meer eten, met nog meer suikers. De welbekende vicieuze of vieze cirkel. Dus geniet en accepteer de consequenties.

Tot zo ver de punten die mij enorm hebben geholpen om van de suikerverslaving af te komen. Mocht je zelf vragen hebben, stuur ze naar hallo@ikbenawesome.nl, dan kan ik die mogelijk beantwoorden in een volgende video.

Dikke knuffel, blijf groeien, blijf awesome.. En go for it.

Ik geloof oprecht in je. You got this!

Liefs,

Baydir

E-book

Wil jij ook een Awesome en Gelukkig leven?

Nu gratis te downloaden:
“5 stappen naar “Ik Ben Awesome!” – ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.”

Visie Gesprek

Ben jij op zoek naar meer Geluk? Meer Zelfliefde? Meer Zelfvertrouwen? Een Toekomstvisie of meer overzicht in je leven?

Vraag dan nu jouw Visie Gesprek aan, waarin wij in ongeveer 30 minuten samen onderzoeken wat jouw verlangens zijn, wat jouw belemmeringen zijn, en hoe ik jouw proces mogelijk kan ondersteunen richting een Awesome en Gelukkig leven!

Gratis Gelukschallenge

Wil jij meer Geluk in jouw leven?

Doe nu de Gelukschallenge, waarin je 5 dagen elke dag een GeluksVraag en GeluksTip krijgt om jouw Geluk mee te boosten.

In gesprek met Ruben Soeteman – Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijd

In gesprek met Ruben Soeteman - Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijdHoe blijven wij ondanks limitaties groeien en versterken wij ons in onze...

Open Invite

Muziek van Baydir - Open InviteLyrics - Open Invite Going for a ride On my way to this new lifeYeahI'm willing to change I'm willing to face Can...

Hoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeft

Hoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeftHoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeft Een powernap, een meditatie moment, een...

Drie vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet

3 vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet3 vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet Er zijn van die momenten...

Angst is een illusie! (Solve for Happy)

Angst is een illusie (Solve for Happy)Angst is een illusie (Solve For Happy) Mo Gawdat is de schrijver van Solve For Happy, het boek de...

Waarom het eerste uur van je dag super belangrijk is

Waarom het eerste uur van je dag super belangrijk isWaarom het eerste uur van je dag super belangrijk is Het eerste uur van je dag, wat doe jij...

Hoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maak

Hoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maakHoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maak Zoals je misschien weet...

Reclaim Yourself

Muziek van Baydir - Reclaim YourselfLyrics - Reclaim Yourself I see zeros and ones Pixels, I played around with pixels And created an entire...

Let’s Play

Muziek van Baydir - Let's PlayLyrics - Let's Play Press start and play It's a beautiful day to alter my neurological pathway Found a Blueprint Menu,...

Remember

Muziek van Baydir - RememberLyrics - Remember Ups and downs Skies and grounds Life    Experience Experiment Creative mind Heart aligned Guiding...

I Had A Dream Once

Muziek van Baydir - I Had A Dream OnceLyrics - I Had A Dream Once I had a dream once Fell through a portal called the sun It became clear that...

I Like Your Style

Muziek van Baydir - I Like Your StyleLyrics - I Like Your Style Just sitting on a beach as I'm observing you From a distance Your make weird faces...

Sat Nam

Muziek van Baydir - Sat NamLyrics - Sat Nam The world is changing its vibration It's shattering the glass We see through the illusion that has been...

In de Spotlight bij CijferCombinatie

In de Spotlight bij CijferCombinatieHulp vragen is een goede skill om te hebben, zowel in je persoonlijke omgeving als op werk. Zo heb ik hulp...

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëert

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëertPasgeleden was ik een dagje met een vriend van me op pad. We waren in gesprek...

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again!

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again! Na een jaar van verbondenheid met Jon & Missy en andere deelnemers van het Lifebook Ultimate...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters

Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMastersKen je dat gevoel? Je zit in een vergadering en je wilt wat zeggen, maar zodra alle ogen op je gericht...

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt Na diep graven en veel innerlijk werk weet ik wat ik écht wil, en ga ik voor een carrière switch: Ik word een...

Experiment 025: Zes dagen niet eten (darmkuur)

Experiment 025: Wat is het effect van een darmreinigingskuur op mijn inspanningsmogelijkheden? Vorig jaar vond ik het al interessant om een 6-daagse...

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet Het is midden in de nacht, ik zit een film te kijken, en een vleugje emotie genaamd...

Download GRATIS Checklist

Wil jij jouw frequentie verhogen?

Na het invullen van de simpele Checklist weet je op welke 37 manieren jij praktisch jouw frequentie kan verhogen en weet je waar jij staat in de 5 belangrijke aandachtsgebieden. Je creëert hiermee meer bewustzijn, focus en ontvang een toffe verrassing :-)

In gesprek met Ruben Soeteman – Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijd

In gesprek met Ruben Soeteman - Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijdHoe blijven wij ondanks limitaties groeien en versterken wij ons in onze...

Open Invite

Muziek van Baydir - Open InviteLyrics - Open Invite Going for a ride On my way to this new lifeYeahI'm willing to change I'm willing to face Can...

Hoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeft

Hoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeftHoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeft Een powernap, een meditatie moment, een...

Drie vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet

3 vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet3 vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet Er zijn van die momenten...

Angst is een illusie! (Solve for Happy)

Angst is een illusie (Solve for Happy)Angst is een illusie (Solve For Happy) Mo Gawdat is de schrijver van Solve For Happy, het boek de...

Waarom het eerste uur van je dag super belangrijk is

Waarom het eerste uur van je dag super belangrijk isWaarom het eerste uur van je dag super belangrijk is Het eerste uur van je dag, wat doe jij...

Hoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maak

Hoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maakHoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maak Zoals je misschien weet...

Reclaim Yourself

Muziek van Baydir - Reclaim YourselfLyrics - Reclaim Yourself I see zeros and ones Pixels, I played around with pixels And created an entire...

Let’s Play

Muziek van Baydir - Let's PlayLyrics - Let's Play Press start and play It's a beautiful day to alter my neurological pathway Found a Blueprint Menu,...

Remember

Muziek van Baydir - RememberLyrics - Remember Ups and downs Skies and grounds Life    Experience Experiment Creative mind Heart aligned Guiding...

Pin It on Pinterest

Share This
IkBenAwesome.nl