fbpx

Gestrest? Deze ademtechniek helpt je te ontspannen

MEGA aanbieding

8-weekse Online Cursus “Bewust Zijn & Geluk”

Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen door je te focussen op specifieke ingrediënten. Ga 8 weken aan de slag met deze online cursus en..

✅ Leer hoe je jouw eigen realiteit kan creëren en vormgeven.✅ Leer om vanuit ontspanning, openheid en groei te leven.
✅ Leer hoe je in elk moment meer Geluk kunt creëren.
✅ Leer jouw emoties als kompas te gebruiken tot meer Geluk.

Gestrest? Deze ademtechniek helpt je te ontspannen

Ademhalen. Een automatisch proces waar de meeste mensen niet bewust over nadenken. Het wordt geregeld door zoals ze dat noemen, ons autonome zenuwstelsel, maar het kan ook geregeld worden door onze bewuste wil. Hiermee is het onze toegang tot de functies van ons autonome zenuwstelsel. Daarom is bewuste ademhaling een super belangrijk ingrediënt voor jouw geluk omdat het de schakel is tussen je lichaam en je geest.

Want de meeste mensen leven continu in een staat van stress. één van de oorzaken van die stress ligt bij iets simpels, namelijk onze ademhaling. De manier waarop je ademt bepaalt jouw hele gemoedstoestand en zorgt ervoor dat je lijf op een bepaalde manier functioneert of juist niet functioneert.

Iedereen heeft een eigen ritme qua ademhalen, en normaal gesproken adem je rustig. Alleen wanneer je bijvoorbeeld gaat hardlopen of fysieke inspanning verricht, veranderd je ademhaling. Je ademt sneller, je hartslag gaat omhoog en er gebeurd van alles in je lichaam. Het kan ook voorkomen dat je ergens van schrikt waardoor je adem stokt, of als het heel heftig is krijg je het benauwd en gaat je ademhaling naar je keel. Dit zijn allemaal automatische reacties passend bij een bepaalde situatie.

Alleen, het werkt andersom ook. Wanneer je bewust gaat hyperventileren, gaat je hartslag ook omhoog en gebeuren dezelfde dingen in je lichaam als wanneer het automatisch ging omdat je aan het hardlopen was. Als je bewust even stopt met ademen gebeurd er ook van alles in je lichaam. Het is dus mogelijk om via je bewuste ademhaling bepaalde functies in je lichaam te triggeren.

Wanneer je dit weet, kan je jouw ademhaling bewust gaan inzetten om een bepaald resultaat te genereren. En naar welk resultaat zijn de meeste mensen op zoek? Rust en ontspanning.

Er zijn veel technieken te vinden zoals de Wim Hof Methode, Box Breathing, allerlei ademhalingstechnieken waarbij je verschillende seconden in en uit telt, en de Buteyko Methode. En deze laatste, de Buteyko methode wil ik het met je over hebben. Dit is namelijk de meest rustige methode die ik gevonden en getest heb welke niets forceert en specifiek bedoelt is om je lichaam en geest in ontspanning te brengen. Het optimaliseert je natuurlijke staat van ademen en zijn.

De Buteyko Methode
Deze Methode kan je heel uitgebreid uitleggen, alleen er zijn vier basispunten voor een gezonde ademhaling:

 1. Adem door je neus in en uit, ook bij inspanning!
  Dit heeft er mee te maken dat een mond ademhaling in de natuurlijke staat alleen in noodsituaties voorkomt.
  2. Alleen inademen vergt actie, uitademen gaat vanzelf door spierontspanning.
  3. Adem vanuit je middenrif, niet vanuit je bovenlijf.
  4. Je ademt rustig en niet diep zodat je niet te veel lucht in- en uitademt.

Zelf heb ik bij deze techniek de link gelegd met je ademhaling wanneer je in rust ligt te slapen. Want wat doe je wanneer je slaapt:
1. Je ademt rustig en niet diep
2. Je ontspant al je spieren en ademt vanzelf uit door spierontspanning
3. Je ademt een moment helemaal niet en blijft ontspannen (misschien ken je het moment wel dat je naast iemand ligt en je jezelf afvraagt of diegene niet dood is, tot ze ineens weer ademhalen. Dat dus.)
4. Je ademt rustig weer in

Zie je de gelijkenis tussen de twee? Dat is de basis van hoe deze Methode werkt. En dit is heel effectief gebleken.

Alleen voor veel mensen houdt het in dat ze hun onbewuste ademhalingstechniek dienen te herprogrammeren. Dit heeft tijd nodig, alleen uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het je tijd en oefening meer dan waard is.

Fysieke klachten door verkeerd ademen
Veel fysieke klachten worden bijvoorbeeld veroorzaakt door een verkeerde ademhaling. Omdat veel mensen een verkeerde ademhaling hebben aangeleerd, hebben zij standaard een te laag C02 gehalte in hun lichaam. En wat doe je als je een te laag C02 gehalte hebt? Je probeert meer lucht binnen te krijgen, dus je ademt dieper of vaker. Dit klinkt heel logisch, alleen mensen die goed leren omgaan met bijvoorbeeld paniekaanvallen en astmatische aanvallen weten dat dit precies het tegenovergestelde is van wat je eigenlijk zou moeten doen.

Wanneer je een paniek- of astma aanval hebt, is het de oplossing om juist zo weinig mogelijk te ademen zodat het CO2 gehalte weer toeneemt. Dit voelt heel onprettig omdat je gewend bent om dit gevoel op te vatten als ademnood, als zuurstof tekort.

Alleen het gevoel wordt in werkelijkheid veroorzaakt door een verhoogd CO2 gehalte, wat je systeem niet gewend is en niet op ingesteld is omdat het ontregelt is. Dus door op het moment van de aanval niet of weinig te ademen ben je jouw lichaam precies aan het geven wat het nodig heeft. Binnen een paar minuten voel je de omslag in je systeem en komt er een grote opluchting die het tijdelijke licht stikkende gevoel dubbel en dwars waard is.

Wees gerust, we gaan nu geen paniekaanvallen veroorzaken,  alleen dit is hoe je de adem techniek ook toepast. Je gaat per ademhaling minder lucht inademen dan je behoefte, en je wacht na het uitademen ook iets langer met de volgende ademhaling dan je behoefte.

Dus minder lucht inademen, en na uitademen een ontspannen pauze, net als wanneer je slaapt weet je nog?

Ik zal een testrondje voordoen. Ga zitten met een rechte rug.

 1. Via je buik/middenrif, niet hoog (borst/keel), adem rustig via je neus in, niet te diep
  2. Laat je spieren ontspannen zodat je moeiteloos via je neus uitademt
  3. Wacht een moment en blijf ontspannen, en probeer de inademing te rekken tot het punt dat het net oncomfortabel begint te worden, maar niet zo ver dat je daarna naar adem moet happen. Het gaat er vooral om dat het kalm en rustig blijft.
  4. Adem daarna weer rustig in, niet te diep
  5. Adem uit door alle spieren te ontspannen
  6. Wacht ontspannen zonder te ademen to het net oncomfortabel begint te voelen en adem dan rustig via je neus weer in.

Dit is hoe de techniek werkt. Ik wil je vragen een timer te zetten op 7 minuten, misschien een rustgevend muziekje op de achtergrond, en deze ademhaling 7 minuten lang te oefenen. Waarom 7 minuten? Omdat je lichaam, zeker in het begin tijd nodig heeft om te schakelen en in ontspanning te komen.

Hoe meer je dit oefent, hoe rustiger je gaat ademen en hoe langer je het moment van niet inademen kan rekken. Je zal merken dat je lichaam meer ontspannen is, je gedachten kalmer zijn, en ook hoe fijn het moment is tussen de ademhalingen in. Misschien komen er wel gevoelens van Geluk, vrede, euforie omhoog. Misschien zullen op termijn bepaalde fysieke klachten verminderen. Deze techniek is simpel, maar extreem effectief.

Deze video is onderdeel van de Online Cursus “Bewust Zijn & Geluk”.
Nu in de MEGA aanbieding!

Download GRATIS Checklist

Wil jij jouw frequentie en Geluk verhogen?

Na het invullen van de checklist weet je welke 5 onderdelen belangrijk zijn om jouw frequentie te verhogen en weet je waar jij staat in elk onderdeel. Krijg direct meer bewustzijn, focus en een verrassing!

In gesprek met Ruben Soeteman – Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijd

In gesprek met Ruben Soeteman - Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijdHoe blijven wij ondanks limitaties groeien en versterken wij ons in onze...

Open Invite

Muziek van Baydir - Open InviteLyrics - Open Invite Going for a ride On my way to this new lifeYeahI'm willing to change I'm willing to face Can...

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te...

Transformeer naar optimist met deze oefening

Transformeer naar optimist met deze oefening8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen...

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is...

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is...

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte....

Pin It on Pinterest

Share This
IkBenAwesome.nl