fbpx

Experiment 024: Wat is het effect van de 5 seconden regel op mijn geestelijke remmingen?

Het is één van de meest simpele oefeningen ooit, welke van ongelofelijke waarde is als je hem toepast: De 5 seconden regel.

De regel is simpel: Elke keer als je een idee hebt, je wilt iemand aanspreken op straat, je wilt een grappige opmerking vertellen, je weet dat je boodschappen moet doen alleen je hebt geen zin, je heb geen zin om te sporten terwijl je weet dat het beter is voor je. Elke keer als je zoiets wilt, heb je 5 seconden voordat je brein de rem erop trek, en begin je te twijfelen. En zodra je twijfelt, doe je het vaak niet.

Hoe vaak is het niet voorgekomen dat je iets wilde doen, en je vervolgens liet tegenhouden door je gedachten of angsten wat anderen wel niet zouden denken o.i.d.
Als je enigsinds iets van een mens bent, redelijk vaak denk ik.

De 5 seconden regel:
Elke keer als je zo’n idee hebt, waarvan je weet dat het goed is voor je om te doen, alleen je laat je tegenhouden, onderbreek je de gedachtegang en begin je af te tellen: 5, 4, 3, 2, 1: GO. Je doet het gewoon. Je zegt wat je wilt zeggen, je stapt op iemand af, je begint aan het vervelende klusje, je komt uit bed, je zet die koude douche aan. Ik kan me voorstellen hoe snel dit je leven kan veranderen.

Mijn doel deze maand: De 5 seconden regel elke keer toepassen wanneer van toepassing.
(Correctie: De 5 seconden regel minimaal één keer per dag toepassen.)

Week 1:
Ik begon de week gemotiveerd, echter ik merkte al snel dat ik me hier en daar toch liet tegenhouden door angsten. Hierdoor kon ik elke dag als “niet voltooid” afstrepen wat best demotiverend werkte. Daarom heb ik het experiment iets verkleind: De 5 seconde regel minimaal één keer per dag toepassen. Op deze manier ben ik er toch dagelijks mee bezig, en is het haalbaar waardoor ik ook gemotiveerd blijf.

Week 2:
De correctie van vorige week voelt veel beter. Leerpuntje om niet te snel te willen, en behapbare doelen te stellen. Ik heb de 5 seconden regel al veel toe kunnen passen: sporten, naar de winkel gaan, koken, telefoontjes plegen, schoonmaken, blog post schrijven (ja, ook daar heb ik soms even geen zin in). Het is overal voor inzetbaar!

Een goeie week dus, waarin het me heel duidelijk wordt hoe vaak ik me nog laat tegenhouden door beperkende gedachten. Gelukkig al veel minder dan voorheen, alleen er zijn duidelijk nog stappen te zetten :-)

Mel Robbins – 5 second rule

Week 3:
Af en toe laat ik me nog tegenhouden, vooral in gesprekken met mensen. Veel dingen die ik wil zeggen, zeg ik niet door allerlei niet dienende gedachten. Dit is een mooie manier om te trainen mijzelf meer te uiten, en toch te zeggen wat ik eigenlijk wil zeggen. Op deze manier bouw ik ook aan mijn zelfvertrouwen.

Elke keer als ik mijzelf uit terwijl ik angst voel, voel ik een enorm gevoel van overwinning in me opkomen. Dan ben ik trots op mijzelf, en stijgt direct mijn gevoel van eigenwaarde. Grote win!

Week 4:
Inmiddels heb ik een lijstje gemaakt waarbij ik ook bijhoud welke overwinningen ik heb behaald op een dag, om mijzelf nog meer te motiveren en om terug te kunnen lezen welke successen ik behaald heb. Dat zijn er bij elkaar opgeteld best veel!

Ik merk dat de 5 seconden regel steeds vaker inbreekt op niet dienende gedachten, waardoor ik duidelijke een keus kan maken tussen doen en niet doen. Veel gedachten zijn automatisch, en vaak laat je je ook automatisch tegenhouden zonder dat je het écht bewust door hebt. Nu wordt je er steeds bewuster van, waardoor je ook steeds meer ZELF de keus kan maken of je naar je gevoel wilt luisteren of niet. Dit werk enorm bekrachtigend.

Beantwoording onderzoeksvraag na 30 dagen:
De 5 seconde regel is simpel, echter kan een immens groot en levensveranderend effect hebben. Je bouwt er zelfvertrouwen mee op, leert meer op je gevoel af te gaan, en je geef je remmingen/angsten geen kans meer om de baas te spelen. Uiteraard heeft dit oefening nodig, en middels dagelijkse toepassing kan je leven in korte tijd totaal veranderen.

Lijkt het je wat, de 5 seconden regel? Of heb je een andere manier gevonden om je niet tegen te laten houden door de remming van je eigen geest? Laat het hieronder weten.

Gratis e-book

Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”

Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.

In de Spotlight bij CijferCombinatie

In de Spotlight bij CijferCombinatieHulp vragen is een goede skill om te hebben, zowel in je persoonlijke omgeving als op werk. Zo heb ik hulp...

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëert

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëertPasgeleden was ik een dagje met een vriend van me op pad. We waren in gesprek...

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again!

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again! Na een jaar van verbondenheid met Jon & Missy en andere deelnemers van het Lifebook Ultimate...

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach De keus om een carrière switch te maken was gemaakt. Yay, ik wist in ieder geval dat ik anderen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters Ken je dat gevoel? Je zit in een vergadering en je wilt wat zeggen, maar...

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt Na diep graven en veel innerlijk werk weet ik wat ik écht wil, en ga ik voor een carrière switch: Ik word een...

Experiment 025: Zes dagen niet eten (darmkuur)

Experiment 025: Wat is het effect van een darmreinigingskuur op mijn inspanningsmogelijkheden? Vorig jaar vond ik het al interessant om een 6-daagse...

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet Het is midden in de nacht, ik zit een film te kijken, en een vleugje emotie genaamd...

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet!

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet! Australië. Een verre herinnering. Het voelt meer als iets uit een ander leven, zo lang geleden...

Besparen – Vaste lasten, kan het goedkoper?

Besparen - Vaste lasten, kan het goedkoper? Vrijwel iedereen heeft vaste lasten. Huur of hypotheek van je woning, telefoon, reiskosten (auto of OV),...

Awesome Input – Augustus 2018

Awesome Input - Juli 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is Het afgelopen jaar heb ik een enorme focus gehad op het verleden, heden en toekomst. Ik ben...

Awesome Input – Juni 2018

Awesome Input - Juni 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt Voor veel mensen is online daten tegenwoordig heel normaal. Sites als Lexa en apps als Tinder...

De Helende Reis (The Journey) sessie

De Helende Reis (The Journey) sessie Om los te komen van diepliggende angsten, en zo vrijer te leven, onderga ik allerlei sessies en interessante...

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie Afgelopen weekend was ik bij een opleidingsdag van een vriendin, waarbij ik door twee groepjes...

Awesome Input – Mei 2018

Awesome Input - Mei 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Experiment 024: Angst of geen zin, maar toch doen! (met de 5 seconden regel)

Experiment 024: Wat is het effect van de 5 seconden regel op mijn geestelijke remmingen? Het is één van de meest simpele oefeningen ooit, welke van...

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams In mijn Quest tot een gelukkig en fijn leven ben ik dieper in mijn sociale leven gedoken. De afgelopen...

Awesome Input – Februari 2018

Awesome Input - Februari 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Pin It on Pinterest

Share This