fbpx

Experiment 024: Wat is het effect van de 5 seconden regel op mijn geestelijke remmingen?

Het is één van de meest simpele oefeningen ooit, welke van ongelofelijke waarde is als je hem toepast: De 5 seconden regel.

De regel is simpel: Elke keer als je een idee hebt, je wilt iemand aanspreken op straat, je wilt een grappige opmerking vertellen, je weet dat je boodschappen moet doen alleen je hebt geen zin, je heb geen zin om te sporten terwijl je weet dat het beter is voor je. Elke keer als je zoiets wilt, heb je 5 seconden voordat je brein de rem erop trek, en begin je te twijfelen. En zodra je twijfelt, doe je het vaak niet.

Hoe vaak is het niet voorgekomen dat je iets wilde doen, en je vervolgens liet tegenhouden door je gedachten of angsten wat anderen wel niet zouden denken o.i.d.
Als je enigsinds iets van een mens bent, redelijk vaak denk ik.

De 5 seconden regel:
Elke keer als je zo’n idee hebt, waarvan je weet dat het goed is voor je om te doen, alleen je laat je tegenhouden, onderbreek je de gedachtegang en begin je af te tellen: 5, 4, 3, 2, 1: GO. Je doet het gewoon. Je zegt wat je wilt zeggen, je stapt op iemand af, je begint aan het vervelende klusje, je komt uit bed, je zet die koude douche aan. Ik kan me voorstellen hoe snel dit je leven kan veranderen.

Mijn doel deze maand: De 5 seconden regel elke keer toepassen wanneer van toepassing.
(Correctie: De 5 seconden regel minimaal één keer per dag toepassen.)

Week 1:
Ik begon de week gemotiveerd, echter ik merkte al snel dat ik me hier en daar toch liet tegenhouden door angsten. Hierdoor kon ik elke dag als “niet voltooid” afstrepen wat best demotiverend werkte. Daarom heb ik het experiment iets verkleind: De 5 seconde regel minimaal één keer per dag toepassen. Op deze manier ben ik er toch dagelijks mee bezig, en is het haalbaar waardoor ik ook gemotiveerd blijf.

Week 2:
De correctie van vorige week voelt veel beter. Leerpuntje om niet te snel te willen, en behapbare doelen te stellen. Ik heb de 5 seconden regel al veel toe kunnen passen: sporten, naar de winkel gaan, koken, telefoontjes plegen, schoonmaken, blog post schrijven (ja, ook daar heb ik soms even geen zin in). Het is overal voor inzetbaar!

Een goeie week dus, waarin het me heel duidelijk wordt hoe vaak ik me nog laat tegenhouden door beperkende gedachten. Gelukkig al veel minder dan voorheen, alleen er zijn duidelijk nog stappen te zetten :-)

Mel Robbins – 5 second rule

Week 3:
Af en toe laat ik me nog tegenhouden, vooral in gesprekken met mensen. Veel dingen die ik wil zeggen, zeg ik niet door allerlei niet dienende gedachten. Dit is een mooie manier om te trainen mijzelf meer te uiten, en toch te zeggen wat ik eigenlijk wil zeggen. Op deze manier bouw ik ook aan mijn zelfvertrouwen.

Elke keer als ik mijzelf uit terwijl ik angst voel, voel ik een enorm gevoel van overwinning in me opkomen. Dan ben ik trots op mijzelf, en stijgt direct mijn gevoel van eigenwaarde. Grote win!

Week 4:
Inmiddels heb ik een lijstje gemaakt waarbij ik ook bijhoud welke overwinningen ik heb behaald op een dag, om mijzelf nog meer te motiveren en om terug te kunnen lezen welke successen ik behaald heb. Dat zijn er bij elkaar opgeteld best veel!

Ik merk dat de 5 seconden regel steeds vaker inbreekt op niet dienende gedachten, waardoor ik duidelijke een keus kan maken tussen doen en niet doen. Veel gedachten zijn automatisch, en vaak laat je je ook automatisch tegenhouden zonder dat je het écht bewust door hebt. Nu wordt je er steeds bewuster van, waardoor je ook steeds meer ZELF de keus kan maken of je naar je gevoel wilt luisteren of niet. Dit werk enorm bekrachtigend.

Beantwoording onderzoeksvraag na 30 dagen:
De 5 seconde regel is simpel, echter kan een immens groot en levensveranderend effect hebben. Je bouwt er zelfvertrouwen mee op, leert meer op je gevoel af te gaan, en je geef je remmingen/angsten geen kans meer om de baas te spelen. Uiteraard heeft dit oefening nodig, en middels dagelijkse toepassing kan je leven in korte tijd totaal veranderen.

Lijkt het je wat, de 5 seconden regel? Of heb je een andere manier gevonden om je niet tegen te laten houden door de remming van je eigen geest? Laat het hieronder weten.

Gratis e-book

Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”

Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.

In gesprek met Ruben Soeteman – Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijd

In gesprek met Ruben Soeteman - Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijdHoe blijven wij ondanks limitaties groeien en versterken wij ons in onze...

Open Invite

Muziek van Baydir - Open InviteLyrics - Open Invite Going for a ride On my way to this new lifeYeahI'm willing to change I'm willing to face Can...

Hoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeft

Hoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeftHoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeft Een powernap, een meditatie moment, een...

Drie vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet

3 vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet3 vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet Er zijn van die momenten...

Hoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnen

Hoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnenHoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnen Deze week kreeg ik een bericht binnen van...

Angst is een illusie! (Solve for Happy)

Angst is een illusie (Solve for Happy)Angst is een illusie (Solve For Happy) Mo Gawdat is de schrijver van Solve For Happy, het boek de...

Waarom het eerste uur van je dag super belangrijk is

Waarom het eerste uur van je dag super belangrijk isWaarom het eerste uur van je dag super belangrijk is Het eerste uur van je dag, wat doe jij...

Hoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maak

Hoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maakHoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maak Zoals je misschien weet...

Reclaim Yourself

Muziek van Baydir - Reclaim YourselfLyrics - Reclaim Yourself I see zeros and ones Pixels, I played around with pixels And created an entire...

Let’s Play

Muziek van Baydir - Let's PlayLyrics - Let's Play Press start and play It's a beautiful day to alter my neurological pathway Found a Blueprint Menu,...

Remember

Muziek van Baydir - RememberLyrics - Remember Ups and downs Skies and grounds Life    Experience Experiment Creative mind Heart aligned Guiding...

I Had A Dream Once

Muziek van Baydir - I Had A Dream OnceLyrics - I Had A Dream Once I had a dream once Fell through a portal called the sun It became clear that...

I Like Your Style

Muziek van Baydir - I Like Your StyleLyrics - I Like Your Style Just sitting on a beach as I'm observing you From a distance Your make weird faces...

Sat Nam

Muziek van Baydir - Sat NamLyrics - Sat Nam The world is changing its vibration It's shattering the glass We see through the illusion that has been...

In de Spotlight bij CijferCombinatie

In de Spotlight bij CijferCombinatieHulp vragen is een goede skill om te hebben, zowel in je persoonlijke omgeving als op werk. Zo heb ik hulp...

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëert

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëertPasgeleden was ik een dagje met een vriend van me op pad. We waren in gesprek...

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again!

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again! Na een jaar van verbondenheid met Jon & Missy en andere deelnemers van het Lifebook Ultimate...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters

Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMastersKen je dat gevoel? Je zit in een vergadering en je wilt wat zeggen, maar zodra alle ogen op je gericht...

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt Na diep graven en veel innerlijk werk weet ik wat ik écht wil, en ga ik voor een carrière switch: Ik word een...

Experiment 025: Zes dagen niet eten (darmkuur)

Experiment 025: Wat is het effect van een darmreinigingskuur op mijn inspanningsmogelijkheden? Vorig jaar vond ik het al interessant om een 6-daagse...

Download GRATIS Checklist

Wil jij jouw frequentie verhogen?

Na het invullen van de simpele Checklist weet je op welke 37 manieren jij praktisch jouw frequentie kan verhogen en weet je waar jij staat in de 5 belangrijke aandachtsgebieden. Je creëert hiermee meer bewustzijn, focus en ontvang een toffe verrassing :-)

In gesprek met Ruben Soeteman – Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijd

In gesprek met Ruben Soeteman - Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijdHoe blijven wij ondanks limitaties groeien en versterken wij ons in onze...

Open Invite

Muziek van Baydir - Open InviteLyrics - Open Invite Going for a ride On my way to this new lifeYeahI'm willing to change I'm willing to face Can...

Hoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeft

Hoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeftHoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeft Een powernap, een meditatie moment, een...

Drie vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet

3 vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet3 vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet Er zijn van die momenten...

Hoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnen

Hoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnenHoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnen Deze week kreeg ik een bericht binnen van...

Angst is een illusie! (Solve for Happy)

Angst is een illusie (Solve for Happy)Angst is een illusie (Solve For Happy) Mo Gawdat is de schrijver van Solve For Happy, het boek de...

Waarom het eerste uur van je dag super belangrijk is

Waarom het eerste uur van je dag super belangrijk isWaarom het eerste uur van je dag super belangrijk is Het eerste uur van je dag, wat doe jij...

Hoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maak

Hoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maakHoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maak Zoals je misschien weet...

Reclaim Yourself

Muziek van Baydir - Reclaim YourselfLyrics - Reclaim Yourself I see zeros and ones Pixels, I played around with pixels And created an entire...

Let’s Play

Muziek van Baydir - Let's PlayLyrics - Let's Play Press start and play It's a beautiful day to alter my neurological pathway Found a Blueprint Menu,...

Pin It on Pinterest

Share This
IkBenAwesome.nl