fbpx

Experiment 020: Wat is het effect van alleen eten tussen 12.00 en 19.00 op mijn stemming / energie niveau?

De standaard drie maaltijden op een dag heb ik dik een jaar geleden al de deur uit gegooid. Dit is een maatschappelijke gewoonte waar ik niet langer iets mee kan omdat mijn lijf gewoon te veel binnen krijgt. Er heerst een gezamenlijke overtuiging dat we goed moeten ontbijten, en een gezamenlijke angst dat we vooral niets te kort moeten komen. Stel je eens voor dat je een maaltijd overslaat.. Dat doen we alleen als we later op de dag uit eten gaan en flink willen bunkeren ‘s avonds, right?

Toch zijn er steeds meer mensen die uit deze cultureel geprogrammeerde overtuigingen stappen, en daadwerkelijk gaan luisteren naar hun lichaam. Wat heeft mijn lichaam nou echt nodig? Welk eten? Hoeveel eten? Hoe vaak eten? Het zelf gaan ervaren in plaats van “dat hoort zo” of “die heeft gezegd dat..”. Jezelf überhaupt deze vragen stellen en de overtuigingen in jezelf ter discussie stellen is al een hele grote stap! Laat staan het daadwerkelijk onderzoeken en er mee experimenteren.
Vanuit meerdere hoeken komen steeds meer geluiden dat we helemaal niet zo veel nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Sterker nog, we functioneren alleen maar beter als we niet de hele dag rondlopen met een volgepompte maag! Een dagje in de week niet eten, af en toe een paar dagen vasten, het blijkt lichamelijk (en geestelijk) veel voordelen te hebben. Alleen dat weten we pas zodra het zelf getest is natuurlijk, anders nemen we weer zomaar iets aan van iemand anders :-)

Daarom ga ik beginnen met een kleine verandering, na 19.00 niet meer eten. Voor 12.00 uur eet het laatste jaar sowieso al niet vaak meer, ik merk dat ik beter een paar glazen water kan drinken en rond of na de lunch pas wat te eten pak. Dus het gaat mij vooral om ‘s avonds. Wat voor een effect zal het hebben?

Week 1:
Over het algemeen eet ik wanneer ik zin heb om te eten. Meestal is dat tussen 12.00 en 15.30 (soms meteen een gekookte avondmaal) en tussen 18.00 en 19.00. Soms één maaltijd (waarbij de maaltijd al ongeveer de helft is van wat ik een jaar of wat geleden at) op een dag, maar meestal twee. Vanaf 19.00 uur alleen nog maar water.

Ik ben nu een paar dagen verder, en het heeft nu best al wel wat effect.
Snoepen en snacken is automatisch minder. De avonden zijn meestal de momenten waarop de triggers ontstaan (hangen, serie kijken, en dus eten. En vooral ook visa versa: eten, en daardoor hangen en serie kijken). Dat kan ik af en toe wel missen, alleen eigenlijk voel ik me er alleen maar beter door dat ik het niet doe. Meer energie in de avond omdat niet alle energie gaat naar het verteren van eten. Mijn lichaam voelt letterlijk lichter en in ruststand. Soms wil ik einde van de avond wel eten omdat ik merk dat mijn maag leeg is, alleen dan gooi ik gewoon nog een glas water naar binnen. Het vult eventjes, en spoelt meteen lekker door ;-)

Week 2:
Ook het slapen gaat beter. Mijn lichaam is rustig, en de kwaliteit van slaap neemt toe. Als ik met een volle maag naar bed ga heb ik de nijging om meer rare/nare dromen te hebben, dat is tot nu toe ook helemaal niet voorgekomen.
Het patroon van ‘s avonds willen eten zit er nog wel in, ben het natuurlijk al jaren gewend dus dat kost wat tijd voordat geest en lichaam daar aan gewend zijn.

Week 3:
Af en toe eet ik iets later dan 19.00 uur. Ben een aantal keren uit eten geweest, en soms wat later thuis, en merk toch dat ik in de avond dan veel meer gefocust ben op mijn volle maag en mijn energie niveau die een stuk lager is. Vooral als ik voor mijn doen veel gegeten heb (zoals meestal bij uit eten gaan), is de after dinner dip best extreem. Alsof er een knop om gaat die alle energie uit mijn brein en lichaam zuigt. Super fijn, en vooral gemakkelijk als je uit bent en je wilt met mensen communiceren!

Je zou denken dat als ik vanaf de vorige dag 19.00 uur niets meer gegeten heb, dat ik in de ochtend meteen sta te popelen om te eten, alleen ook dat is blijkbaar niet nodig. Ik denk dat er twee dagen zijn geweest waarbij ik om 10.00 uur al het gevoel had een bak fruit te willen eten, verder is het geen moeite om te wachten tot 12.00 uur of later om een hapje te eten.
Ik zit ook lekker in mijn vel, en mijn stemming gaat er op vooruit omdat ik meer energie heb!

Week 4:
Het begint nu echt te wennen. Ik weet dat ik rond 19.00 uur stop met eten, en dat kost me ook geen enkele moeite.
Het gevoel van leegte in mijn maag begint eigenlijk best aangenaam te voelen.
Er is ook geen gevoel van “misselijk/flauw van de honger” bij langere tijd niet eten, of licht in mijn hoofd, waardoor er lichamelijk ook geen weerstand is dit vol te houden. Mijn lichaam is alleen maar kalm en blij!

Het is wel heel duidelijk dat ik door de lege maag ‘s ochtends makkelijker mijn bed uit kom. Minder gaar en minder duf bij opstaan. Hier helpt het dus ook bij!

Beantwoording onderzoeksvraag na 30 dagen:
Alleen eten tussen 12.00 uur en 19.00 heeft effect op mijn lichaam, geest, slaap, stemming en energieniveau. Mijn lichaam is kalmer en voelt lichter waardoor ik me lekkerder in mijn lijf voel zitten. Hierdoor slaap ik beter waardoor de kwaliteit van slaap toeneemt. Ik sta fitter op in de ochtend, waardoor mijn algemene stemming en energieniveau beter is. Het heeft dus effect op mijn hele functioneren, en daardoor ook hoe ik mijn dag beleef en welke acties ik onderneem. Vooral in de avonduren ben ik actiever omdat ik nog steeds voldoende energie heb.

Mooi experiment dit, weer een stukje wijzer geworden over de verhouding tussen (niet) eten, en mijn geestelijke en lichamelijke welzijn.
Meerdere vrienden van me zijn hier ook aan begonnen (zij houden wel een iets andere time-frame aan), en ook zij merken hoe fijn het is om minder te eten, een maaltijd over te slaan en bewuster te zijn hoeveel je in je lichaam stopt.

Leuk om te horen dat er zo veel mensen om mij heen mee bezig zijn, interesse hebben en zelf ook experimenteren!

Wat zijn jou ervaringen met intermittent fasting?

Bijlagen ingevulde experimenten:

Gratis e-book

Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”

Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.

In de Spotlight bij CijferCombinatie

In de Spotlight bij CijferCombinatieHulp vragen is een goede skill om te hebben, zowel in je persoonlijke omgeving als op werk. Zo heb ik hulp...

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëert

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëertPasgeleden was ik een dagje met een vriend van me op pad. We waren in gesprek...

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again!

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again! Na een jaar van verbondenheid met Jon & Missy en andere deelnemers van het Lifebook Ultimate...

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach De keus om een carrière switch te maken was gemaakt. Yay, ik wist in ieder geval dat ik anderen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters Ken je dat gevoel? Je zit in een vergadering en je wilt wat zeggen, maar...

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt Na diep graven en veel innerlijk werk weet ik wat ik écht wil, en ga ik voor een carrière switch: Ik word een...

Experiment 025: Zes dagen niet eten (darmkuur)

Experiment 025: Wat is het effect van een darmreinigingskuur op mijn inspanningsmogelijkheden? Vorig jaar vond ik het al interessant om een 6-daagse...

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet Het is midden in de nacht, ik zit een film te kijken, en een vleugje emotie genaamd...

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet!

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet! Australië. Een verre herinnering. Het voelt meer als iets uit een ander leven, zo lang geleden...

Besparen – Vaste lasten, kan het goedkoper?

Besparen - Vaste lasten, kan het goedkoper? Vrijwel iedereen heeft vaste lasten. Huur of hypotheek van je woning, telefoon, reiskosten (auto of OV),...

Awesome Input – Augustus 2018

Awesome Input - Juli 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is Het afgelopen jaar heb ik een enorme focus gehad op het verleden, heden en toekomst. Ik ben...

Awesome Input – Juni 2018

Awesome Input - Juni 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt Voor veel mensen is online daten tegenwoordig heel normaal. Sites als Lexa en apps als Tinder...

De Helende Reis (The Journey) sessie

De Helende Reis (The Journey) sessie Om los te komen van diepliggende angsten, en zo vrijer te leven, onderga ik allerlei sessies en interessante...

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie Afgelopen weekend was ik bij een opleidingsdag van een vriendin, waarbij ik door twee groepjes...

Awesome Input – Mei 2018

Awesome Input - Mei 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Experiment 024: Angst of geen zin, maar toch doen! (met de 5 seconden regel)

Experiment 024: Wat is het effect van de 5 seconden regel op mijn geestelijke remmingen? Het is één van de meest simpele oefeningen ooit, welke van...

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams In mijn Quest tot een gelukkig en fijn leven ben ik dieper in mijn sociale leven gedoken. De afgelopen...

Awesome Input – Februari 2018

Awesome Input - Februari 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Like de “Ik Ben Awesome” Facebook pagina:

 


Of deel dit experiment:

Pin It on Pinterest

Share This