Experiment 020: Wat is het effect van alleen eten tussen 12.00 en 19.00 op mijn stemming / energie niveau?
De standaard drie maaltijden op een dag heb ik dik een jaar geleden al de deur uit gegooid. Dit is een maatschappelijke gewoonte waar ik niet langer iets mee kan omdat mijn lijf gewoon te veel binnen krijgt. Er heerst een gezamenlijke overtuiging dat we goed moeten ontbijten, en een gezamenlijke angst dat we vooral niets te kort moeten komen. Stel je eens voor dat je een maaltijd overslaat.. Dat doen we alleen als we later op de dag uit eten gaan en flink willen bunkeren ‘s avonds, right?
Toch zijn er steeds meer mensen die uit deze cultureel geprogrammeerde overtuigingen stappen, en daadwerkelijk gaan luisteren naar hun lichaam. Wat heeft mijn lichaam nou echt nodig? Welk eten? Hoeveel eten? Hoe vaak eten? Het zelf gaan ervaren in plaats van “dat hoort zo” of “die heeft gezegd dat..”. Jezelf überhaupt deze vragen stellen en de overtuigingen in jezelf ter discussie stellen is al een hele grote stap! Laat staan het daadwerkelijk onderzoeken en er mee experimenteren.
Vanuit meerdere hoeken komen steeds meer geluiden dat we helemaal niet zo veel nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Sterker nog, we functioneren alleen maar beter als we niet de hele dag rondlopen met een volgepompte maag! Een dagje in de week niet eten, af en toe een paar dagen vasten, het blijkt lichamelijk (en geestelijk) veel voordelen te hebben. Alleen dat weten we pas zodra het zelf getest is natuurlijk, anders nemen we weer zomaar iets aan van iemand anders :-)
Daarom ga ik beginnen met een kleine verandering, na 19.00 niet meer eten. Voor 12.00 uur eet het laatste jaar sowieso al niet vaak meer, ik merk dat ik beter een paar glazen water kan drinken en rond of na de lunch pas wat te eten pak. Dus het gaat mij vooral om ‘s avonds. Wat voor een effect zal het hebben?
Week 1:
Over het algemeen eet ik wanneer ik zin heb om te eten. Meestal is dat tussen 12.00 en 15.30 (soms meteen een gekookte avondmaal) en tussen 18.00 en 19.00. Soms één maaltijd (waarbij de maaltijd al ongeveer de helft is van wat ik een jaar of wat geleden at) op een dag, maar meestal twee. Vanaf 19.00 uur alleen nog maar water.
Ik ben nu een paar dagen verder, en het heeft nu best al wel wat effect.
Snoepen en snacken is automatisch minder. De avonden zijn meestal de momenten waarop de triggers ontstaan (hangen, serie kijken, en dus eten. En vooral ook visa versa: eten, en daardoor hangen en serie kijken). Dat kan ik af en toe wel missen, alleen eigenlijk voel ik me er alleen maar beter door dat ik het niet doe. Meer energie in de avond omdat niet alle energie gaat naar het verteren van eten. Mijn lichaam voelt letterlijk lichter en in ruststand. Soms wil ik einde van de avond wel eten omdat ik merk dat mijn maag leeg is, alleen dan gooi ik gewoon nog een glas water naar binnen. Het vult eventjes, en spoelt meteen lekker door ;-)
Week 2:
Ook het slapen gaat beter. Mijn lichaam is rustig, en de kwaliteit van slaap neemt toe. Als ik met een volle maag naar bed ga heb ik de nijging om meer rare/nare dromen te hebben, dat is tot nu toe ook helemaal niet voorgekomen.
Het patroon van ‘s avonds willen eten zit er nog wel in, ben het natuurlijk al jaren gewend dus dat kost wat tijd voordat geest en lichaam daar aan gewend zijn.
Week 3:
Af en toe eet ik iets later dan 19.00 uur. Ben een aantal keren uit eten geweest, en soms wat later thuis, en merk toch dat ik in de avond dan veel meer gefocust ben op mijn volle maag en mijn energie niveau die een stuk lager is. Vooral als ik voor mijn doen veel gegeten heb (zoals meestal bij uit eten gaan), is de after dinner dip best extreem. Alsof er een knop om gaat die alle energie uit mijn brein en lichaam zuigt. Super fijn, en vooral gemakkelijk als je uit bent en je wilt met mensen communiceren!
Je zou denken dat als ik vanaf de vorige dag 19.00 uur niets meer gegeten heb, dat ik in de ochtend meteen sta te popelen om te eten, alleen ook dat is blijkbaar niet nodig. Ik denk dat er twee dagen zijn geweest waarbij ik om 10.00 uur al het gevoel had een bak fruit te willen eten, verder is het geen moeite om te wachten tot 12.00 uur of later om een hapje te eten.
Ik zit ook lekker in mijn vel, en mijn stemming gaat er op vooruit omdat ik meer energie heb!
Week 4:
Het begint nu echt te wennen. Ik weet dat ik rond 19.00 uur stop met eten, en dat kost me ook geen enkele moeite.
Het gevoel van leegte in mijn maag begint eigenlijk best aangenaam te voelen.
Er is ook geen gevoel van “misselijk/flauw van de honger” bij langere tijd niet eten, of licht in mijn hoofd, waardoor er lichamelijk ook geen weerstand is dit vol te houden. Mijn lichaam is alleen maar kalm en blij!
Het is wel heel duidelijk dat ik door de lege maag ‘s ochtends makkelijker mijn bed uit kom. Minder gaar en minder duf bij opstaan. Hier helpt het dus ook bij!
Beantwoording onderzoeksvraag na 30 dagen:
Alleen eten tussen 12.00 uur en 19.00 heeft effect op mijn lichaam, geest, slaap, stemming en energieniveau. Mijn lichaam is kalmer en voelt lichter waardoor ik me lekkerder in mijn lijf voel zitten. Hierdoor slaap ik beter waardoor de kwaliteit van slaap toeneemt. Ik sta fitter op in de ochtend, waardoor mijn algemene stemming en energieniveau beter is. Het heeft dus effect op mijn hele functioneren, en daardoor ook hoe ik mijn dag beleef en welke acties ik onderneem. Vooral in de avonduren ben ik actiever omdat ik nog steeds voldoende energie heb.
Mooi experiment dit, weer een stukje wijzer geworden over de verhouding tussen (niet) eten, en mijn geestelijke en lichamelijke welzijn.
Meerdere vrienden van me zijn hier ook aan begonnen (zij houden wel een iets andere time-frame aan), en ook zij merken hoe fijn het is om minder te eten, een maaltijd over te slaan en bewuster te zijn hoeveel je in je lichaam stopt.
Leuk om te horen dat er zo veel mensen om mij heen mee bezig zijn, interesse hebben en zelf ook experimenteren!
Wat zijn jou ervaringen met intermittent fasting?
Gratis e-book
Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”
Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.
Like de “Ik Ben Awesome” Facebook pagina:
Of deel dit experiment: