fbpx

Experiment 019: Wat is het effect van een slaap cyclus tracker app op mijn wakker-word-proces?

Fris, fruitig, ultra en grandioos wakker worden na een nacht van lange of korte slaap willen we allemaal. Alleen toch komt het regelmatig voor dat je midden in een diepe slaap gewekt wordt door het (mogelijk inmiddels traumatische) “deuntje” van de wekker. Zeker als je in een diepe slaap verkeerde kan het wat tijd kosten om een beetje op gang te komen. Dit wil ik voorkomen.
Er zijn tegenwoordig apps die je wekken en rekening houden met je slaap cyclus.

Tijdens je slaap beweeg je veel als je in je lichte slaap cyclus zit, en beweeg je vrijwel niet als je in je diepe slaap cyclus zit. Wat de app doet, is dat deze door middel van de microfoon je bewegingen terwijl je slaapt bijhoud. Zo weet de app wanneer je in lichte slaap verkeerd, en wekt je op dat moment, zodat je op de meest natuurlijke manier wakker word.
Stel dat de wekker om 8:00 uur gezet wordt, wekt de app je ergens tussen 7:30 en 8:00 uur, wanneer de app merkt dat je in de lichtste slaap verkeerd.

Er zijn twee dingen voor nodig, een Smart Phone, en je telefoon dient op bed of je dichtbij op je nachtkastje te liggen. Hier ben ik niet heel erg blij mee, omdat een telefoon langdurig bij je hoofd nooit een goed idee is (ook niet in vliegtuig modus). Ook lag mijn telefoon net in de hoek van de kamer om niet meer te kunnen snoozen.. Wat inhoud dat het weer mogelijk is. Oh willpower, it’s all up to you now!

Ondanks de mogelijkheid tot snoozen, wil ik het toch een maandje testen.
App Sleep Time geïnstalleerd, now let’s sleep! And wake up easy!

Week 1:
Het standaard deuntje waarmee de app mij wakker maakt is heerlijk! Ben meteen vrolijk! Hij begint ook heel zachtjes en wordt langzaam harder waardoor je rustig wakker word.

Ik ben de app nu een paar dagen aan het testen en ik heb door dat deze niet 100% optimaal registreert. Hij registreert natuurlijk aan de hand van geluid, dus al je wakker bent en niet beweegt denkt de app dat je nog slaapt waardoor je een iets vertekend beeld krijgt in de grafieken. Logisch, en kan ik de app ook niet kwalijk nemen. Wel iets om rekening mee te houden.

Bron afbeelding: Azumio Inc.

Week 2:
Iedere keer als ik half wakker ben, of net het gevoel heb dat ik wakker aan het worden ben, gaat mijn wekker ook af. Dan doet hij dus zeker wel zijn werk! Ik word niet meer gewekt vanuit een diepe slaap.

Het komt nog wel voor dat ik super gaar wakker word, echter dat heeft meer als oorzaak dat ik ‘s nachts dan nog een paar keer wakker ben geworden en dus veel onderbroken slaap heb gehad.

Week 3:
Deze week ben ik veel vóór de wekker wakker. Ik zit lekker in mijn vel en heb blijkbaar niet zo veel slaap nodig. Dan ben ik toch lekker vóór de wekker wakker, helemaal mooi.
Het enige “nadeel” is dat de app niet zo goed te testen is op deze manier haha. Oh nee, wat erg! Ik ga snel weer slechte routines aannemen om meer moe en depri te worden en daardoor meer slaap nodig heb zodat ik de app kan testen! *rent meteen naar de frietzaak om voor vier personen friet te halen*

Bron afbeelding: Azumio Inc.

Week 4:
Het vóór de wekker wakker worden was van korte duur, deze week heb ik blijkbaar weer meer slaap nodig (nee, niet door de friet, dat was een grapje! :-P).

Het is weer mogelijk om met één armbeweging mijn wekker (telefoon) uit te drukken, en merk duidelijk dat dit effect heeft. Ik kom weer veel moeilijker mijn bed uit, terwijl het juist de bedoeling is om het makkelijker te maken! Daarom nu toch maar een mini wekker van € 3,- gekocht bij de Blokker en deze in een hoek van mijn kamer gezet. Mocht ik mijn app uit drukken en niet meteen mijn bed uit komen, gaat de andere wekker vrijwel direct daarna af (met een iets minder vriendelijk deuntje) zodat ik er alsnog direct uit mag. Uiteindelijk zorg ik dat ik de tweede wekker helemaal niet nodig heb, maar als overgangsperiode, why not?

Beantwoording onderzoeksvraag na 30 dagen:
De slaap cyclus tracker app helpt me om vanuit een lichte slaap wakker te worden. Ik word niet vaak meer vanuit een hele diepe slaap gewekt, en ondanks dat de registratie op basis van geluidsopname niet 100% accuraat is (wakker zijn zonder te bewegen kan hij niet registreren natuurlijk), doet de app zijn werk goed.
Echter, omdat je telefoon vlakbij dient te liggen (op je matras), is het heel makkelijk te snoozen of de app uit te drukken en dan te blijven liggen, wat als nadeel gezien kan worden.

Het is nog zoeken naar een ideale oplossing. De app doet het goed, alleen ik kom moeilijker mijn bed uit omdat ik weer kan snoozen. Daarom voor nu de tweede wekker als backup.

Ik ben benieuwd naar de ervaringen van anderen. Hebben jullie ervaringen met andere apps? Laat een berichtje achter via de comments.

Bijlagen ingevulde experimenten:

Gratis e-book

Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”

Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.

In de Spotlight bij CijferCombinatie

In de Spotlight bij CijferCombinatieHulp vragen is een goede skill om te hebben, zowel in je persoonlijke omgeving als op werk. Zo heb ik hulp...

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëert

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëertPasgeleden was ik een dagje met een vriend van me op pad. We waren in gesprek...

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again!

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again! Na een jaar van verbondenheid met Jon & Missy en andere deelnemers van het Lifebook Ultimate...

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach De keus om een carrière switch te maken was gemaakt. Yay, ik wist in ieder geval dat ik anderen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters Ken je dat gevoel? Je zit in een vergadering en je wilt wat zeggen, maar...

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt Na diep graven en veel innerlijk werk weet ik wat ik écht wil, en ga ik voor een carrière switch: Ik word een...

Experiment 025: Zes dagen niet eten (darmkuur)

Experiment 025: Wat is het effect van een darmreinigingskuur op mijn inspanningsmogelijkheden? Vorig jaar vond ik het al interessant om een 6-daagse...

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet Het is midden in de nacht, ik zit een film te kijken, en een vleugje emotie genaamd...

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet!

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet! Australië. Een verre herinnering. Het voelt meer als iets uit een ander leven, zo lang geleden...

Besparen – Vaste lasten, kan het goedkoper?

Besparen - Vaste lasten, kan het goedkoper? Vrijwel iedereen heeft vaste lasten. Huur of hypotheek van je woning, telefoon, reiskosten (auto of OV),...

Awesome Input – Augustus 2018

Awesome Input - Juli 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is Het afgelopen jaar heb ik een enorme focus gehad op het verleden, heden en toekomst. Ik ben...

Awesome Input – Juni 2018

Awesome Input - Juni 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt Voor veel mensen is online daten tegenwoordig heel normaal. Sites als Lexa en apps als Tinder...

De Helende Reis (The Journey) sessie

De Helende Reis (The Journey) sessie Om los te komen van diepliggende angsten, en zo vrijer te leven, onderga ik allerlei sessies en interessante...

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie Afgelopen weekend was ik bij een opleidingsdag van een vriendin, waarbij ik door twee groepjes...

Awesome Input – Mei 2018

Awesome Input - Mei 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Experiment 024: Angst of geen zin, maar toch doen! (met de 5 seconden regel)

Experiment 024: Wat is het effect van de 5 seconden regel op mijn geestelijke remmingen? Het is één van de meest simpele oefeningen ooit, welke van...

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams In mijn Quest tot een gelukkig en fijn leven ben ik dieper in mijn sociale leven gedoken. De afgelopen...

Awesome Input – Februari 2018

Awesome Input - Februari 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Like de “Ik Ben Awesome” Facebook pagina:

 


Of deel dit experiment:

Pin It on Pinterest

Share This