fbpx

Experiment 016: Wat is het effect van minder zombiestylen op mijn productiviteit en mijn dagverloop?

Hangen. Passief zijn. Series en films kijken. TE VEEL series en films kijken (en meestal ook veel snoepen tijdens het kijken). Een TV en kabel heb ik al sinds mijn zeventiende niet, en zelf kiezen wat ik wil kijken zonder reclame (PC + Internet) was een grote stap vooruit, echter heel veel meer bewustzijn krijg je er niet van. Ik betrap me er soms op ik zo onbewust naar het scherm zit te staren, met open mond, amper knipperen, kwijl uit mijn bek.. Ultieme mind control. Ik ben zo sexy op die momenten, ik weet het zeker. Hier kan ik maar één werkwoord voor verzinnen: Zombiestylen.
Nou, ik kan zombiestylen als de beste. Dit doe ik al vanaf mijn jeugd, nog zo’n dik aangelegde neurale snelweg van gewoonte, gemakzucht, luiheid. Zeker als je toch geen idee hebt wat je met je leven aan moet, “gewoon” lekker passief voor je uit staren. Weer een manier om niet te hoeven nadenken. Natuurlijk is dit niet alleen gewoonte of luiheid, de oorzaak ligt een laag dieper. Een negatief zelfbeeld. Angst om mijn angsten onder ogen te komen, angst voor falen in hetgeen wat ik dan zou willen proberen te doen. Zo zijn er nog wel een paar diepere lagen.

Tijdens het zombiestylen komt er ook namelijk al jaren een diepe ontevredenheid, gepaard met een onbestemd gevoel naar boven. Dit leid/lijd tot de vicieuze/vieze cirkel van eten-hangen-negatiefzelfbeeld-depressiviteit-herhaal. En toch is het ergens ook heel lekker, en haal ik er ook wat uit: een gevoel van comfortabel zijn, veiligheid, en zit er in passief zijn ook een mate van het ontwijken van mijn verantwoordelijkheid tot mijzelf. Ik blijf het gedrag niet voor niets al zo lang volhouden.

Laat het duidelijk zijn, ook dit is iets wat totaal niet past bij het leven dat ik wil leiden, en een grote trigger is om in veel ongewenste gewoonten te rollen. Iets waar ik maar al te graag verandering in wil brengen, en dus ga brengen!
Af en toe een toffe serie kijken of een mooie film vind ik helemaal prima, alleen het wordt tijd om een balans te vinden in actie ondernemen en het leven te leven, en af en toe eens wat entertainment te kijken, in plaats van andersom.

Week 1:
Dit experiment is tegelijk gestart met het Werken via Actielijst experiment, wat een slimme zet is geweest. Een goede voorbereiding waarbij ik daadwerkelijk ook een lijst heb van dingen te doen in de tijd dat ik normaal gesproken zou zitten zombiestylen.
Het is namelijk te makkelijk om terug te vallen in oude patronen als je er niets nieuws voor in de plek hebt.

Ik heb mijzelf ongeveer anderhalf uur tot twee uur per dag (twee afleveringen van een serie of één film) gegeven om te zombiestylen. Omdat ik nog maar een paar uurtjes werk in de week, zijn er veel uren over om andere dingen te doen. Slik. Heel veel uren over die ik normaal voor mijn scherm weg kijk.

Toch gaat het me goed af deze week. Soms een half uurtje meer of minder, het hoeft niet super nauw. Ik houd het graag liefdevol en zacht. Dit is meteen een goede oefening het speels te houden en liefdevol naar mijzelf te blijven, het komt namelijk niet op de minuut. Zolang het maar duidelijk is dat ik meer met andere dingen bezig ben dan met zombiestylen.

Week 2:
Als ik een dag slechter in mijn vel zit, of slecht eet resulteert dat meteen in hangen en passief zijn. Dit patroon is overduidelijk zichtbaar.
De actielijst geeft me de “druk” om minder te zombiestylen, waardoor ik meer motivatie behoud om bezig te blijven. Overigens hoef ik door de actielijst niet na te denken over wat ik dan zou moeten oppakken, want ik weet exact wat ik dien te doen :-)

De combinatie van de twee experimenten tegelijk uitvoeren is echt top!

Week 3:
Ik vind het heerlijk om tijdens het eten wat te kijken. Ook daar zijn verhalen over dat het beter is je eten bewust te eten en echt alleen met eten bezig te zijn op zo’n moment, alleen dat is mogelijk iets voor later als experiment. Ik ben er achter gekomen dat als ik mijn serie kijk en na het eten meteen pauzeer en weer wat ga doen, dat mijn energie niveau op pijl blijft. Als ik te lang (tussen 60-90min) aan één stuk zombiestyle, raak ik in hangmodus en krijg ik mijzelf heel moeilijk zo ver weer wat te gaan doen.
Dit is iets om rekening mee te gaan houden, en mee te gaan spelen wat het beste voor mij werkt.

Week 4:
Toch af en toe iets te veel series.. Net als de “even Facebook checken”. : Klik, klik, klik: “oh, ja nu staat de volgende aflevering al aan.. nog ééntje dan”. Eentje ja. We weten allebei wat voor een keiharde leugen dat is.

Ben achter een leuk trucje gekomen! Vaak heb ik ‘s avonds geen zin meer om wat te doen, word ik moe en wil ik lekker ff voor me uit staren en genieten van een film. Alleen als ik daarna naar bed ga komt het onbestemde gevoel van ontevredenheid naar boven borrelen. Dit neem ik mee mijn nacht in, en uiteindelijk neem ik het ook mee mijn ochtend in.

Als ik vlak voordat ik naar bed ga nog een half uurtje iets productiefs doe (bijvoorbeeld iets kleins van mijn actielijst), en dan naar bed ga, ga ik met het gevoel naar bed van voltooiing/vervulling. Dat is een heel stuk minder malen en een veel fijner gevoel!

Accurate foto van Zombiestylen..

Beantwoording onderzoeksvraag na 30 dagen:
Minder zombiestylen zorgt voor een enorme hoeveelheid meer productiviteit, er is ineens veel “meer” tijd om actie te ondernemen. Omdat ik meer onderneem ben ik vrolijker, ga ik daadwerkelijk op zoek naar leuke nieuwe dingen om te doen (ook buiten huis), en heb ik het gevoel dat ik stappen zet (in plaats van het gevoel van vast zitten) in mijn leven. Natuurlijk gaat dan ook mijn gevoel van eigenwaarde omhoog, wat weer zorgt voor motivatie en meer actie. Een opwaartse cirkel!

Dit is typisch een voorbeeld van een kleine verandering welke grote veranderingen maakt. Op lange termijn al helemaal. Als je elke week doelen stelt, en deze doelen haalt door het uit te voeren, kan je in een jaar tijd, in drie jaar tijd, in 5 jaar tijd een compleet ander leven hebben. Challenge accepted ;-)

Zijn er kleine dingen waar jij je aan stoort, en heb jij manieren om dit je niet te laten raken? Laat het me weten via de comments.

Bijlagen ingevulde experimenten:

Gratis e-book

Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”

Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.

In gesprek met Ruben Soeteman – Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijd

In gesprek met Ruben Soeteman - Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijdHoe blijven wij ondanks limitaties groeien en versterken wij ons in onze...

Open Invite

Muziek van Baydir - Open InviteLyrics - Open Invite Going for a ride On my way to this new lifeYeahI'm willing to change I'm willing to face Can...

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te...

Transformeer naar optimist met deze oefening

Transformeer naar optimist met deze oefening8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen...

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is...

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is...

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte....

Doei depressie en burn-out met “Awesome Input”

Doei depressie en burn-out met "Awesome Input"8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen...

De 2 allergrootste geluksmakers hebben beide met maar één ding te maken

De 2 allergrootste geluksmakers hebben beide met maar één ding te maken8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een...

De grootste leermeester tot groei

De grootste leermeester tot groei8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen door je te...

Hoe je verleden verwerken je toekomst verbreed (krachtig!)

Hoe je verleden verwerken je toekomst verbreed (krachtig!)8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Hoe jij jouw innerlijke kracht ontwaakt met een nieuw wereldmodel

Hoe jij jouw innerlijke kracht ontwaakt met een nieuw wereldmodel8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je...

Altijd maar haasten: dit is de oplossing

Altijd maar haasten: dit is de oplossing8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen door...

Jouw Geluksmakers: Leer ze kennen met deze oefening!

Jouw Geluksmakers: Leer ze kennen met deze oefening!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te...

Gestrest? Deze ademtechniek helpt je te ontspannen

Gestrest? Deze ademtechniek helpt je te ontspannen8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te...

Hoe jij jezelf kan helen door te vergeven

Hoe jij jezelf kan helen door te vergeven8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen door...

Beleef veel mooiere dagen met goede vragen

Beleef veel mooiere dagen met goede vragen8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen...

Like de “Ik Ben Awesome” Facebook pagina:

 


Of deel dit experiment:

Download GRATIS Checklist

Wil jij jouw frequentie en Geluk verhogen?

Na het invullen van de checklist weet je welke 5 onderdelen belangrijk zijn om jouw frequentie te verhogen en weet je waar jij staat in elk onderdeel. Krijg direct meer bewustzijn, focus en een verrassing!

In gesprek met Ruben Soeteman – Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijd

In gesprek met Ruben Soeteman - Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijdHoe blijven wij ondanks limitaties groeien en versterken wij ons in onze...

Open Invite

Muziek van Baydir - Open InviteLyrics - Open Invite Going for a ride On my way to this new lifeYeahI'm willing to change I'm willing to face Can...

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te...

Transformeer naar optimist met deze oefening

Transformeer naar optimist met deze oefening8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen...

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is...

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is...

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte....

Pin It on Pinterest

Share This
IkBenAwesome.nl