fbpx

Experiment 016: Wat is het effect van minder zombiestylen op mijn productiviteit en mijn dagverloop?

Hangen. Passief zijn. Series en films kijken. TE VEEL series en films kijken (en meestal ook veel snoepen tijdens het kijken). Een TV en kabel heb ik al sinds mijn zeventiende niet, en zelf kiezen wat ik wil kijken zonder reclame (PC + Internet) was een grote stap vooruit, echter heel veel meer bewustzijn krijg je er niet van. Ik betrap me er soms op ik zo onbewust naar het scherm zit te staren, met open mond, amper knipperen, kwijl uit mijn bek.. Ultieme mind control. Ik ben zo sexy op die momenten, ik weet het zeker. Hier kan ik maar één werkwoord voor verzinnen: Zombiestylen.
Nou, ik kan zombiestylen als de beste. Dit doe ik al vanaf mijn jeugd, nog zo’n dik aangelegde neurale snelweg van gewoonte, gemakzucht, luiheid. Zeker als je toch geen idee hebt wat je met je leven aan moet, “gewoon” lekker passief voor je uit staren. Weer een manier om niet te hoeven nadenken. Natuurlijk is dit niet alleen gewoonte of luiheid, de oorzaak ligt een laag dieper. Een negatief zelfbeeld. Angst om mijn angsten onder ogen te komen, angst voor falen in hetgeen wat ik dan zou willen proberen te doen. Zo zijn er nog wel een paar diepere lagen.

Tijdens het zombiestylen komt er ook namelijk al jaren een diepe ontevredenheid, gepaard met een onbestemd gevoel naar boven. Dit leid/lijd tot de vicieuze/vieze cirkel van eten-hangen-negatiefzelfbeeld-depressiviteit-herhaal. En toch is het ergens ook heel lekker, en haal ik er ook wat uit: een gevoel van comfortabel zijn, veiligheid, en zit er in passief zijn ook een mate van het ontwijken van mijn verantwoordelijkheid tot mijzelf. Ik blijf het gedrag niet voor niets al zo lang volhouden.

Laat het duidelijk zijn, ook dit is iets wat totaal niet past bij het leven dat ik wil leiden, en een grote trigger is om in veel ongewenste gewoonten te rollen. Iets waar ik maar al te graag verandering in wil brengen, en dus ga brengen!
Af en toe een toffe serie kijken of een mooie film vind ik helemaal prima, alleen het wordt tijd om een balans te vinden in actie ondernemen en het leven te leven, en af en toe eens wat entertainment te kijken, in plaats van andersom.

Week 1:
Dit experiment is tegelijk gestart met het Werken via Actielijst experiment, wat een slimme zet is geweest. Een goede voorbereiding waarbij ik daadwerkelijk ook een lijst heb van dingen te doen in de tijd dat ik normaal gesproken zou zitten zombiestylen.
Het is namelijk te makkelijk om terug te vallen in oude patronen als je er niets nieuws voor in de plek hebt.

Ik heb mijzelf ongeveer anderhalf uur tot twee uur per dag (twee afleveringen van een serie of één film) gegeven om te zombiestylen. Omdat ik nog maar een paar uurtjes werk in de week, zijn er veel uren over om andere dingen te doen. Slik. Heel veel uren over die ik normaal voor mijn scherm weg kijk.

Toch gaat het me goed af deze week. Soms een half uurtje meer of minder, het hoeft niet super nauw. Ik houd het graag liefdevol en zacht. Dit is meteen een goede oefening het speels te houden en liefdevol naar mijzelf te blijven, het komt namelijk niet op de minuut. Zolang het maar duidelijk is dat ik meer met andere dingen bezig ben dan met zombiestylen.

Week 2:
Als ik een dag slechter in mijn vel zit, of slecht eet resulteert dat meteen in hangen en passief zijn. Dit patroon is overduidelijk zichtbaar.
De actielijst geeft me de “druk” om minder te zombiestylen, waardoor ik meer motivatie behoud om bezig te blijven. Overigens hoef ik door de actielijst niet na te denken over wat ik dan zou moeten oppakken, want ik weet exact wat ik dien te doen :-)

De combinatie van de twee experimenten tegelijk uitvoeren is echt top!

Week 3:
Ik vind het heerlijk om tijdens het eten wat te kijken. Ook daar zijn verhalen over dat het beter is je eten bewust te eten en echt alleen met eten bezig te zijn op zo’n moment, alleen dat is mogelijk iets voor later als experiment. Ik ben er achter gekomen dat als ik mijn serie kijk en na het eten meteen pauzeer en weer wat ga doen, dat mijn energie niveau op pijl blijft. Als ik te lang (tussen 60-90min) aan één stuk zombiestyle, raak ik in hangmodus en krijg ik mijzelf heel moeilijk zo ver weer wat te gaan doen.
Dit is iets om rekening mee te gaan houden, en mee te gaan spelen wat het beste voor mij werkt.

Week 4:
Toch af en toe iets te veel series.. Net als de “even Facebook checken”. : Klik, klik, klik: “oh, ja nu staat de volgende aflevering al aan.. nog ééntje dan”. Eentje ja. We weten allebei wat voor een keiharde leugen dat is.

Ben achter een leuk trucje gekomen! Vaak heb ik ‘s avonds geen zin meer om wat te doen, word ik moe en wil ik lekker ff voor me uit staren en genieten van een film. Alleen als ik daarna naar bed ga komt het onbestemde gevoel van ontevredenheid naar boven borrelen. Dit neem ik mee mijn nacht in, en uiteindelijk neem ik het ook mee mijn ochtend in.

Als ik vlak voordat ik naar bed ga nog een half uurtje iets productiefs doe (bijvoorbeeld iets kleins van mijn actielijst), en dan naar bed ga, ga ik met het gevoel naar bed van voltooiing/vervulling. Dat is een heel stuk minder malen en een veel fijner gevoel!

Accurate foto van Zombiestylen..

Beantwoording onderzoeksvraag na 30 dagen:
Minder zombiestylen zorgt voor een enorme hoeveelheid meer productiviteit, er is ineens veel “meer” tijd om actie te ondernemen. Omdat ik meer onderneem ben ik vrolijker, ga ik daadwerkelijk op zoek naar leuke nieuwe dingen om te doen (ook buiten huis), en heb ik het gevoel dat ik stappen zet (in plaats van het gevoel van vast zitten) in mijn leven. Natuurlijk gaat dan ook mijn gevoel van eigenwaarde omhoog, wat weer zorgt voor motivatie en meer actie. Een opwaartse cirkel!

Dit is typisch een voorbeeld van een kleine verandering welke grote veranderingen maakt. Op lange termijn al helemaal. Als je elke week doelen stelt, en deze doelen haalt door het uit te voeren, kan je in een jaar tijd, in drie jaar tijd, in 5 jaar tijd een compleet ander leven hebben. Challenge accepted ;-)

Zijn er kleine dingen waar jij je aan stoort, en heb jij manieren om dit je niet te laten raken? Laat het me weten via de comments.

Bijlagen ingevulde experimenten:

Gratis e-book

Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”

Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.

In de Spotlight bij CijferCombinatie

In de Spotlight bij CijferCombinatieHulp vragen is een goede skill om te hebben, zowel in je persoonlijke omgeving als op werk. Zo heb ik hulp...

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëert

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëertPasgeleden was ik een dagje met een vriend van me op pad. We waren in gesprek...

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again!

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again! Na een jaar van verbondenheid met Jon & Missy en andere deelnemers van het Lifebook Ultimate...

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach De keus om een carrière switch te maken was gemaakt. Yay, ik wist in ieder geval dat ik anderen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters Ken je dat gevoel? Je zit in een vergadering en je wilt wat zeggen, maar...

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt Na diep graven en veel innerlijk werk weet ik wat ik écht wil, en ga ik voor een carrière switch: Ik word een...

Experiment 025: Zes dagen niet eten (darmkuur)

Experiment 025: Wat is het effect van een darmreinigingskuur op mijn inspanningsmogelijkheden? Vorig jaar vond ik het al interessant om een 6-daagse...

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet Het is midden in de nacht, ik zit een film te kijken, en een vleugje emotie genaamd...

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet!

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet! Australië. Een verre herinnering. Het voelt meer als iets uit een ander leven, zo lang geleden...

Besparen – Vaste lasten, kan het goedkoper?

Besparen - Vaste lasten, kan het goedkoper? Vrijwel iedereen heeft vaste lasten. Huur of hypotheek van je woning, telefoon, reiskosten (auto of OV),...

Awesome Input – Augustus 2018

Awesome Input - Juli 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is Het afgelopen jaar heb ik een enorme focus gehad op het verleden, heden en toekomst. Ik ben...

Awesome Input – Juni 2018

Awesome Input - Juni 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt Voor veel mensen is online daten tegenwoordig heel normaal. Sites als Lexa en apps als Tinder...

De Helende Reis (The Journey) sessie

De Helende Reis (The Journey) sessie Om los te komen van diepliggende angsten, en zo vrijer te leven, onderga ik allerlei sessies en interessante...

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie Afgelopen weekend was ik bij een opleidingsdag van een vriendin, waarbij ik door twee groepjes...

Awesome Input – Mei 2018

Awesome Input - Mei 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Experiment 024: Angst of geen zin, maar toch doen! (met de 5 seconden regel)

Experiment 024: Wat is het effect van de 5 seconden regel op mijn geestelijke remmingen? Het is één van de meest simpele oefeningen ooit, welke van...

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams In mijn Quest tot een gelukkig en fijn leven ben ik dieper in mijn sociale leven gedoken. De afgelopen...

Awesome Input – Februari 2018

Awesome Input - Februari 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Like de “Ik Ben Awesome” Facebook pagina:

 


Of deel dit experiment:

Pin It on Pinterest

Share This