fbpx

Experiment 014: Wat is het effect van trainen met gewichten op mijn postuur en zelfvertrouwen?

Sporten? Ergens, ooit, toen ik nog een jonge flexibele god was deed ik daar aan. Jaren lang in het skatepark te vinden, jaren op Taekwondo gezeten, op school was ik altijd erg goed met gym. Tot ik ging “studeren” voor ICT. Hallo gamen en anime! Doei elke vorm van lichamelijke (buiten) activiteiten!

In die tijd heeft mijn zelfvertrouwen een paar harde klappen gehad, en ging mijn postuur zich daar natuurlijk op aanpassen. Of was het andersom? Anyway, ik liep altijd met gebogen hoofd, naar beneden kijken, en ingezakt waardoor ik nog minder zelfvertrouwen had. Het resultaat? Check elke zombie in The Walking Dead. Eigenlijk zijn het gewoon allemaal depressieve mensen die gewoon een beetje connectie zoeken. Ze hebben gewoon een knuffel nodig.

Dus. In mijn begin 20ste jaren ben ik met oefening wel weer rechter gaan lopen, alleen dien er nog altijd op te letten en bewust van te blijven. Ook een aantal keren aangemeld bij de lokale sportschool, alleen voel me er niet op mijn plek. Ik ga er nooit met plezier heen en houd het ook nooit langer dan een paar weken vol. En natuurlijk wel door betalen. Standaard sportschool cliché, I know. Daarom thuis aan de slag!

Het is al lekker om ‘s ochtends op te staan en meteen je lichaam te activeren met de “1 minuut oefeningen”, en het is tijd om er wat kracht training bij te gaan gooien. Gewoon, op mijn eigen tempo, om de dag met gewichten spelen en mijn lichaam op deze manier aansterken.

Week 1:
De spierpijn! Heerlijk man! Serieus, geen sarcasme dit keer. De spierijn is best lekker eigenlijk.
In eigen huisje, geen ultra gespierde flexende dudes of dudettes, geen mensen waarvan je niet helemaal begrijpt waarom ze er zijn want er zijn veel leukere plekken om met elkaar te kletsen (zoals thuis!), geen TV schermen die afleiden als een malle, geen standaard workout trance/dance/ance muziek. Zelf de keus!
Mijn keus? Een Epic Music Mix of Motivational Speech (van bijvoorbeeld Tony Robbins) aan, gewichten erbij, matje op de grond, en gááán. Op mijn eigen tempo, met de oefeningen die ik ken. Alleen, ik zal wel wat nieuwe oefeningen dienen te leren om met dumbells het hele lichaam te trainen.

Door het trainen worden de spieren echt gebruikt, vooral borstoefeningen zorgen ervoor dat mijn postuur meteen beter is, rechter. Het voelt alsof ik meer aanwezig ben. En dit merk ik al in de eerste week trainen.
De eerste week begint dus al genius, ik heb er zin in!

Week 2:
Omdat armen en borst zo goed voelen om te trainen houd ik me vooral hier mee bezig. Volgende week dien ik wel echt meer oefeningen op te zoeken, anders blijf ik één spiergroep trainen en word ik straks een gespierde borstkas met lange, enge en dunne ledematen (tall white anyone? Nee?). Gelukkig zijn mijn ledematen al lang, eng en dun! Hoef ik niet eens mijn best voor te doen. En dan zeggen ze dat je voor dingen moet werken, HA!

Alright, back to work.

Week 3:
Op internet wat meer oefeningen opgezocht voor benen, schouders, rug etc.
Ik begin er echt lol in te krijgen. Het is echt mini, maar zie al verschil in buik, borst en armen! En het feit dat het gewoon thuis is, maakt de drempel heel laag om er mee aan de slag te gaan waardoor ik het makkelijker volhoud.
De spullen liggen letterlijk in zicht als ik mijn kamer uit loop dus pak ze ook regelmatig even tussendoor om het lange zitten voor de PC te onderbreken. Het functioneert dus ook goed om als break even wat gewichten te tillen en het bloed laten stromen! (beter dan een mes gebruiken om het bloed te laten stromen, trust me)

Week 4:
Eerlijk is eerlijk, de dikke apparaten op de sportschool zijn wel nice om op te trainen. Dat mis ik een beetje met de dumbells. Het voelt soms wat gelimiteerd. Alleen, ik vind dit een hele goeie oplossing omdat ik alweer bijna een maand bezig ben! Dat is me in de sportschool jaren niet gelukt, en dat telt toch echt meer.

Ik hoef ook niet binnen 3 maanden een spierbundel te zijn. Slow and steady is ook oké, zolang ik maar bezig blijf, en het niveau steeds wat hoger til.

Beantwoording onderzoeksvraag na 30 dagen:
Mijn postuur gaat in kleine stapjes vooruit. Vooral mijn bovenlichaam corrigeert zich nu sneller, omdat ik sneller door heb als ik ingezakt zit of sta. Ik stond vaak op 1 been, en ga nu steeds vaker op beide benen staan. Dit staat veel steviger, en geeft zelfvertrouwen.
Ook zijn er kleine momentjes dat ik meer zelfvertrouwen heb omdat ik bewust met rug recht en mijn “borst vooruit” ga staan. En omdat die spieren nu getraind worden voel ik me breder / meer aanwezig dan daarvoor.

We zijn er nog niet, het is wel een mega goede aanvulling op mijn dagelijkse routine.
Van hangende slak tot hangende slak met geactiveerde spieren. Hoewel, het hangen wordt duidelijk steeds minder sinds ik met al die experimenten bezig ben. Waar ik eerst drie films achter elkaar keek en depressief op een (of vier) chocolade re(e)p(en) zat te kauwen van “wat moet ik met mijn leven”, kijk ik nu regelmatig 10 minuten van iets tijdens het avondeten, zet ik het zodra het eten op is op pauze, en ga weer wat actiefs doen.

Die hangende iele slakkenman begint te transformeren naar… een iets minder hangende iele slakkenman?! :-D

Ga je ook beginnen met een dagelijkse sport routine opbouwen? Of heb je al een eigen routine? Ben heel benieuwd! Laat het me weten via de comments.

Bijlagen ingevulde experimenten:

Gratis e-book

Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”

Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.

In gesprek met Ruben Soeteman – Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijd

In gesprek met Ruben Soeteman - Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijdHoe blijven wij ondanks limitaties groeien en versterken wij ons in onze...

Open Invite

Muziek van Baydir - Open InviteLyrics - Open Invite Going for a ride On my way to this new lifeYeahI'm willing to change I'm willing to face Can...

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te...

Transformeer naar optimist met deze oefening

Transformeer naar optimist met deze oefening8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen...

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is...

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is...

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte....

Doei depressie en burn-out met “Awesome Input”

Doei depressie en burn-out met "Awesome Input"8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen...

De 2 allergrootste geluksmakers hebben beide met maar één ding te maken

De 2 allergrootste geluksmakers hebben beide met maar één ding te maken8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een...

De grootste leermeester tot groei

De grootste leermeester tot groei8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen door je te...

Hoe je verleden verwerken je toekomst verbreed (krachtig!)

Hoe je verleden verwerken je toekomst verbreed (krachtig!)8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Hoe jij jouw innerlijke kracht ontwaakt met een nieuw wereldmodel

Hoe jij jouw innerlijke kracht ontwaakt met een nieuw wereldmodel8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je...

Altijd maar haasten: dit is de oplossing

Altijd maar haasten: dit is de oplossing8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen door...

Jouw Geluksmakers: Leer ze kennen met deze oefening!

Jouw Geluksmakers: Leer ze kennen met deze oefening!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te...

Gestrest? Deze ademtechniek helpt je te ontspannen

Gestrest? Deze ademtechniek helpt je te ontspannen8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te...

Hoe jij jezelf kan helen door te vergeven

Hoe jij jezelf kan helen door te vergeven8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen door...

Beleef veel mooiere dagen met goede vragen

Beleef veel mooiere dagen met goede vragen8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen...

Like de “Ik Ben Awesome” Facebook pagina:

 


Of deel dit experiment:

Download GRATIS Checklist

Wil jij jouw frequentie en Geluk verhogen?

Na het invullen van de checklist weet je welke 5 onderdelen belangrijk zijn om jouw frequentie te verhogen en weet je waar jij staat in elk onderdeel. Krijg direct meer bewustzijn, focus en een verrassing!

In gesprek met Ruben Soeteman – Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijd

In gesprek met Ruben Soeteman - Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijdHoe blijven wij ondanks limitaties groeien en versterken wij ons in onze...

Open Invite

Muziek van Baydir - Open InviteLyrics - Open Invite Going for a ride On my way to this new lifeYeahI'm willing to change I'm willing to face Can...

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te...

Transformeer naar optimist met deze oefening

Transformeer naar optimist met deze oefening8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen...

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is...

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is...

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte....

Pin It on Pinterest

Share This
IkBenAwesome.nl