fbpx

Experiment 013: Wat is het effect van de geleide 6-fasen meditatie op mijn dagelijks functioneren?

“Normale” meditatie (in stilte) is zooo Experiment 001.
Hoewel dit voor mij een fijne manier is, eentje die ik nog steeds trouw doorzet sinds ik het begonnen ben, zijn er natuurlijk tig vormen van meditatie. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten muziek, zang, ademhaling, visualisatie, en er zijn vele technieken toe te passen. De één vind zang in de vorm van een matra fijn, de ander stilte.

Zo kwam ik tijdens mijn zoektocht naar interessante video’s een blogpost tegen van Vishen Lakhiani (oprichter van MindValley), welke een week zijn brein aan een EEG machine heeft gehangen, en lange meditaties heeft gedaan terwijl zijn hersengolven werden gemeten. Super boeiend!
Zijn post: 40 Years of Zen

Toen bleek dat hij een geleide meditatie heeft gemaakt, bestaande uit 6 fasen:
1. Connectie (met alles wat bestaat)
2. Dankbaarheid (voor dingen, mensen, ervaringen die je in de laatste 24 uur of week hebt gehad)
3. Vergeving (van mensen, situaties, ervaringen die je in de laatste 24 uur of week hebt gehad)
4. Visualisatie (je perfecte leven voorstellen drie jaar in de toekomst)
5. Intentie (visualiseren van je perfecte dag)
6. Zegen (van een hoger wezen, god, je hogere zelf, je eigen innerlijke kracht, aliens, je moeder, wat voor jou van toepassing is)

Na het lezen van zijn verhaal, heb ik besloten hier ook mee aan de slag te gaan en te kijken wat het voor mij zou kunnen doen.

Week 1:
Alright. Elke ochtend opstaan, direct in meditatie houding, telefoon erbij en geleide meditatie opzetten, oogjes dicht en focus. Omdat ik vaak nog redelijk in slaapmodus hang, is het soms een uitdaging om te focussen op iemand die praat, en visualiseren gaat ook niet vanzelf. Hier dien ik echt even aan te wennen.
Ook praat Vishen redelijk snel (waarbij hij dat expres doet om je hoofd niet af te laten dwalen), waar ik ook aan moet wennen.
Maar prima, na een paar dagen gaat het al beter en het is sowieso een bewuste manier van je ochtend beginnen.

Dus nog voordat ik eigenlijk volledig wakker ben, ben ik al bezig connectie te maken met mijzelf en het universum, denk ik na over mooie momenten en toon ik mijn dankbaarheid hiervoor, tracht ik bewust mensen of situaties te vergeven, werp ik een blik 3 jaar vooruit in de toekomst, visualiseer ik mijn perfecte dag, en roep ik mijn eigen innerlijke kracht op zodat ik die dag als een baas rondloop. Dat is toch wel een klein verschil qua handelen dan voorheen: De wekker 3 keer snoozen en met een mindset van “NEEEEE, mijn dag mag nog niet beginnen!” me weer omdraaien om verder te slapen.

Week 2:
Dit is grappig (lees: leuk!): omdat ik de 6 fasen iedere ochtend bewust doorloop, komen er over de dag heen ineens kleine momentjes van dankbaarheid naar voren. Ineens ben ik uit het niets dankbaar voor de vogels en bomen die ik zie, dankbaar voor het feit dat ik leef, of dankbaar voor de heerlijke smaak van het broodje ei deluxe welke ik in elkaar heb gezet. Er zijn dus meer happiness momenten op een dag. Laat DAT nou hetgeen zijn waar ik naar op zoek ben! :-D
Het zijn ook echt super random momenten waarop het gebeurd, dus er zit ook nog een tof verrassingselement in! Yay voor dankbaarheid!

Week 3:
Mijn focus is wat minder deze week, waardoor mijn hoofd vaak afdwaalt bij de meditatie. Vele pogingen om terug in het moment te gaan, de instructies te volgen, te visualiseren, echter het gaat verre van vanzelf. Mogelijk hierdoor zijn er ook niet zo veel momenten van dankbaarheid als vorige week, echter de dagen zijn nog steeds lekker om op deze manier te beginnen. In plaats van opstaan en meteen aan de bak, nu eerst twintig minuten rustig een meditatie, en daarna aan de bak. Wat die bak ook mag wezen.

Week 4:
De focus is terug, en daarmee de dankbaarheidsmomenten meteen ook!
Er zijn zelfs een paar kleine momenten geweest waarbij er onderweg iets gebeurde, en ik direct de gedachte en het gevoel kreeg: “Het is oké, ik vergeef je”. Waarbij “je” iemand in mijn omgeving, mijzelf, of gewoon de situatie was. Vette shit hoor! Kwaliteit van gedachten en gevoel: level up!

Dit laat dus zien, hoe bewuster je stilstaat bij mooie emoties (in de vorm van dankbare herinneringen, een voorstelling dat je iemand vergeeft en ze een knuffel geeft, een visualisatie van jezelf in de toekomst als een krachtig en zelfverzekerd persoon), hoe meer van deze emoties je daadwerkelijk opwekt. Niet alleen op het moment dat je er bij stilstaat, ook op andere momenten!
Ik lijk dus mijn gedachten en emoties hiermee te trainen om positiever te zijn en dit innerlijk te uiten. Ook als ik er niet specifiek mee bezig ben. Yeah baby!

Beantwoording onderzoeksvraag na 30 dagen:
Mijn dagelijks functioneren (gedachten en gevoel) is positiever en bewuster geworden. Het grootste effect van de meditatie is dankbaarheid. Er zijn veel meer momenten van bewuste dankbaarheid in mijn dag! Dankbaarheid van het NU moment, wat er zich dan ook af speelt op zo’n moment. Ook zijn er momenten van directe vergeving van een persoon of situatie, waardoor eventuele negatieve gedachten of emoties niet eens te kans hebben zich te hechten en moeilijk te gaan doen.
Het toekomstbeeld (visualiseren) staat wat meer op de achtergrond, hier heb ik ook het meeste moeite mee omdat ik geen duidelijk beeld heb over mijn toekomst. Hier dien ik dus meer over na te denken om een meer duidelijk beeld te creëren.

Deze meditatie heeft de stilte meditatie in de ochtend totaal vervangen!
De stilte meditatie doe ik nog wel, echter meestal ergens in de middag, of als ik moe thuis kom van een afspraak om energie op te doen zodat ik ‘s avonds nog wat waard ben.

Op een gegeven moment zou deze meditatie ook zelf gedaan kunnen worden, zonder begeleiding. Dan kan je op je eigen tempo de fasen doorlopen, of je meditatie focussen op 1 of 2 specifieke fasen indien je iets specifieks wilt aanpakken.

Mocht je het zelf willen proberen, de geleide meditatie is gratis te vinden op YouTube: 
6 Phase Guided Meditation by Vishen Lakhiani

Heb jij ervaringen met geleide meditaties, of tips over andere geleide meditaties? Ik hoor het graag via de comments!
En mocht je de meditatie zelf gaan proberen, succes en enjoy!

Bijlagen ingevulde experimenten:

Gratis e-book

Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”

Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.

In de Spotlight bij CijferCombinatie

In de Spotlight bij CijferCombinatieHulp vragen is een goede skill om te hebben, zowel in je persoonlijke omgeving als op werk. Zo heb ik hulp...

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëert

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëertPasgeleden was ik een dagje met een vriend van me op pad. We waren in gesprek...

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again!

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again! Na een jaar van verbondenheid met Jon & Missy en andere deelnemers van het Lifebook Ultimate...

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach De keus om een carrière switch te maken was gemaakt. Yay, ik wist in ieder geval dat ik anderen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters Ken je dat gevoel? Je zit in een vergadering en je wilt wat zeggen, maar...

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt Na diep graven en veel innerlijk werk weet ik wat ik écht wil, en ga ik voor een carrière switch: Ik word een...

Experiment 025: Zes dagen niet eten (darmkuur)

Experiment 025: Wat is het effect van een darmreinigingskuur op mijn inspanningsmogelijkheden? Vorig jaar vond ik het al interessant om een 6-daagse...

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet Het is midden in de nacht, ik zit een film te kijken, en een vleugje emotie genaamd...

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet!

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet! Australië. Een verre herinnering. Het voelt meer als iets uit een ander leven, zo lang geleden...

Besparen – Vaste lasten, kan het goedkoper?

Besparen - Vaste lasten, kan het goedkoper? Vrijwel iedereen heeft vaste lasten. Huur of hypotheek van je woning, telefoon, reiskosten (auto of OV),...

Awesome Input – Augustus 2018

Awesome Input - Juli 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is Het afgelopen jaar heb ik een enorme focus gehad op het verleden, heden en toekomst. Ik ben...

Awesome Input – Juni 2018

Awesome Input - Juni 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt Voor veel mensen is online daten tegenwoordig heel normaal. Sites als Lexa en apps als Tinder...

De Helende Reis (The Journey) sessie

De Helende Reis (The Journey) sessie Om los te komen van diepliggende angsten, en zo vrijer te leven, onderga ik allerlei sessies en interessante...

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie Afgelopen weekend was ik bij een opleidingsdag van een vriendin, waarbij ik door twee groepjes...

Awesome Input – Mei 2018

Awesome Input - Mei 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Experiment 024: Angst of geen zin, maar toch doen! (met de 5 seconden regel)

Experiment 024: Wat is het effect van de 5 seconden regel op mijn geestelijke remmingen? Het is één van de meest simpele oefeningen ooit, welke van...

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams In mijn Quest tot een gelukkig en fijn leven ben ik dieper in mijn sociale leven gedoken. De afgelopen...

Awesome Input – Februari 2018

Awesome Input - Februari 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Like de “Ik Ben Awesome” Facebook pagina:

 


Of deel dit experiment:

Pin It on Pinterest

Share This