fbpx

Experiment 010: Wat is het effect van een altijd opgeruimd & schoon huis op hoe vaak ik gefrustreerd/geïrriteerd ben?

We hebben het allemaal: irritaties en frustraties. Althans, daar ga ik voor het gemak maar van uit.
Misschien er zijn mensen op deze planeet die er echt helemaal geen last van hebben, neem dan alsjeblieft contact met me op zodat ik bij je in de leer kan.
Goed, de irritaties. Soms zijn ze groot, soms klein. Natuurlijk kan je oefenen het je niet te laten raken, echter het is in sommige gevallen helemaal te voorkomen.
Vrijwel dagelijks een aanrecht vol met aangekoekte vaat, weken lang een slaapkamer vol met troep op de grond, allemaal dingen die bij mij irritatie kunnen triggeren wat nergens voor nodig is en vooral heel makkelijk te voorkomen is: Gewoon opruimen en bijhouden.
 
Daarom dit experiment. Het huis opgeruimd en schoon houden. Buiten de logische voordelen gaat het mij waarschijnlijk ook helpen met mijn uitstelgedrag (procrastination no more!). Meteen opruimen betekent immers niet “straks” of “morgen”.
 
Ready. Set. Let’s play! Of in dit geval: Let’s clean!

Week 1:
Omdat ik al in een vibe zit van “dit doe ik wel ffies” gaat het me ook gemakkelijk af. Direct na het eten alles afspoelen en de vaatwasser in, is er iets vies meteen schoonmaken. Directe actie zorgt er voor dat mijn beloningssysteem in werking gaat. Trots op mijzelf dat ik het meteen oppak (yay voor niet uitstellen!), en alles is overal ten alle tijden netjes. Voelt lekker!
 
De hele week ging het op deze manier. Er waren momenten waarbij gedachten omhoog kwamen van “daar heb ik nu echt géén zin in!”, maar fuck die gedachten, afkappen en toch doen. Zo min mogelijk ruimte geven zulke gedachten. Wat me verbazingwekkend goed lukt deze week!

Week 2:
Deze week is geestelijk een stuk pittiger. Heel slecht in mijn vel, dus veel irritaties en frustraties om niks. Vooral mijzelf extreem in de weg zitten, en daar dagen in blijven hangen en geen manier kunnen vinden om eruit te komen. Die dagen zitten er blijkbaar nog steeds tussen.
Het huis is al helemaal schoon, dus het is gelukkig alleen maar bijhouden wat weinig werk was. Kijk, nog een pluspunt om alles opgeruimd te houden!

Week 3:
Zo, nu het weer beter gaat, kan ik me ook weer wat makkelijker focussen op het experiment. Als ik zo naar mijn bijlage kijk, komen er wel een paar onderwerpen terug, echter zijn er een stuk minder frustraties of irritaties dan ik had verwacht! Nu heb ik op het moment veel tijd voor mijzelf en neem ik ook de tijd voor mijzelf, wat enorm helpt stress te voorkomen.
 
De meeste irritaties slaan ook nergens op, het zijn kleine dingen. Echter, die herhalende kleine dingen worden op een gegeven moment grote irritaties dus fijn om dat nu op papier te hebben. Zo kan ik specifiek bewustzijn brengen naar niet alleen het schoonmaken, maar naar al deze onderwerpen, en er wat mee doen.
Óf aanpakken zodat ze niet meer naar voren kunnen komen, óf een geestelijke shift maken waardoor ik anders naar de situatie ga kijken en er op deze manier geen last meer van heb.
 
Let wel, de diepe, altijd aanwezige onderliggende frustraties als de manier waarop de maatschappij functioneert, hoe mensen vaak met elkaar omgaan en het feit dat we allemaal slaven zijn van een zwaar corrupt systeem neem ik voor het gemak maar niet mee in dit experiment ;-) Hoewel deze eigenlijk nog veel belangrijker zijn dan de kleintjes. Baby steps!

Week 4:
Iedere keer als ik thuis kom, word ik vrolijk van de schone en opgeruimde keuken, en mijn opgeruimde kamer!
Steeds als ik wil koken, of een broodje wil maken, word ik blij omdat alles schoon is, en ik niet eerst de troep dien af te wassen of opruimen voordat ik wat te eten kan maken. Chille tijden!
 
Ook heb ik deze week allerlei dingen geregeld die ik al een tijdje wilde regelen, het niet uitstellen springt dus over naar meerdere zaken. Hier hoopte ik al op :-)

Beantwoording onderzoeksvraag na 30 dagen:
Het geeft een fijn gevoel iedere keer als ik thuis kom, dat alles opgeruimd net netjes is. Hierdoor heb ik geen (dagelijkse) irritaties meer omtrent het huishouden. Sterker nog, niet alleen de irritaties zijn weg, ik word er zelfs vrolijk van!

BONUS: Mijn uitstelgedrag begint een ommekeer in te komen. Ik schuif andere dingen ook niet meer voor me uit, ik ga er sneller mee aan de slag. Very nice!

Het leek misschien een klein experiment, echter een fijner gevoel in je eigen huis is een groot pluspunt, en een start om mijn uitstelgedrag aan te pakken is ook meteen gemaakt. YES.
 
We komen er wel!

Zijn er kleine dingen waar jij je aan stoort, en heb jij manieren om dit je niet te laten raken? Laat het me weten via de comments.

Bijlagen ingevulde experimenten:

Gratis e-book

Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”

Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.

In de Spotlight bij CijferCombinatie

In de Spotlight bij CijferCombinatieHulp vragen is een goede skill om te hebben, zowel in je persoonlijke omgeving als op werk. Zo heb ik hulp...

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëert

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëertPasgeleden was ik een dagje met een vriend van me op pad. We waren in gesprek...

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again!

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again! Na een jaar van verbondenheid met Jon & Missy en andere deelnemers van het Lifebook Ultimate...

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach De keus om een carrière switch te maken was gemaakt. Yay, ik wist in ieder geval dat ik anderen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters Ken je dat gevoel? Je zit in een vergadering en je wilt wat zeggen, maar...

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt Na diep graven en veel innerlijk werk weet ik wat ik écht wil, en ga ik voor een carrière switch: Ik word een...

Experiment 025: Zes dagen niet eten (darmkuur)

Experiment 025: Wat is het effect van een darmreinigingskuur op mijn inspanningsmogelijkheden? Vorig jaar vond ik het al interessant om een 6-daagse...

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet Het is midden in de nacht, ik zit een film te kijken, en een vleugje emotie genaamd...

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet!

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet! Australië. Een verre herinnering. Het voelt meer als iets uit een ander leven, zo lang geleden...

Besparen – Vaste lasten, kan het goedkoper?

Besparen - Vaste lasten, kan het goedkoper? Vrijwel iedereen heeft vaste lasten. Huur of hypotheek van je woning, telefoon, reiskosten (auto of OV),...

Awesome Input – Augustus 2018

Awesome Input - Juli 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is Het afgelopen jaar heb ik een enorme focus gehad op het verleden, heden en toekomst. Ik ben...

Awesome Input – Juni 2018

Awesome Input - Juni 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt Voor veel mensen is online daten tegenwoordig heel normaal. Sites als Lexa en apps als Tinder...

De Helende Reis (The Journey) sessie

De Helende Reis (The Journey) sessie Om los te komen van diepliggende angsten, en zo vrijer te leven, onderga ik allerlei sessies en interessante...

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie Afgelopen weekend was ik bij een opleidingsdag van een vriendin, waarbij ik door twee groepjes...

Awesome Input – Mei 2018

Awesome Input - Mei 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Experiment 024: Angst of geen zin, maar toch doen! (met de 5 seconden regel)

Experiment 024: Wat is het effect van de 5 seconden regel op mijn geestelijke remmingen? Het is één van de meest simpele oefeningen ooit, welke van...

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams In mijn Quest tot een gelukkig en fijn leven ben ik dieper in mijn sociale leven gedoken. De afgelopen...

Awesome Input – Februari 2018

Awesome Input - Februari 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Like de “Ik Ben Awesome” Facebook pagina:

 


Of deel dit experiment:

Pin It on Pinterest

Share This