fbpx

Experiment 010: Wat is het effect van een altijd opgeruimd & schoon huis op hoe vaak ik gefrustreerd/geïrriteerd ben?

We hebben het allemaal: irritaties en frustraties. Althans, daar ga ik voor het gemak maar van uit.
Misschien er zijn mensen op deze planeet die er echt helemaal geen last van hebben, neem dan alsjeblieft contact met me op zodat ik bij je in de leer kan.
Goed, de irritaties. Soms zijn ze groot, soms klein. Natuurlijk kan je oefenen het je niet te laten raken, echter het is in sommige gevallen helemaal te voorkomen.
Vrijwel dagelijks een aanrecht vol met aangekoekte vaat, weken lang een slaapkamer vol met troep op de grond, allemaal dingen die bij mij irritatie kunnen triggeren wat nergens voor nodig is en vooral heel makkelijk te voorkomen is: Gewoon opruimen en bijhouden.
 
Daarom dit experiment. Het huis opgeruimd en schoon houden. Buiten de logische voordelen gaat het mij waarschijnlijk ook helpen met mijn uitstelgedrag (procrastination no more!). Meteen opruimen betekent immers niet “straks” of “morgen”.
 
Ready. Set. Let’s play! Of in dit geval: Let’s clean!

Week 1:
Omdat ik al in een vibe zit van “dit doe ik wel ffies” gaat het me ook gemakkelijk af. Direct na het eten alles afspoelen en de vaatwasser in, is er iets vies meteen schoonmaken. Directe actie zorgt er voor dat mijn beloningssysteem in werking gaat. Trots op mijzelf dat ik het meteen oppak (yay voor niet uitstellen!), en alles is overal ten alle tijden netjes. Voelt lekker!
 
De hele week ging het op deze manier. Er waren momenten waarbij gedachten omhoog kwamen van “daar heb ik nu echt géén zin in!”, maar fuck die gedachten, afkappen en toch doen. Zo min mogelijk ruimte geven zulke gedachten. Wat me verbazingwekkend goed lukt deze week!

Week 2:
Deze week is geestelijk een stuk pittiger. Heel slecht in mijn vel, dus veel irritaties en frustraties om niks. Vooral mijzelf extreem in de weg zitten, en daar dagen in blijven hangen en geen manier kunnen vinden om eruit te komen. Die dagen zitten er blijkbaar nog steeds tussen.
Het huis is al helemaal schoon, dus het is gelukkig alleen maar bijhouden wat weinig werk was. Kijk, nog een pluspunt om alles opgeruimd te houden!

Week 3:
Zo, nu het weer beter gaat, kan ik me ook weer wat makkelijker focussen op het experiment. Als ik zo naar mijn bijlage kijk, komen er wel een paar onderwerpen terug, echter zijn er een stuk minder frustraties of irritaties dan ik had verwacht! Nu heb ik op het moment veel tijd voor mijzelf en neem ik ook de tijd voor mijzelf, wat enorm helpt stress te voorkomen.
 
De meeste irritaties slaan ook nergens op, het zijn kleine dingen. Echter, die herhalende kleine dingen worden op een gegeven moment grote irritaties dus fijn om dat nu op papier te hebben. Zo kan ik specifiek bewustzijn brengen naar niet alleen het schoonmaken, maar naar al deze onderwerpen, en er wat mee doen.
Óf aanpakken zodat ze niet meer naar voren kunnen komen, óf een geestelijke shift maken waardoor ik anders naar de situatie ga kijken en er op deze manier geen last meer van heb.
 
Let wel, de diepe, altijd aanwezige onderliggende frustraties als de manier waarop de maatschappij functioneert, hoe mensen vaak met elkaar omgaan en het feit dat we allemaal slaven zijn van een zwaar corrupt systeem neem ik voor het gemak maar niet mee in dit experiment ;-) Hoewel deze eigenlijk nog veel belangrijker zijn dan de kleintjes. Baby steps!

Week 4:
Iedere keer als ik thuis kom, word ik vrolijk van de schone en opgeruimde keuken, en mijn opgeruimde kamer!
Steeds als ik wil koken, of een broodje wil maken, word ik blij omdat alles schoon is, en ik niet eerst de troep dien af te wassen of opruimen voordat ik wat te eten kan maken. Chille tijden!
 
Ook heb ik deze week allerlei dingen geregeld die ik al een tijdje wilde regelen, het niet uitstellen springt dus over naar meerdere zaken. Hier hoopte ik al op :-)

Beantwoording onderzoeksvraag na 30 dagen:
Het geeft een fijn gevoel iedere keer als ik thuis kom, dat alles opgeruimd net netjes is. Hierdoor heb ik geen (dagelijkse) irritaties meer omtrent het huishouden. Sterker nog, niet alleen de irritaties zijn weg, ik word er zelfs vrolijk van!

BONUS: Mijn uitstelgedrag begint een ommekeer in te komen. Ik schuif andere dingen ook niet meer voor me uit, ik ga er sneller mee aan de slag. Very nice!

Het leek misschien een klein experiment, echter een fijner gevoel in je eigen huis is een groot pluspunt, en een start om mijn uitstelgedrag aan te pakken is ook meteen gemaakt. YES.
 
We komen er wel!

Zijn er kleine dingen waar jij je aan stoort, en heb jij manieren om dit je niet te laten raken? Laat het me weten via de comments.

Bijlagen ingevulde experimenten:

Download GRATIS Checklist

Wil jij jouw frequentie en Geluk verhogen?

Na het invullen van de checklist weet je welke 5 onderdelen belangrijk zijn om jouw frequentie te verhogen en weet je waar jij staat in elk onderdeel. Krijg direct meer bewustzijn, focus en een verrassing!

In gesprek met Ruben Soeteman – Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijd

In gesprek met Ruben Soeteman - Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijdHoe blijven wij ondanks limitaties groeien en versterken wij ons in onze...

Open Invite

Muziek van Baydir - Open InviteLyrics - Open Invite Going for a ride On my way to this new lifeYeahI'm willing to change I'm willing to face Can...

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te...

Transformeer naar optimist met deze oefening

Transformeer naar optimist met deze oefening8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen...

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is...

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is...

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte....

Pin It on Pinterest

Share This
IkBenAwesome.nl