
Experiment 009: Wat is het effect van bepaald eten op mijn buik/darmen (opgeblazen gevoel)?
Omdat ik heel slim bezig ben geweest in experiment 004 (not), start ik dit vervolg experiment. Ik ga niet specifiek letten op melkproducten, ik eet gewoon alles. Alleen ik ga bijhouden wanneer ik een opgeblazen gevoel ervaar, en wat ik gegeten heb om de oorzaak te achterhalen. Geen idee waarom ik dit niet meteen gedaan heb, maar goed, we doen het nu ;-)
Mocht je experiment 004 nog niet gelezen hebben, check hem alsnog: Experiment 004 – Geen Melkproducten
Week 1:
Nou, eten geblazen! Helemaal los in de naam van experiment 009! Nee hoor, gewoon eten wat ik eet, en vooral niet anders doen dan wat voor mij normaal is.
De eerste paar dagen gaan prima. Helemaal geen opgeblazen gevoel gehad. Wel een moment van Brainfog (mist/watten in mijn hoofd) wat mogelijk aan de witte Ciabatta ligt. Ik had al een tijdje geen brood op, en nu ineens zo veel, het zou kunnen. Ik weet dat brood dat effect op me kan hebben, alleen de ene keer wel en de andere keer niet, beetje vaag. Misschien maak ik daar later nog wel een apart experiment van. 30 dagen verschillende soorten brood eten en kijken wat het met me doet?
Toen ik een dag aardappelen, friet en een broodje falafel van de snackbar op had, had ik de rest van de dag en volgende dag meteen weer een opgeblazen gevoel en buik.
Het bewijst zich voor mij nogmaals (zoals al zo vele keren), friet en andere gefrituurde crap (falafel) = opgeblazen buik.
Op dag 7 heb ik gebakken aardappelen gegeten, echter dezelfde avond en de volgende dag géén opgeblazen buik! Het verschil? Het waren dit keer biologische aardappelen, normaliter zijn het gewone aardappelen. Kijk, dat is leuk om achter te komen! Zo kan ik ze toch af en toe lekker eten, en er geen last van hebben! Natuurlijk gaan we dit nog meer testen, om zeker te weten of ik hier geen last van krijg.

Week 2:
Deze week gaat super nice. Meerdere malen bio aardappelen gegeten, en allerlei dingen zonder ergens last van te hebben. Mooi, dat kan ik allemaal eten dus.
Week 3:
Ja, wie de ene week eindigt met flink snoepen (suikerwafels, slagroom, chocola en chips) begint de volgende week met een dikke pens. En een dikke ranzige opgeblazen pens was het! Maar goed, als een echte die hard gewoon door eten die zooi, dus de dag erop net zo hard last van. Heerlijk.
Zoals altijd komt er dan weer een moment dat ik er wel meer dan genoeg van op heb, dus het snoepen stopte weer, zo ook het opgeblazen gevoel.
Op een andere dag, wanneer je het niet voor het kiezen hebt omdat iemand anders eten maakt (en er natuurlijk wel dankbaar voor bent!), zat er blijkbaar iets in de pasta saus wat er ook voor zorgde dat ik 2 dagen met een opgeblazen gevoel rondliep. Oorzaak daarom onbekend, kan gebeuren.
Hangbuikzwijntje.
Zo voelt mijn buik zich regelmatig.

Week 4:
Om zeker te weten of ik echt last kreeg van al het eten waarvan ik al weet dat ik er last van krijg (K smoes, had er gewoon zin in), ben ik lekker losgegaan op wit brood, voorverpakte aardappelen, ijs en snoep. Yup. That does the trick! 5 dagen lang een opgeblazen buik gehad! Emotioneel moment toen de dikke buik eindelijk weg was.. Oh ja, zo voelde een rustige platte buik :’)
Beantwoording onderzoeksvraag na 30 dagen:
Het meeste eten wat ik eet kan mijn lijf prima mee overweg. Echter, als ik het volgende eet in redelijke hoeveelheden, krijg ik een opgeblazen buik:
Niet biologische aardappelen (voorverpakte krieltjes, gekookt, gebakken, als friet), niet biologische pasta, falafel, ontbijtkoek, vrijwel alle vormen van wit brood (stokbrood, kaizer broodjes, turks brood), vrijwel alle vormen van snoep (suikers) in grotere hoeveelheden.
Het is me opgevallen dat hoeveelheden echt uitmaakt. Als ik een kleine hoeveelheid niet biologische aardappelen of een klein beetje wit brood eet, hoeft dit niet meteen te leiden tot een opgeblazen gevoel. Grotere hoeveelheden vrijwel altijd wel.
Hier kan ik mee gaan spelen, zodat ik soms toch iets kan eten wat ik lekker vind, echter niet te veel zodat mijn buik er ook nog oké mee is :-)
Ik weet nu in ieder geval de grootste oorzaken! Misschien in een volgend experiment deze specifieke etenswaren vermijden om te onderzoeken of ik dan helemaal geen last meer heb van een opgeblazen gevoel. In ieder geval een stap in de goede richting.
Heb jij de opgeblazen buik taferelen al achter je gelaten? Laat het me weten via de comments.
Bijlagen ingevulde experimenten:

Gratis e-book
Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”
Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.
Like de “Ik Ben Awesome” Facebook pagina:
Of deel dit experiment:
Heel herkenbaar probleem! Niet meer drinken tijdens het eten heeft voor mij veel verbeterd. En inderdaad inname van suikers (ook fruit!) en bewerkte producten beperken. Stressen over eten maakt het bij mij alleen erger, dus eet ik wat ik wil maar met mate en ga enigzins af op de richtlijnen voor mijn ayurvedische constitutie.
Hai Marion! Dat heb ik ook gemerkt inderdaad, alles met mate, en het vooral speels houden. Waarbij de speelsheid soms wat strakker is, soms wat losser, balaaaaans.
Ayurvedische constitutie ken ik niet, daar ga ik me eens in verdiepen. Thanks voor de tip!