fbpx

Experiment 008: Wat is het effect van niet snoozen op mijn wakker-word-proces?

Snoozen. Oh het lekkere snoozen! Lekker nog een keertje omdraaien, in slaap doezelen, nog een keer snoozen. En nog een keer. Meestal zet ik de wekker een half uur vroeger zodat ik rustig kan snoozen en op deze manier wakker kan worden. Aan de ene kant heerlijk, aan de andere kant gaarheid. Ultra gaarheid.
 
Nu heb ik eens zitten lezen en het blijkt dat snoozen meer effect heeft dan gedacht.
Normaliter hebben we een slaapcyclus van zo’n 90 minuten, bestaande uit meerdere fases waarin we diep of licht slapen. Aan het eind van deze cyclus slapen we lichter en wordt er in ons lichaam dopamine aangemaakt welke ervoor zorgt dat ons lichaam langzaam aan wakker wordt. Omdat we bij het snoozen wakker worden, en daarna opnieuw in slaap vallen, wordt ons lichaam in de war gebracht en resulteert het in desoriëntatie en vermindert het je functioneringsvermogen door de dag heen. Snoozen kan ook zorgen voor stoornissen in het geheugen, je reactietijd, je aandacht, omdat de slaap steeds wordt onderbroken.

Dat verklaart de gaarheid na het snoozen ja! Helder. (See what I did there?)
 
Press Snooze And Play! Ehm.. Don’t Press Snooze And Play for 30 days!

Week 1:
De eerste dag toen de wekker ging merkte ik meteen verzet. Neeuuuueee, ik wil niiiieet! Maar ja, het moest er toch van komen want die wekker stopt niet uit zichzelf, en snoozen was voor de eerste keer geen optie. Dus, bed uit, wekker uit, bed in en weer verder slapen.
HA HA, nee hoor, niks verder slapen! Tanden gepoetst, sportkleding aan (in omgekeerde volgorde) en hardlopen geblazen. Yeah, not bad dat meteen opstaan.
 
De tweede dag had ik het wat moeilijker. Was al vroeg voor de wekker wakker alleen net voor de wekker ging was ik weer in slaap gevallen dus echt zo’n kapotte suffe dodo gevoel in mijn hoofd toen de wekker ging. Een gedachte wat vergeleken zou kunnen worden met HAAT verspreidde zich binnen een milliseconde door mijn hoofd waardoor zelfs mijn lijf dat gevoel begon te krijgen. Omdat ik me daar bewust van werd schakelde ik meteen over tot actie.
 
Ultra duf de douche in, en zelfs nog duf tijdens mijn rondje lopen buiten. Toen ik na 45 minuten lopen thuis kwam werd ik eindelijk een beetje wakker en na de meditatie sessie was ik waar ik wezen moest. Wakker en fit in mijn hoofd!
 
Op de derde dag was ik voor de wekker wakker en besloot ik maar meteen op te staan om dufheid te voorkomen. Was meteen helder in mijn hoofd en klaar om de dag te beginnen.
 
De rest van de dagen duurde het soms even voordat ik echt wakker was, maar de koude douche doet dan ook wonderen!

Representatie “HAAT”.
It’s a dark place people. Dark and wet.
En blijkbaar ben ik een zeehond.

Week 2:
Het valt me inmiddels op, dat de meeste experimenten over het algemeen redelijk snel wennen. Ik bedoel, week 2 en het voelt al bijna als gewoonte. Dit had ik niet verwacht, zeker niet omdat ik al jaren een meester in Snoozen was, en mijn vorige pogingen om in één keer direct uit bed te komen vrij snel mislukt waren.
Het feit dat je het zo concreet bij houd helpt echt enorm, dan is het geen “proberen” meer, maar doe je het gewoon. Je investeert tijd in het experiment, dus wil je ook een betrouwbaar resultaat hebben.

Week 3:
Deze week is snel voorbij gegaan. Één keer toegegeven en weer gaan liggen na het uitzetten van de wekker, de andere dagen meteen uit bed en daardoor sneller in het “doe ritme”. De extreme gaarheid als gevolg van wel snoozen is nu wel duidelijk ja. No more!

Week 4:
Toch krijg ik het deze week voor elkaar om drie keer na het uitzetten van de wekker “gewoon” weer onder de warme dekens te kruipen. En soms weer in slaap te vallen zonder de wekker opnieuw te zetten! Gelukkig op dagen waar ik weinig verplichtingen heb, dat telt ook mee in de gedachten gang. Als ik ergens echt op tijd dien te zijn, kruip ik niet terug mijn bed in omdat ik weet dat ik dan te laat ga zijn. Hoe snel je een beslissing kan maken terwijl je net je ogen open doet, je denkt er niet eens bewust over na. Of zou de gedachten gang de avond ervoor bij het naar bed gaan al beginnen?

Beantwoording onderzoeksvraag na 30 dagen:
Als ik het in één woord zou moeten beantwoorden: Actie.
Niet snoozen en direct opstaan zorgt ervoor dat ik meteen tot actie over ga, actief begin met mijn dag, sneller wakker ben, wat leid tot positievere gedachten en gevoelens en wat weer effect heeft op de rest van de dag.

Op het moment wil ik zelfs in de weekenden niet meer snoozen. Volgens mij is het experiment dan wel geslaagd, als je zelfs op zaterdag en zondag om 8 uur je bed uit komt ;-)
Natuurlijk zitten er nog steeds dagen tussen waarbij het niet vanzelf gaat, en dat ik mijzelf dien te dwingen uit bed te komen, echter als ik eenmaal bezig ben is het “de struggle” meteen waard.
 
Ook weer eentje om vol te houden!

BONUS foto:
Deze “gapende” baby pop. Wat? Wie? WHY?

Na het lezen van wat snoozen kan doen, snooze jij nog steeds? Laat het me weten via de comments.

Bijlagen ingevulde experimenten:

Gratis e-book

Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”

Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.

In de Spotlight bij CijferCombinatie

In de Spotlight bij CijferCombinatieHulp vragen is een goede skill om te hebben, zowel in je persoonlijke omgeving als op werk. Zo heb ik hulp...

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëert

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëertPasgeleden was ik een dagje met een vriend van me op pad. We waren in gesprek...

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again!

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again! Na een jaar van verbondenheid met Jon & Missy en andere deelnemers van het Lifebook Ultimate...

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach De keus om een carrière switch te maken was gemaakt. Yay, ik wist in ieder geval dat ik anderen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters Ken je dat gevoel? Je zit in een vergadering en je wilt wat zeggen, maar...

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt Na diep graven en veel innerlijk werk weet ik wat ik écht wil, en ga ik voor een carrière switch: Ik word een...

Experiment 025: Zes dagen niet eten (darmkuur)

Experiment 025: Wat is het effect van een darmreinigingskuur op mijn inspanningsmogelijkheden? Vorig jaar vond ik het al interessant om een 6-daagse...

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet Het is midden in de nacht, ik zit een film te kijken, en een vleugje emotie genaamd...

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet!

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet! Australië. Een verre herinnering. Het voelt meer als iets uit een ander leven, zo lang geleden...

Besparen – Vaste lasten, kan het goedkoper?

Besparen - Vaste lasten, kan het goedkoper? Vrijwel iedereen heeft vaste lasten. Huur of hypotheek van je woning, telefoon, reiskosten (auto of OV),...

Awesome Input – Augustus 2018

Awesome Input - Juli 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is Het afgelopen jaar heb ik een enorme focus gehad op het verleden, heden en toekomst. Ik ben...

Awesome Input – Juni 2018

Awesome Input - Juni 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt Voor veel mensen is online daten tegenwoordig heel normaal. Sites als Lexa en apps als Tinder...

De Helende Reis (The Journey) sessie

De Helende Reis (The Journey) sessie Om los te komen van diepliggende angsten, en zo vrijer te leven, onderga ik allerlei sessies en interessante...

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie Afgelopen weekend was ik bij een opleidingsdag van een vriendin, waarbij ik door twee groepjes...

Awesome Input – Mei 2018

Awesome Input - Mei 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Experiment 024: Angst of geen zin, maar toch doen! (met de 5 seconden regel)

Experiment 024: Wat is het effect van de 5 seconden regel op mijn geestelijke remmingen? Het is één van de meest simpele oefeningen ooit, welke van...

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams In mijn Quest tot een gelukkig en fijn leven ben ik dieper in mijn sociale leven gedoken. De afgelopen...

Awesome Input – Februari 2018

Awesome Input - Februari 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Like de “Ik Ben Awesome” Facebook pagina:

 


Of deel dit experiment:

Pin It on Pinterest

Share This