fbpx

Experiment 008: Wat is het effect van niet snoozen op mijn wakker-word-proces?

Snoozen. Oh het lekkere snoozen! Lekker nog een keertje omdraaien, in slaap doezelen, nog een keer snoozen. En nog een keer. Meestal zet ik de wekker een half uur vroeger zodat ik rustig kan snoozen en op deze manier wakker kan worden. Aan de ene kant heerlijk, aan de andere kant gaarheid. Ultra gaarheid.
 
Nu heb ik eens zitten lezen en het blijkt dat snoozen meer effect heeft dan gedacht.
Normaliter hebben we een slaapcyclus van zo’n 90 minuten, bestaande uit meerdere fases waarin we diep of licht slapen. Aan het eind van deze cyclus slapen we lichter en wordt er in ons lichaam dopamine aangemaakt welke ervoor zorgt dat ons lichaam langzaam aan wakker wordt. Omdat we bij het snoozen wakker worden, en daarna opnieuw in slaap vallen, wordt ons lichaam in de war gebracht en resulteert het in desoriëntatie en vermindert het je functioneringsvermogen door de dag heen. Snoozen kan ook zorgen voor stoornissen in het geheugen, je reactietijd, je aandacht, omdat de slaap steeds wordt onderbroken.

Dat verklaart de gaarheid na het snoozen ja! Helder. (See what I did there?)
 
Press Snooze And Play! Ehm.. Don’t Press Snooze And Play for 30 days!

Week 1:
De eerste dag toen de wekker ging merkte ik meteen verzet. Neeuuuueee, ik wil niiiieet! Maar ja, het moest er toch van komen want die wekker stopt niet uit zichzelf, en snoozen was voor de eerste keer geen optie. Dus, bed uit, wekker uit, bed in en weer verder slapen.
HA HA, nee hoor, niks verder slapen! Tanden gepoetst, sportkleding aan (in omgekeerde volgorde) en hardlopen geblazen. Yeah, not bad dat meteen opstaan.
 
De tweede dag had ik het wat moeilijker. Was al vroeg voor de wekker wakker alleen net voor de wekker ging was ik weer in slaap gevallen dus echt zo’n kapotte suffe dodo gevoel in mijn hoofd toen de wekker ging. Een gedachte wat vergeleken zou kunnen worden met HAAT verspreidde zich binnen een milliseconde door mijn hoofd waardoor zelfs mijn lijf dat gevoel begon te krijgen. Omdat ik me daar bewust van werd schakelde ik meteen over tot actie.
 
Ultra duf de douche in, en zelfs nog duf tijdens mijn rondje lopen buiten. Toen ik na 45 minuten lopen thuis kwam werd ik eindelijk een beetje wakker en na de meditatie sessie was ik waar ik wezen moest. Wakker en fit in mijn hoofd!
 
Op de derde dag was ik voor de wekker wakker en besloot ik maar meteen op te staan om dufheid te voorkomen. Was meteen helder in mijn hoofd en klaar om de dag te beginnen.
 
De rest van de dagen duurde het soms even voordat ik echt wakker was, maar de koude douche doet dan ook wonderen!

Representatie “HAAT”.
It’s a dark place people. Dark and wet.
En blijkbaar ben ik een zeehond.

Week 2:
Het valt me inmiddels op, dat de meeste experimenten over het algemeen redelijk snel wennen. Ik bedoel, week 2 en het voelt al bijna als gewoonte. Dit had ik niet verwacht, zeker niet omdat ik al jaren een meester in Snoozen was, en mijn vorige pogingen om in één keer direct uit bed te komen vrij snel mislukt waren.
Het feit dat je het zo concreet bij houd helpt echt enorm, dan is het geen “proberen” meer, maar doe je het gewoon. Je investeert tijd in het experiment, dus wil je ook een betrouwbaar resultaat hebben.

Week 3:
Deze week is snel voorbij gegaan. Één keer toegegeven en weer gaan liggen na het uitzetten van de wekker, de andere dagen meteen uit bed en daardoor sneller in het “doe ritme”. De extreme gaarheid als gevolg van wel snoozen is nu wel duidelijk ja. No more!

Week 4:
Toch krijg ik het deze week voor elkaar om drie keer na het uitzetten van de wekker “gewoon” weer onder de warme dekens te kruipen. En soms weer in slaap te vallen zonder de wekker opnieuw te zetten! Gelukkig op dagen waar ik weinig verplichtingen heb, dat telt ook mee in de gedachten gang. Als ik ergens echt op tijd dien te zijn, kruip ik niet terug mijn bed in omdat ik weet dat ik dan te laat ga zijn. Hoe snel je een beslissing kan maken terwijl je net je ogen open doet, je denkt er niet eens bewust over na. Of zou de gedachten gang de avond ervoor bij het naar bed gaan al beginnen?

Beantwoording onderzoeksvraag na 30 dagen:
Als ik het in één woord zou moeten beantwoorden: Actie.
Niet snoozen en direct opstaan zorgt ervoor dat ik meteen tot actie over ga, actief begin met mijn dag, sneller wakker ben, wat leid tot positievere gedachten en gevoelens en wat weer effect heeft op de rest van de dag.

Op het moment wil ik zelfs in de weekenden niet meer snoozen. Volgens mij is het experiment dan wel geslaagd, als je zelfs op zaterdag en zondag om 8 uur je bed uit komt ;-)
Natuurlijk zitten er nog steeds dagen tussen waarbij het niet vanzelf gaat, en dat ik mijzelf dien te dwingen uit bed te komen, echter als ik eenmaal bezig ben is het “de struggle” meteen waard.
 
Ook weer eentje om vol te houden!

BONUS foto:
Deze “gapende” baby pop. Wat? Wie? WHY?

Na het lezen van wat snoozen kan doen, snooze jij nog steeds? Laat het me weten via de comments.

Bijlagen ingevulde experimenten:

Gratis e-book

Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”

Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.

In gesprek met Ruben Soeteman – Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijd

In gesprek met Ruben Soeteman - Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijdHoe blijven wij ondanks limitaties groeien en versterken wij ons in onze...

Open Invite

Muziek van Baydir - Open InviteLyrics - Open Invite Going for a ride On my way to this new lifeYeahI'm willing to change I'm willing to face Can...

Hoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeft

Hoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeftHoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeft Een powernap, een meditatie moment, een...

Drie vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet

3 vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet3 vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet Er zijn van die momenten...

Hoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnen

Hoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnenHoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnen Deze week kreeg ik een bericht binnen van...

Angst is een illusie! (Solve for Happy)

Angst is een illusie (Solve for Happy)Angst is een illusie (Solve For Happy) Mo Gawdat is de schrijver van Solve For Happy, het boek de...

Waarom het eerste uur van je dag super belangrijk is

Waarom het eerste uur van je dag super belangrijk isWaarom het eerste uur van je dag super belangrijk is Het eerste uur van je dag, wat doe jij...

Hoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maak

Hoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maakHoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maak Zoals je misschien weet...

Reclaim Yourself

Muziek van Baydir - Reclaim YourselfLyrics - Reclaim Yourself I see zeros and ones Pixels, I played around with pixels And created an entire...

Let’s Play

Muziek van Baydir - Let's PlayLyrics - Let's Play Press start and play It's a beautiful day to alter my neurological pathway Found a Blueprint Menu,...

Remember

Muziek van Baydir - RememberLyrics - Remember Ups and downs Skies and grounds Life    Experience Experiment Creative mind Heart aligned Guiding...

I Had A Dream Once

Muziek van Baydir - I Had A Dream OnceLyrics - I Had A Dream Once I had a dream once Fell through a portal called the sun It became clear that...

I Like Your Style

Muziek van Baydir - I Like Your StyleLyrics - I Like Your Style Just sitting on a beach as I'm observing you From a distance Your make weird faces...

Sat Nam

Muziek van Baydir - Sat NamLyrics - Sat Nam The world is changing its vibration It's shattering the glass We see through the illusion that has been...

In de Spotlight bij CijferCombinatie

In de Spotlight bij CijferCombinatieHulp vragen is een goede skill om te hebben, zowel in je persoonlijke omgeving als op werk. Zo heb ik hulp...

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëert

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëertPasgeleden was ik een dagje met een vriend van me op pad. We waren in gesprek...

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again!

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again! Na een jaar van verbondenheid met Jon & Missy en andere deelnemers van het Lifebook Ultimate...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters

Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMastersKen je dat gevoel? Je zit in een vergadering en je wilt wat zeggen, maar zodra alle ogen op je gericht...

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt Na diep graven en veel innerlijk werk weet ik wat ik écht wil, en ga ik voor een carrière switch: Ik word een...

Experiment 025: Zes dagen niet eten (darmkuur)

Experiment 025: Wat is het effect van een darmreinigingskuur op mijn inspanningsmogelijkheden? Vorig jaar vond ik het al interessant om een 6-daagse...

Like de “Ik Ben Awesome” Facebook pagina:

 


Of deel dit experiment:

Download GRATIS Checklist

Wil jij jouw frequentie verhogen?

Na het invullen van de simpele Checklist weet je op welke 37 manieren jij praktisch jouw frequentie kan verhogen en weet je waar jij staat in de 5 belangrijke aandachtsgebieden. Je creëert hiermee meer bewustzijn, focus en ontvang een toffe verrassing :-)

In gesprek met Ruben Soeteman – Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijd

In gesprek met Ruben Soeteman - Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijdHoe blijven wij ondanks limitaties groeien en versterken wij ons in onze...

Open Invite

Muziek van Baydir - Open InviteLyrics - Open Invite Going for a ride On my way to this new lifeYeahI'm willing to change I'm willing to face Can...

Hoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeft

Hoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeftHoe 20 minuten middagrust je uren aan energie geeft Een powernap, een meditatie moment, een...

Drie vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet

3 vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet3 vragen om jezelf te stellen als je het even niet meer weet Er zijn van die momenten...

Hoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnen

Hoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnenHoe ik mijn snoep- en suikerverslaving heb overwonnen Deze week kreeg ik een bericht binnen van...

Angst is een illusie! (Solve for Happy)

Angst is een illusie (Solve for Happy)Angst is een illusie (Solve For Happy) Mo Gawdat is de schrijver van Solve For Happy, het boek de...

Waarom het eerste uur van je dag super belangrijk is

Waarom het eerste uur van je dag super belangrijk isWaarom het eerste uur van je dag super belangrijk is Het eerste uur van je dag, wat doe jij...

Hoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maak

Hoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maakHoe ik met één belangrijk ding mijn dromen werkelijkheid maak Zoals je misschien weet...

Reclaim Yourself

Muziek van Baydir - Reclaim YourselfLyrics - Reclaim Yourself I see zeros and ones Pixels, I played around with pixels And created an entire...

Let’s Play

Muziek van Baydir - Let's PlayLyrics - Let's Play Press start and play It's a beautiful day to alter my neurological pathway Found a Blueprint Menu,...

Pin It on Pinterest

Share This
IkBenAwesome.nl