Experiment 007: Wat is het effect van dagelijks bewegen op de stabiliteit/sterkte van mijn geest/lichaam?
Het lijkt niet meer van deze tijd: beweging. Vrijwel iedereen weet dat bewegen goed is voor je lichaam en geest, en toch zijn we super actief bezig met zo min mogelijk actief te zijn. Standaard de lift pakken, we denken er niet eens over na om de trap te nemen in plaats van de roltrap, en lopend boodschappen doen als je ook de auto kan pakken..? Hahaha! Nee. Gemak voor alles.
Ondertussen straffen we onszelf dat we niet genoeg aan lichaamsbeweging doen, want we willen wel. De intentie is er. Alleen om één of andere reden maken we keer op keer de tegenovergestelde keus. De makkelijke keus. We zijn het nu eenmaal gewend, dat patroon (neurale snelweg) zit er nu eenmaal ingebakken. Stiekem is het ook wel fijn, liever lui dan moe. Alleen luiheid zorgt weer voor zo veel andere ongemakkelijke gevoelens en gedachten..
Genoeg! Het moment is aangebroken voor een nieuw patroon. Een meer actief patroon!
Note: Het originele experiment was 30 dagen hardlopen of skaten, echter na de eerste week had ik zo veel pijn aan mijn knieën dat normaal lopen al een uitdaging werd. Daarom heb ik het hardlopen/skaten na de eerste week vervangen door “1 minuut oefeningen” zodra ik mijn bed uit kom, zodat ik toch dagelijks actief mijn dag begin.
Week 1:
Dag 1: Wekker uit, bed uit en hoppa: hardlopen.
Omdat ik tijdens mijn onderzoek naar zelfbewustwording/zelfverbetering steeds meer tegenkom dat visualisatie veel meer potentie heeft dan normaliter gedacht wordt, ben ik voordat ik ging hardlopen met mijn voorstellingsvermogen een paar kilometer gaan hardlopen en beeldde mij in dat dit zonder enige moeite zou gaan. Dit om mijn brein voor te bereiden op een makkie wanneer we het echte werk gaan doen.
Tijdens het echte hardlopen was ik (mede dankzij de visualisatie) optimistisch, en het ging best aardig. Toch werd ik moe, hard ik pauzes nodig, voelde ik de mijn kuiten langzaam gaan branden.. En toen schoot een geniale gedachte (al zeg ik het zelf) door mijn hoofd: Het gaat er niet om dat je niet moe word of geen pauzes nodig hebt. Hardlopen zonder moeite heeft alles te maken met je mind. Het niet toelaten van neerhalende gedachten, het niet meegaan in de excuses die je verzint om maar niet nog een stap te hoeven zetten, om het letterlijk niet mogelijk te maken jezelf naar beneden te brengen.
Dus af en toe ging ik harder lopen, dan weer wat zachter, even rust, buiten adem, weer verder, het was allemaal goed, het was allemaal perfect en ik voelde me gelukkig. Dit door maar één verschuiving: Mindset.
Omdat mijn knie al snel pijn ging doen, ben ik om de dag hard gaan lopen. Dit is allemaal super goed gegaan, mijn geest was positief en ik heb het echt te pakken. Kijk er soms echt naar uit om te gaan hardlopen zodra ik wakker word!
Week 2:
Inmiddels heb ik zo veel pijn aan mijn knie dat ik het experiment dien om te vormen. Visualiseren dat mijn knie beter was heeft (nog) niet het gewenste effect ;-)
Rennen (en lopen) lukt gewoonweg niet meer zonder pijn. Na zo lang amper bewegen, misschien was het iets te veel van het goede..
Daarom ben ik, na het op en af geprobeerd te hebben, overgestapt op “1 minuut oefeningen” zodra ik wakker word. Dus, wekker gaat, ik ga meteen het bed uit, ik pak een klein moment om wakker te worden (glas water drinken, toilet), zet mijn timer op 1 minuut en gaan: Opdrukken. Na die minuut, nieuwe timer van 1 minuut: Buikspieroefeningen. 1 minuut, benen. Nog 1 minuut, billen. Zo ben ik zo’n 10-15 minuten bezig en ben ik werkelijk waar helemaal kapot. Kapot, maar heerlijk! Mijn lichaam is meteen actief, mijn brein ook, en krijg er echt een happy feeling van!
Daarna douchen en afdouchen met de koude kraan, een super lekker begin van de dag!
Week 3:
Na iets meer dan een week de “1 minuut oefeningen” te doen merk ik dat ik al lekkerder in mijn lichaam zit. Mijn lichaam heeft, omdat ik al jaren niet langer dan een week heb getraind, altijd heel fragiel en zwak aangevoeld.
Activeer reclame: “WAUW! Het is ongelofelijk, na deze week heb ik een compleet afgetraind lichaam, en dat voor de lage prijs van 39.95!” Nope, iets te mooi om waar te zijn. Moet wel eerlijk blijven, voel me nog steeds fragiel en zwak, alleen omdat mijn spieren weer eens wat doen voelen ze geactiveerd. Dus fitter. En dat is na een week al, laat staan als ik dit in mijn standaard ochtend ritueel zou integreren!
Toch nog één keer hardgelopen, alleen mijn knieën laten het op dit moment echt niet toe. Bij navraag blijkt dat ik mijn knieën direct in contact breng met het asfalt of de tegels. Dit moeten mijn voeten zijn. Wist ik veel, ik sport nooit.
Oke, even serieus, waarschijnlijk dien ik eerst mijn bovenbenen versterken zodat deze de klappen vangt in plaats van mijn knieschijven.
Week 4:
Bij het wakker worden gaat mijn hoofd toch nog geregeld in de “ik heb geen zin” modus, echter door meteen actie te ondernemen en mezelf te dwingen oefeningen te doen, slaat mijn hoofd sneller om naar “Nice, ik ben eigenlijk toch wel blij dat ik dit doe/gedaan heb”. Een positievere start van de ochtend, waar je sowieso de ochtend, al niet de hele dag profijt van hebt!
Beantwoording onderzoeksvraag na 30 dagen:
Mijn lichaam voelt actiever, en omdat ik lichamelijk bezig ben word mijn geest ook geprikkeld waardoor ik me meer aanwezig voel. Ook is dit meteen een goede oefening om niet toe te geven aan negatieve gedachten. Omdat ik er niet aan toe geef, ben ik naderhand trots op mijzelf en ontstaat het gevoel van eigenwaarde.
Door dit te herhalen bouw ik op langere termijn aan mijn lichaam, geest en creëer ik meer zelfvertrouwen.
Ja man/vrouw, dit experiment is een winnaar. De ene keer ben ik 8 minuten bezig, andere keer 20 minuten, dit vind ik prima. Ik ga door tot mijn hoofd een positieve staat van zijn bereikt, en ik het gevoel heb dat mijn lichaam ook lekker wat gedaan heeft.
Dit blijven we dus mooi doen! Zelfs als ik straks weer volledig aan het werk zou zijn, is dit er wel eentje om vroeger voor op te staan.
Ga je ook beginnen met bewegen (sporten) in de ochtend? Of doe je dit al? Laat het me weten via de comments.
Bijlagen ingevulde experimenten:
Gratis e-book
Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”
Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.
Like de “Ik Ben Awesome” Facebook pagina:
Of deel dit experiment: