Experiment 006: Wat is het effect van een dagboek bijhouden op het malen in mijn hoofd en mijn nachtrust?
Wie kent dat niet: je kruipt lekker onder de dekens, stelt je wekker in, doet de lamp uit en je lijf begint te ontspannen. Heerlijk!
Op dat moment krijgt het stemmetje in je hoofd alle ruimte om los te gaan, en los gaan doet het. Doei slaap! Hallo zorgen!
En het gevecht tussen jou en het stemmetje begint..
Het feit dat het stemmetje helemaal los gaat heeft te maken met onverwerkte prikkels van de dag, onverwerkte gebeurtenissen en emoties uit het verleden, zorgen om de toekomst. Vooral niet met het hier en nu. De meeste mensen kiezen ervoor die onplezierige gedachten te vermijden door het hoofd te blijven prikkelen: Altijd muziek in je oor zodra je naar buiten stapt, thuis altijd de TV of radio aan op de achtergrond, gewoon nooit in stilte zitten. Zo is er geen ruimte voor de “vervelende” gedachten, en hoef je er ook niet over na te denken!
Alleen, met die aanpak gaan je problemen en gedachten echt niet weg. Sterker nog, als je er geen aandacht aan besteed, stapelen ze zich alleen maar op. Velen zijn zo druk met het proberen geen angst en ongemakkelijkheden te voelen, dat velen in een constante staat van angst en ongemakkelijkheid leven. Super logisch weer natuurlijk. Dan is het toch beter om de angst en ongemakkelijkheid aan te gaan, zodat je er in de toekomst geen last meer van hebt? Dit zeg ik meteen ook maar even tegen mijzelf :-)
Juist door rust en stilte is het mogelijk voor je hersenen om dingen te verwerken. Met meditatie ben ik daar al mee bezig, echter als je voor het slapen gaan je dag van je af schrijft, zou het al meer rust kunnen brengen waardoor je makkelijker in slaap valt.
Een dagboek schijnt te helpen tegen malen/piekeren, is goed voor zelfreflectie, en werkt ontspannend. Nou, dat is het experimenteren waard. Let’s Play!
Week 1:
“Lief dagboek..”
Eehm.. Oke, dit is even wennen. Ik ben immers geen klein meisje meer. Waar de F moet je het over hebben?
Hoe me dag geweest is, hoe ik me voelde, dingen die er gebeurd zijn? Ik heb nog nooit een dagboek bijgehouden. Bovendien zijn mijn dagen op het moment heel rustig (werk nog maar een paar uurtjes), dus echt veel te schrijven is/lijkt er niet. En om alles tot in den treure uit te schrijven: “Ik heb de deur open gedaan, ben naar buiten gestapt waardoor ik buiten stond. Ik voelde de koude wind door mijn haren glijden waardoor het kippenvel op mijn lijf stond. Daarna heb de deur achter me dicht gedaan en de sleutel in het slot gedaan. Deze heb ik omgedraaid zodat de deur op slot zat. Dit deed me herinneren aan de elke andere dag waarin ik EXACT HETZELFDE DEED”.
Nee, boeiend verhaal. Hoewel *lightbulb moment*, als ik het op die manier aanpak val ik zeker weten snel in slaap!
Op het moment schrijf ik vooral wat ik gedaan heb op een dag, hoe laat ik wakker was (omdat ik nogal lang slaap en meer ritme in mijn dag wil door eerder op te staan), of ik wat aan lichaamsbeweging gedaan heb etc. Meer feitelijke dingetjes.
Merk dat mijn hoofd toch wel malende is. En als ik koude voeten heb zodra ik naar bed ga, duurt het sowieso lang voor ik slaap omdat mijn voeten een uur nodig hebben om warm te worden, dan kan ik me pas ontspannen. Meteen een puntje om mee te nemen!
Week 2:
Deze week merk ik al dat de manier waarop ik schrijf niet zo heel veel zin heeft. Ik mag met meer emotie gaan schrijven. Wat zijn mijn frustraties, de momenten waarop ik energiek ben of waarom ik juist heel moe ben? Situaties die me raakten, waarom raakten deze me zo? Dat is echt therapeutisch van je af schrijven, en zo kom je mogelijk ook tot inzichten. Ik probeer het wel op 1 pagina per dag te houden, ik ben geen boek aan het schrijven (wie weet in de toekomst)!
Echter, als het een lang verhaal is, dient het natuurlijk niet midden in een zin te stoppen ;-)
Week 3:
Yes, het schrijven begint nu wat makkelijker te worden. Voor het slapen even noteren hoe mijn dag is geweest, en hoe ik mij voelde op bepaalde momenten. Ik vraag me nog steeds wel een beetje af waarom ik schrijf, omdat ik niet het gevoel heb dat het me helpt.
Tot ik de bijlage bekeek.. De eerste week sliep ik slechter, kwam moeilijk in slaap en lag lang wakker. Daarna viel ik ineens sneller in slaap en was ik minder aan het malen op het moment dat ik probeerde te slapen.
Zou het dan toch werken? En zo snel al? Zou het doordat ik schrijf, mijn gedachten een plek geven zodat ik op het moment van slapen niet meer over hoef na te denken? Interesting!
Week 4:
Een hele goeie week gehad qua slapen, alleen de laatste paar nachten waren niet zo lekker. Ik was vergeten de verwarming uit te zetten. Een (te) warme kamer zorgt er altijd voor dat ik slecht slaap en nare dromen krijg, dus dit is te verklaren (dikke tip: slapen in een koude kamer = betere nachtrust).
Het valt me op dat ik zelfs vaker vóór de wekker wakker word, wat vroeger echt nooit voorkwam.
Beantwoording onderzoeksvraag na 30 dagen:
Na de eerste week nam de slaapkwaliteit toe (sneller in slaap), en werd ik regelmatig voor de wekker wakker. Dit heeft zich de weken erna redelijk volgehouden. Het malen is ook afgenomen (niet helemaal gestopt), echter hier en daar toch dagen van slecht slapen.
Exact hoeveel impact het dagboek bijhouden heeft durf ik niet te zeggen. Of je goed slaapt hangt van veel factoren af, alleen mijn slaapritme is wel positief verbeterd sinds ik ben gaan schrijven. Dit is aan de bijlage af te lezen.
Ook is het best lekker om een klein half uurtje eerder naar bed te gaan, rustig te schrijven over je dag, en tot rust gekomen je lamp uit te doen om te gaan slapen. Je pakt echt een momentje voor jezelf.
Het koude voeten probleem heb ik inmiddels opgelost door mijn bed anders op te maken zodat er minder kou onder de dekens kan komen, en de warmte minder snel ontsnapt :-)
Elk positief effect is er één, daarom blijf ik hier mee doorgaan! Mogelijk zal de manier waarop ik schrijf nog wat anders worden, ik ga er gewoon mee spelen en kijken wat werkt.
Houd jij al een dagboek bij? Heb je tips voor me wat voor jou goed werkt? Of ga je er vanaf nu ook mee aan de slag? Laat het me weten via de comments.
Bijlagen ingevulde experimenten:
Gratis e-book
Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”
Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.
Like de “Ik Ben Awesome” Facebook pagina:
Of deel dit experiment: