fbpx

Experiment 003: Wat is het effect van niet snoepen (minder suikers) op mijn stemming, energie en lichaamsgevoel?

Vanaf kinds af aan snoep ik. Thuis was het niet altijd makkelijk, en om daar af en toe aan te ontsnappen ging ik van mijn zakcentjes snoep halen, friet halen en zo begon de suiker/vet verslaving en de emotionele hechting eraan. Super lekker, daar niet van, maar niet bepaald een verslaving die je de rest van je leven wilt blijven koesteren. Althans, ik niet. Hoewel ik daar best wel goed in ben geweest al die jaren ;-)

Om een beeld te schetsen hoe die verslaving werkt, komt ie: Ik ga naar de winkel om boodschappen te halen, en ik neem één pak met chocokoeken mee. Dan begint dat stemmetje in mijn hoofd meteen: “Hmm, nee, toch maar 2 voor het geval ik vanavond niet voldoende heb aan één pak”. Daar gaan we al. Stel, ik laat het daar bij.
Ik eet één pak die avond (in letterlijk 5min, want één koekje hahaha! Nee.).
De volgende dag ga ik weer naar de winkel omdat die koeken wel erg lekker waren (terwijl ik nog een pak heb liggen) en koop ik weer 2 pakken want stel, ik heb niet genoeg. En misschien heb ik wel even geen zin in die koeken dus een reep chocolade en een zak chips kunnen er ook nog wel bij. Dan kan ik kiezen en heb ik ook vast wat voor morgen. Maar dát is een fijn gevoel! Keuze hebben en iets achter de hand hebben. Voelt erg comfortabel.
Omdat ik nu meer in huis heb liggen ga ik heel sneaky mijzelf overhalen minder avondeten te eten of vroeger te eten omdat ik nog ruimte over wil laten voor de koeken of de chips (lees: een PAK koeken, of een HELE zak chips).
En wanneer ik weer naar de winkel ga (de dag erop), omdat ik toch nog meer “nodig” heb, kan mijn avondeten net zo goed bestaan uit een dubbele friet met mayo + uitjes, de frietzaak zit toch om te hoek. Lekker makkelijk.
Dit scenario is nu 3 tot 4 dagen verder waarbij het alleen maar extremer wordt. Laat het duidelijk zijn dat dit leid tot overeten, misselijkheid, lusteloosheid, depressieve gevoelens, schuldgevoel etc. En dat begint bij die ene hap heerlijke klote koeken.

Ik heb geprobeerd te stoppen. Seriously, i’ve tried. Iedere week zo ongeveer. Toch blijf ik grijpen naar die shit als ik even niet lekker in mijn vel zit, want tja, chocolade maakt nou eenmaal (voor een klein momentje) gelukkig. Tot de mega reep in 3 minuten in je maag zit en je kotsmisselijk aan de volgende reep begint, want het is in huis, het moet op…? Yup. Heerlijk, dat gevoel om geen controle te hebben over je eigen doen en laten, beste gevoel wat er is!
Natuurlijk kan je ook een week stoppen met snoepen en dan als traktatie, omdat je een week niet gesnoept hebt, snoep gaan halen. Want ja, super logisch toch? Haha, je ego verzint leuke manieren om toch zijn zin te krijgen.

Daarom dus het experiment: Niet snoepen! Hoe zou ik mij voelen na een maand niet snoepen?

Week 1:
De eerste paar dagen waren echt alsof je aan het afkicken was van een drugsverslaving. Mijn lichaam en geest waren vol gefocust op het feit dat ze geen lekkernijen kregen, en ik kon mijn net verworven meditatie skills inzetten hoe ik wilde, mijn geest lachte me gewoon uit! Hij moest en zouden de aandacht, iedere seconde dat hij de kans kreeg, opeisen.
MAAR. Niet gesnoept, niets in huis gehaald. Zelfs niets buiten de deur gegeten. Yay! Mijn stemming is best aardig en lijkt rustig aan toe te nemen.

Week 2:
Ik heb de snoep ingeruild voor (ongebrande/ongezouten) nootjes zodat ik ‘s avonds toch nog iets te snoepen heb, alleen kon het toch niet weerstaan om wat frietjes te halen. Ik dacht: “No biggie”, één keertje, salade erbij, moet kunnen. Want zo begint het altijd.

Toen was week 2 ineens voorbij en had ik van de 7 dagen, 6 keer friet gegeten. Mijn hoofd had het voor elkaar gekregen om iedere dag een excuus te verzinnen dat het oké was om het te halen. Als lunch, als avondeten, ik was zelfs één keer met een vriendin wat wezen eten (bord eten waar ook friet bij zat, veel friet), waarna ik onderweg naar huis gewoon nog een keer friet heb gehaald met als reden: “Dan heb ik thuis tijdens het chillen met een serie ook wat te eten”. Ik zat nog propvol van het eten met die vriendin, maar die friet moest en zou er in gaan. Uiteraard ook gelukt. Haha, en dan probeer je bewust te zijn. De bijgevoegde afbeelding is een redelijk accurate weergave van hoe ik me deze week gevoeld heb. Super.

Ik baalde wel even, echter het is een experiment, kan gebeuren en gewoon weer door gaan.

Mijn stemming schommelde een stuk meer heen en weer deze week, meer moe of brainfog (mist/watten in je hoofd) momenten.
Wel apart is dat ik de laatste dag van het friet eten super lekker in mijn vel zat, energiek was en helder in mijn hoofd was. Soms lijkt het eten dus ook helemaal geen effect op je stemming te hebben..? Je staat van zijn heeft natuurlijk met veel meer te maken dan alleen het eten wat je tot je neemt.

Week 3:
Na vorige week had ik het wel weer even gehad met de friet (raar hè?).
Lekker op de gezonde toer gegaan: groente schotels, pasta, salades, en geen snoep meer. Mijn lijf is hier meteen blij mee, geen opgeblazen gevoel meer, en niet meer zwaar overeten. Lekker licht.

Op een paar momenten na is mijn algemene stemming weer beter. Meer energie, meer helderheid in mijn hoofd en meer zin om dingen te ondernemen.

Week 4:
Door omstandigheden die niets met eten te maken hadden wel een paar moeheidmomenten gehad.
Verder trekt het snoepen nog steeds aan me, het roept me af en toe nog wel maar niet meer zoals de ring uit Lord Of The Rings. Geen ongemakkelijke situaties meer dat mijn broer binnen komt lopen, en mijn klauwen vol zitten met chocolade terwijl ik mijn derde reep aan het aaien ben en zachtjes fluister: “My precioussssssSSSSSS”. “Baylum. Baylum”.

De maand is best snel voorbij gegaan zo! Normaal had ik er veel meer moeite mee, alleen omdat je er zo bewust mee bezig bent en je het concreet maakt is het makkelijker vol te houden (behalve in week 2). NICE!

Alleen, als ik dat stukje cake hier zo zie.. Tja, het blijft lekker!

Beantwoording onderzoeksvraag na 30 dagen:
Na 30 dagen niet snoepen is mijn algemene stemming beter. Meer energie, waardoor het “hangen en series kijken” automatisch minder is omdat je daadwerkelijk iets wilt doen. De zin om actie te ondernemen is meer aanwezig! Ook voelt mijn lichaam fijner. Buik is niet rommelig en vol, voel me letterlijk en figuurlijk lichter. En, ik ga op tijd naar bed omdat ik ‘s avonds laat niet meer snoep (geen uitbuik / verteringstijd meer nodig).

In de bijlage waar ik mijn stemming over de dag bijhield is ook te zien dat mijn stemming na de 2e week (dus na de dagelijkse friet taferelen) begon toe te nemen en vaker helder in mijn hoofd was dan daarvoor.

Voor mijzelf weet ik wel dat een terugval (zag de week met de friet) in een klein hoekje zit. Hier dien ik continu op te blijven letten, zeker op het moment wanneer het eerste chocolaatje weer gegeten wordt. Blijf bewust, blijft bewust, blijft bewust :-D

Blijkbaar ben ik wel een beetje afgevallen, aangezien mensen om mij heen me dunner vinden. In mijn geval is afvallen zeker niet nodig (meer het omgekeerde), maar veel mensen zouden graag een paar kilo’s verliezen. Dan kan dit experiment ook wat voor jou zijn. Maar ook als je je gewoon beter wilt voelen in je hoofd, is dit het een aanrader om eens mee te gaan experimenteren.

Natuurlijk zijn er nog schommelingen in mijn stemming, echter iedere verbetering is een verbetering, en ik zie en merk zeker verbetering!

Vond je het een interessante of leuke post? Heb je er wat aan gehad? Of zie je punten die je mist of waar ik verbeteringen in aan kan brengen? Laat het weten via de comments!
Bijlagen ingevulde experimenten:

Gratis e-book

Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”

Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.

In de Spotlight bij CijferCombinatie

In de Spotlight bij CijferCombinatieHulp vragen is een goede skill om te hebben, zowel in je persoonlijke omgeving als op werk. Zo heb ik hulp...

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëert

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëertPasgeleden was ik een dagje met een vriend van me op pad. We waren in gesprek...

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again!

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again! Na een jaar van verbondenheid met Jon & Missy en andere deelnemers van het Lifebook Ultimate...

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach De keus om een carrière switch te maken was gemaakt. Yay, ik wist in ieder geval dat ik anderen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters Ken je dat gevoel? Je zit in een vergadering en je wilt wat zeggen, maar...

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt Na diep graven en veel innerlijk werk weet ik wat ik écht wil, en ga ik voor een carrière switch: Ik word een...

Experiment 025: Zes dagen niet eten (darmkuur)

Experiment 025: Wat is het effect van een darmreinigingskuur op mijn inspanningsmogelijkheden? Vorig jaar vond ik het al interessant om een 6-daagse...

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet Het is midden in de nacht, ik zit een film te kijken, en een vleugje emotie genaamd...

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet!

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet! Australië. Een verre herinnering. Het voelt meer als iets uit een ander leven, zo lang geleden...

Besparen – Vaste lasten, kan het goedkoper?

Besparen - Vaste lasten, kan het goedkoper? Vrijwel iedereen heeft vaste lasten. Huur of hypotheek van je woning, telefoon, reiskosten (auto of OV),...

Awesome Input – Augustus 2018

Awesome Input - Juli 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is Het afgelopen jaar heb ik een enorme focus gehad op het verleden, heden en toekomst. Ik ben...

Awesome Input – Juni 2018

Awesome Input - Juni 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt Voor veel mensen is online daten tegenwoordig heel normaal. Sites als Lexa en apps als Tinder...

De Helende Reis (The Journey) sessie

De Helende Reis (The Journey) sessie Om los te komen van diepliggende angsten, en zo vrijer te leven, onderga ik allerlei sessies en interessante...

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie Afgelopen weekend was ik bij een opleidingsdag van een vriendin, waarbij ik door twee groepjes...

Awesome Input – Mei 2018

Awesome Input - Mei 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Experiment 024: Angst of geen zin, maar toch doen! (met de 5 seconden regel)

Experiment 024: Wat is het effect van de 5 seconden regel op mijn geestelijke remmingen? Het is één van de meest simpele oefeningen ooit, welke van...

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams In mijn Quest tot een gelukkig en fijn leven ben ik dieper in mijn sociale leven gedoken. De afgelopen...

Awesome Input – Februari 2018

Awesome Input - Februari 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Like de “Ik Ben Awesome” Facebook pagina:

 


Of deel dit experiment:

Pin It on Pinterest

Share This