fbpx

Experiment 002: Wat is het effect van koud afdouchen (30 sec) op mijn geestelijke helderheid in de ochtend?

Nope! Gewoon nee. Jaren lang heb ik er niet aan gewild: Koud (af)douchen.
Natuurlijk had ik een heel goed excuus, dat ik al een koukleum ben, en dat ik dan de rest van de dag niet meer warm word. Nu heb ik het ook héél snel koud en heb ik bijna altijd koude handen en voeten, maar ik was niet eens bereid een poging te wagen.

Dit terwijl ik weet dat mijn douche routine mij geen goed doet. Ik kom altijd duf en moe onder de douche uit. Want warm douchen is nogal lekker, en lang douchen is nog lekkerder, dus gesmolten onder de deurpost door uit de badkamer druipen is inmiddels gewoonte geworden. Ongeacht de side effects.

Nu hoor ik het fenomeen steeds vaker voorbij komen. Een koude douche is goed voor je doorbloeding, voor je huid, het geeft energie, je activeert vetverbranding en je traint jezelf met kou om te gaan. Aangezien ik toch bezig ben met nieuwe dingen testen en mijzelf verbeteren, is dit een goeie om mee te gaan spelen (waarschijnlijk gillen). Alleen al om van die angst voor een koude douche af te komen ;-)

Tijd om 30 dagen lang 30 seconden koud af te douchen!

Week 1:
Na een lekker warme douche draai ik de koude kraan vol open en een lichtelijk gevoel van overweldigende paniek giert door de kern van mijn ziel. “Wat een goeie ideeën heb ik ook, applaus voor mijzelf”, schoot in een fractie van een seconde door mijn heen.
Ik begin te tellen: één, twee, drie… Mijn lichaam begint spastische trekken te vertonen want die heeft het idee dat hij ergens op de Noordpool in een wak onder het ijs geschoven wordt en wil dat liever niet (wat ik hem niet kwalijk kan nemen), alleen mijn wilskracht overwint en mijn lichaam luistert. Sort of.
In mijn hoofd is er muziekje opgezet waarvan de tekst maar één woord bevat: AAAHHGGNNNGNGG!
Toch blijf ik staan.
Mijn hartslag gaat duidelijk omhoog, en ik begin een stuk zwaarder te ademen.. tien, elf, twaalf..
Ik probeer alles wat er gebeurd te observeren, en mijzelf rustig en kalm te houden. Langzaam word mijn hoofd kalmer, alleen mijn spieren blijven in totale-inspanning-blokkeer-stand hangen tot ongeveer 25 seconden. Ook hen krijg ik nu iets meer tot rust.

Na de 30 seconden draai ik douchekraan uit, en begin ik me met mijn handdoek snel droog te wrijven. Meteen voel ik een warmte in mijzelf opkomen en merk dat ik in een rap tempo weer opgewarmd ben. Nou, dat viel best mee. Als je die 30 seconden hiervoor niet mee telt.

Wat mij opvalt is dat ik meteen niet duf meer ben. Best logisch natuurlijk, ben meteen in een staat van alertheid en ready to start my day. Not bad.

De dagen erna had ik er moeite mee om mijzelf zo ver te krijgen de kraan open te draaien, en verliep alles ongeveer zoals boven beschreven. Aan het einde van de week heb ik 2 dagen alleen warm gedoucht, en.. Ik was meteen weer duf. Dat niet duf zijn is echt een groot voordeel.

Week 2:
In de nieuwe week het koud afdouchen meteen weer opgepakt. Het lijkt erop dat er een soort gewenning begint te komen. Niet nadenken en gewoon die kraan open draaien gaat steeds makkelijker, en de paniek van de eerste week is drastisch afgenomen. De reactie van mijn lijf is er nog wel, alleen meer controleerbaar, rustiger. Ook mijn ademhaling is iets makkelijker kalm te houden waardoor de paniek stand van week 1 niet meer aanwezig is.

Het voordeel is nog steeds merkbaar. De alertheid is de miezerige 30 seconden afzien zeker waard.

Week 3:
Het begint al een soort van gewoon te worden. Kraan open, ik schwing heen en weer zodat mijn linker en rechter schouder de kou ook meekrijgen, daarna mijn rug en buik ook. Ik probeer rustig te blijven en normaal te blijven ademen, en mijn lichaam ook in een ruststand te houden. Dit gaat best goed!

Week 4:
Yup, dit is een gewoonte die ik ga blijven volhouden. Er is in totaal één dag geweest waarbij ik wel koud afgedoucht heb, en waarbij ik nog steeds duf en moe was. Echter dit had waarschijnlijk te maken met het feit dat ik in de nacht nog een tijd wakker heb gelegen.

Beantwoording onderzoeksvraag na 30 dagen:
Mijn geest is veel sneller helder ‘s ochtends, geen dufheid meer direct na het douchen, meer alert en klaar om de dag te beginnen. Dit heeft natuurlijk effect op het verloop van de gehele dag.

Ps. Kijk hoe blij dit kind op de afbeelding is na het douchen! Die heeft ongetwijfeld een awesome ouder die aan koud afdouchen doet, en dit al aan dit vrolijke kind geleerd heeft. Als dat geen bewijs is, weet ik het ook niet meer.

Dit experiment is volledig geslaagd. Ja, er is ongemak, en er is een gewenningsperiode. Echter, deze wegen niet op tegen de voordelen die het geeft. Dit is een dikke aanrader!
Vond je het een interessante of leuke post? Heb je er wat aan gehad? Of zie je punten die je mist of waar ik verbeteringen in aan kan brengen? Laat het weten via de comments!
Bijlagen ingevulde experimenten:

Gratis e-book

Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”

Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.

In de Spotlight bij CijferCombinatie

In de Spotlight bij CijferCombinatieHulp vragen is een goede skill om te hebben, zowel in je persoonlijke omgeving als op werk. Zo heb ik hulp...

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëert

Hoe je in 10min per dag meer rust, vrede, ontspanning en geluk creëertPasgeleden was ik een dagje met een vriend van me op pad. We waren in gesprek...

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again!

Lifebook: Interview Member of the Month.. Again! Na een jaar van verbondenheid met Jon & Missy en andere deelnemers van het Lifebook Ultimate...

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach

Carrière Switch: Opleiding tot Transformatiecoach De keus om een carrière switch te maken was gemaakt. Yay, ik wist in ieder geval dat ik anderen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Oefenen publiekelijk spreken bij ToastMasters Ken je dat gevoel? Je zit in een vergadering en je wilt wat zeggen, maar...

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt

Carrière Switch: Doen wat je écht wilt Na diep graven en veel innerlijk werk weet ik wat ik écht wil, en ga ik voor een carrière switch: Ik word een...

Experiment 025: Zes dagen niet eten (darmkuur)

Experiment 025: Wat is het effect van een darmreinigingskuur op mijn inspanningsmogelijkheden? Vorig jaar vond ik het al interessant om een 6-daagse...

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet Het is midden in de nacht, ik zit een film te kijken, en een vleugje emotie genaamd...

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet!

Bewustzijn verruimen: Je bent je gedachten niet! Australië. Een verre herinnering. Het voelt meer als iets uit een ander leven, zo lang geleden...

Besparen – Vaste lasten, kan het goedkoper?

Besparen - Vaste lasten, kan het goedkoper? Vrijwel iedereen heeft vaste lasten. Huur of hypotheek van je woning, telefoon, reiskosten (auto of OV),...

Awesome Input – Augustus 2018

Awesome Input - Juli 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is

Het verleden verwerken, waarom het wél belangrijk is Het afgelopen jaar heb ik een enorme focus gehad op het verleden, heden en toekomst. Ik ben...

Awesome Input – Juni 2018

Awesome Input - Juni 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt

Zelfvertrouwen ontwikkelen: Hoe online daten mij helpt Voor veel mensen is online daten tegenwoordig heel normaal. Sites als Lexa en apps als Tinder...

De Helende Reis (The Journey) sessie

De Helende Reis (The Journey) sessie Om los te komen van diepliggende angsten, en zo vrijer te leven, onderga ik allerlei sessies en interessante...

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie

Hoe feller je straalt, hoe sterker je intuïtie Afgelopen weekend was ik bij een opleidingsdag van een vriendin, waarbij ik door twee groepjes...

Awesome Input – Mei 2018

Awesome Input - Mei 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Experiment 024: Angst of geen zin, maar toch doen! (met de 5 seconden regel)

Experiment 024: Wat is het effect van de 5 seconden regel op mijn geestelijke remmingen? Het is één van de meest simpele oefeningen ooit, welke van...

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams

Bewust onderhouden van vriendschappen: Teams In mijn Quest tot een gelukkig en fijn leven ben ik dieper in mijn sociale leven gedoken. De afgelopen...

Awesome Input – Februari 2018

Awesome Input - Februari 2018   Je input heeft enorm veel invloed op je output. Op het gebied van eten weten we dit meestal wel. Echter, velen...

Like de “Ik Ben Awesome” Facebook pagina:


Of deel dit experiment:

Pin It on Pinterest

Share This