fbpx

Experiment 002: Wat is het effect van koud afdouchen (30 sec) op mijn geestelijke helderheid in de ochtend?

Nope! Gewoon nee. Jaren lang heb ik er niet aan gewild: Koud (af)douchen.
Natuurlijk had ik een heel goed excuus, dat ik al een koukleum ben, en dat ik dan de rest van de dag niet meer warm word. Nu heb ik het ook héél snel koud en heb ik bijna altijd koude handen en voeten, maar ik was niet eens bereid een poging te wagen.

Dit terwijl ik weet dat mijn douche routine mij geen goed doet. Ik kom altijd duf en moe onder de douche uit. Want warm douchen is nogal lekker, en lang douchen is nog lekkerder, dus gesmolten onder de deurpost door uit de badkamer druipen is inmiddels gewoonte geworden. Ongeacht de side effects.

Nu hoor ik het fenomeen steeds vaker voorbij komen. Een koude douche is goed voor je doorbloeding, voor je huid, het geeft energie, je activeert vetverbranding en je traint jezelf met kou om te gaan. Aangezien ik toch bezig ben met nieuwe dingen testen en mijzelf verbeteren, is dit een goeie om mee te gaan spelen (waarschijnlijk gillen). Alleen al om van die angst voor een koude douche af te komen ;-)

Tijd om 30 dagen lang 30 seconden koud af te douchen!

Week 1:
Na een lekker warme douche draai ik de koude kraan vol open en een lichtelijk gevoel van overweldigende paniek giert door de kern van mijn ziel. “Wat een goeie ideeën heb ik ook, applaus voor mijzelf”, schoot in een fractie van een seconde door mijn heen.
Ik begin te tellen: één, twee, drie… Mijn lichaam begint spastische trekken te vertonen want die heeft het idee dat hij ergens op de Noordpool in een wak onder het ijs geschoven wordt en wil dat liever niet (wat ik hem niet kwalijk kan nemen), alleen mijn wilskracht overwint en mijn lichaam luistert. Sort of.
In mijn hoofd is er muziekje opgezet waarvan de tekst maar één woord bevat: AAAHHGGNNNGNGG!
Toch blijf ik staan.
Mijn hartslag gaat duidelijk omhoog, en ik begin een stuk zwaarder te ademen.. tien, elf, twaalf..
Ik probeer alles wat er gebeurd te observeren, en mijzelf rustig en kalm te houden. Langzaam word mijn hoofd kalmer, alleen mijn spieren blijven in totale-inspanning-blokkeer-stand hangen tot ongeveer 25 seconden. Ook hen krijg ik nu iets meer tot rust.

Na de 30 seconden draai ik douchekraan uit, en begin ik me met mijn handdoek snel droog te wrijven. Meteen voel ik een warmte in mijzelf opkomen en merk dat ik in een rap tempo weer opgewarmd ben. Nou, dat viel best mee. Als je die 30 seconden hiervoor niet mee telt.

Wat mij opvalt is dat ik meteen niet duf meer ben. Best logisch natuurlijk, ben meteen in een staat van alertheid en ready to start my day. Not bad.

De dagen erna had ik er moeite mee om mijzelf zo ver te krijgen de kraan open te draaien, en verliep alles ongeveer zoals boven beschreven. Aan het einde van de week heb ik 2 dagen alleen warm gedoucht, en.. Ik was meteen weer duf. Dat niet duf zijn is echt een groot voordeel.

Week 2:
In de nieuwe week het koud afdouchen meteen weer opgepakt. Het lijkt erop dat er een soort gewenning begint te komen. Niet nadenken en gewoon die kraan open draaien gaat steeds makkelijker, en de paniek van de eerste week is drastisch afgenomen. De reactie van mijn lijf is er nog wel, alleen meer controleerbaar, rustiger. Ook mijn ademhaling is iets makkelijker kalm te houden waardoor de paniek stand van week 1 niet meer aanwezig is.

Het voordeel is nog steeds merkbaar. De alertheid is de miezerige 30 seconden afzien zeker waard.

Week 3:
Het begint al een soort van gewoon te worden. Kraan open, ik schwing heen en weer zodat mijn linker en rechter schouder de kou ook meekrijgen, daarna mijn rug en buik ook. Ik probeer rustig te blijven en normaal te blijven ademen, en mijn lichaam ook in een ruststand te houden. Dit gaat best goed!

Week 4:
Yup, dit is een gewoonte die ik ga blijven volhouden. Er is in totaal één dag geweest waarbij ik wel koud afgedoucht heb, en waarbij ik nog steeds duf en moe was. Echter dit had waarschijnlijk te maken met het feit dat ik in de nacht nog een tijd wakker heb gelegen.

Beantwoording onderzoeksvraag na 30 dagen:
Mijn geest is veel sneller helder ‘s ochtends, geen dufheid meer direct na het douchen, meer alert en klaar om de dag te beginnen. Dit heeft natuurlijk effect op het verloop van de gehele dag.

Ps. Kijk hoe blij dit kind op de afbeelding is na het douchen! Die heeft ongetwijfeld een awesome ouder die aan koud afdouchen doet, en dit al aan dit vrolijke kind geleerd heeft. Als dat geen bewijs is, weet ik het ook niet meer.

Dit experiment is volledig geslaagd. Ja, er is ongemak, en er is een gewenningsperiode. Echter, deze wegen niet op tegen de voordelen die het geeft. Dit is een dikke aanrader!
Vond je het een interessante of leuke post? Heb je er wat aan gehad? Of zie je punten die je mist of waar ik verbeteringen in aan kan brengen? Laat het weten via de comments!
Bijlagen ingevulde experimenten:

Gratis e-book

Schrijf je in en ontdek: 5 stappen naar “Ik Ben Awesome!”

Ingrediënten voor een Awesome en Gelukkig leven.

In gesprek met Ruben Soeteman – Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijd

In gesprek met Ruben Soeteman - Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijdHoe blijven wij ondanks limitaties groeien en versterken wij ons in onze...

Open Invite

Muziek van Baydir - Open InviteLyrics - Open Invite Going for a ride On my way to this new lifeYeahI'm willing to change I'm willing to face Can...

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te...

Transformeer naar optimist met deze oefening

Transformeer naar optimist met deze oefening8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen...

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is...

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is...

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte....

Doei depressie en burn-out met “Awesome Input”

Doei depressie en burn-out met "Awesome Input"8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen...

De 2 allergrootste geluksmakers hebben beide met maar één ding te maken

De 2 allergrootste geluksmakers hebben beide met maar één ding te maken8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een...

De grootste leermeester tot groei

De grootste leermeester tot groei8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen door je te...

Hoe je verleden verwerken je toekomst verbreed (krachtig!)

Hoe je verleden verwerken je toekomst verbreed (krachtig!)8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Hoe jij jouw innerlijke kracht ontwaakt met een nieuw wereldmodel

Hoe jij jouw innerlijke kracht ontwaakt met een nieuw wereldmodel8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je...

Altijd maar haasten: dit is de oplossing

Altijd maar haasten: dit is de oplossing8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen door...

Jouw Geluksmakers: Leer ze kennen met deze oefening!

Jouw Geluksmakers: Leer ze kennen met deze oefening!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te...

Gestrest? Deze ademtechniek helpt je te ontspannen

Gestrest? Deze ademtechniek helpt je te ontspannen8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te...

Hoe jij jezelf kan helen door te vergeven

Hoe jij jezelf kan helen door te vergeven8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen door...

Beleef veel mooiere dagen met goede vragen

Beleef veel mooiere dagen met goede vragen8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen...

Like de “Ik Ben Awesome” Facebook pagina:


Of deel dit experiment:

Download GRATIS Checklist

Wil jij jouw frequentie en Geluk verhogen?

Na het invullen van de checklist weet je welke 5 onderdelen belangrijk zijn om jouw frequentie te verhogen en weet je waar jij staat in elk onderdeel. Krijg direct meer bewustzijn, focus en een verrassing!

In gesprek met Ruben Soeteman – Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijd

In gesprek met Ruben Soeteman - Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijdHoe blijven wij ondanks limitaties groeien en versterken wij ons in onze...

Open Invite

Muziek van Baydir - Open InviteLyrics - Open Invite Going for a ride On my way to this new lifeYeahI'm willing to change I'm willing to face Can...

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te...

Transformeer naar optimist met deze oefening

Transformeer naar optimist met deze oefening8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen...

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is...

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is...

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte....

Pin It on Pinterest

Share This
IkBenAwesome.nl