fbpx

Eenzaamheid is het resultaat van wat je denkt en doet

Het is midden in de nacht, ik zit een film te kijken, en een vleugje emotie genaamd eenzaamheid openbaart zich. Een oude bekende. Een hele oude bekende.
Bij “oud” gedrag horen “oude” emoties. Vroeger voelde ik me altijd eenzaam, inmiddels al jaren niet meer. Ik weet nu dat we allemaal onlosmakelijk verbonden zijn, ik ben meer en meer in verbinding met mijzelf, en ondanks soms nog belemmerende overtuigingen, houd ik van mijzelf waardoor eenzaamheid een overbodige emotie is geworden.
 
Eenzaamheid bestaat wanneer je bijvoorbeeld een overtuiging hebt (en dus herhaaldelijk denkt) dat je afgescheiden bent van iedereen, er alleen voor staat en dat niemand voor je klaar staat, of wanneer je een behoefte hebt aan aandacht/liefde en er is niemand in de buurt om dat te geven. Wanneer je jezelf gaat identificeren met deze overtuiging of behoefte wordt het een onderdeel van je, ontstaat er een gemis, en het gevoel (in dit geval eenzaamheid) wat erbij hoort wordt aangewakkerd/versterkt.
 
Heel soms, zoals vannacht, zijn er nog kleine kleine momenten waarbij het gevoel van eenzaamheid omhoog komt. Niet extreem, maar toch in een milde vorm aanwezig. Waardoor komt dit?

Waardoor wordt eenzaamheid getriggerd?
Voor mij is het duidelijk waardoor het gevoel van eenzaamheid vannacht omhoog kwam:
– Twee dagen lang veel suikers eten en overeten. Dit is de snelste manier om de verbinding die ik voel met alles dat is niet meer te voelen. Het gevoel van verbinding wordt verdoofd, en ik voel me ineens afgescheiden van de wereld, afgescheiden van de mensen om mij heen, en afgescheiden van mijzelf. Dit is wat (overmatig gebruik van) voedsel kan doen.
– Twee dagen lang passief zijn en films kijken. Lang stil zitten en naar een scherm staren brengt geen energie, waardoor lichaam en geest lui en duf worden.
– Twee dagen achter elkaar om 03.30 naar bed gaan. Het brein functioneert minder goed als het moe is, waardoor negatieve gedachten makkelijker de overhand kunnen nemen. Wat ze dus ook gaan doen.

Zelfreflectie
Dit gedrag is niet wie ik wil zijn. Het staat niet in lijn met hoe ik me wil voelen, en niet in lijn met mijn toekomstvisie.
Na wat zelfreflectie begrijp ik waarom dit oude patroon de voorgrond betrad. Het was een onhandig middel om te dealen met een emotie die ik niet wilde voelen. Het mag nu gevoeld worden.

Nu ik het mag voelen van mijzelf, kan ik mijzelf corrigeren, en DOEN waar ik wél blij van word. Geen zelfhaat, geen negatieve zelfpraat. Ik heb niet gefaald. Sterker nog, voorheen was dit een dagelijkse struggle, een standaard staat van zijn. Dit is een dikke win in zelfcorrigering! Het gedrag was blijkbaar even nodig, het heeft me twee dagen gediend. Nu niet meer, dus ik laat het gedrag weer liefdevol los.

Liefdevolle actie
Nu weer liefdevolle ACTIE. Ik stel mijzelf de vraag: “Wat kan ik doen om mijzelf weer verbonden te voelen?”
Antwoord: “Groene shakes, bewegen, verbinden met anderen, verder met mijn doelen en awesomeness de wereld in brengen!”

Op het moment dat is dit schrijf heb ik al vele kleine acties ondernomen om me meer verbonden te voelen, en het gaat direct alweer beter :-)
Zo simpel is het dus. Verander wat je doet, en verander je emoties.

En nu een aantal vragen voor jou.
Ben jij weleens eenzaam? Op welke momenten komt dit gevoel bij jou naar boven? Doe je iets specifieks waardoor het gevoel versterkt wordt?
Wat kan jij doen om je meer verbonden te voelen? Welke stap kan jij NU zetten om jezelf in een opwaartse spiraal te plaatsen?

Wanneer je door hebt welk gedrag voor welke emotie zorgt, kan je er voor kiezen je anders te voelen juist door ander gedrag te vertonen! Simpel, echter niet altijd makkelijk. Maar, net als met alles, oefen het vaak genoeg en oude gewoontes zullen steeds minder vaak voorkomen, steeds korter van aard zijn, tot dat deze zo weinig voorkomen dat het geen issue meer is, of volledig is verdwenen.

Nu in de aanbieding

Online Cursus “Bewust Zijn & Geluk”

Lukt het je maar niet om gewoonweg Gelukkig te zijn?
Wil je wel maar weet je niet hoe? En voel jij dat je er klaar voor bent om nu echt die stap te zetten?

✅ Leer hoe je jouw eigen realiteit kan creëren en vormgeven.
✅ Leer om vanuit ontspanning, openheid en groei te leven.
✅ Leer hoe je in elk moment meer Geluk kunt creëren.
✅ Leer jouw emoties als kompas te gebruiken tot meer Geluk.

Download GRATIS Checklist

Wil jij jouw frequentie en Geluk verhogen?

Na het invullen van de checklist weet je welke 5 onderdelen belangrijk zijn om jouw frequentie te verhogen en weet je waar jij staat in elk onderdeel. Krijg direct meer bewustzijn, focus en een verrassing!

In gesprek met Ruben Soeteman – Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijd

In gesprek met Ruben Soeteman - Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijdHoe blijven wij ondanks limitaties groeien en versterken wij ons in onze...

Open Invite

Muziek van Baydir - Open InviteLyrics - Open Invite Going for a ride On my way to this new lifeYeahI'm willing to change I'm willing to face Can...

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te...

Transformeer naar optimist met deze oefening

Transformeer naar optimist met deze oefening8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen...

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is...

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is...

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte....

Pin It on Pinterest

Share This
IkBenAwesome.nl