fbpx

Altijd maar haasten: dit is de oplossing

MEGA aanbieding

8-weekse Online Cursus “Bewust Zijn & Geluk”

Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen door je te focussen op specifieke ingrediënten. Ga 8 weken aan de slag met deze online cursus en..

✅ Leer hoe je jouw eigen realiteit kan creëren en vormgeven.✅ Leer om vanuit ontspanning, openheid en groei te leven.
✅ Leer hoe je in elk moment meer Geluk kunt creëren.
✅ Leer jouw emoties als kompas te gebruiken tot meer Geluk.

Altijd maar haasten: dit is de oplossing

Wanneer je meer in het moment, meer in het nu wilt leven en ook nog eens vanuit rust en ontspanning, dan is vertragen een enorm goede tool om bewust in te zetten. Als je letterlijk langzamer beweegt en bewust blijft opletten, komt je steeds meer in het nu terecht en gaan er steeds meer details opvallen. Dingen die je niet ziet wanneer je versnelt.

In de tijd voor mijn burn-out stond mijn interne gaspedaal altijd vol ingetrapt. Dit was mijn standaard stand. Na mijn burn-out heb ik maanden geoefend met vertragen. Het begon me op te vallen dat ik ook thuis altijd  in de “even snel”-modus zat. “Even snel eten maken” of “even snel plassen” of “even snel iemand bellen”, terwijl ik daarna gewoon ging zitten en 2 uur lang een film ging kijken. Overal zat druk achter, het “even snel” syndroom uitte zich in chronische haast. En daarom ook chronische stress. Misschien herken je dit in meerdere of mindere mate?

Zo heb ik mijzelf geleerd om alles rustiger aan te doen. Letterlijk. Langzamer lopen, langzamer eten, langzamer fietsen, langzamer praten, langzamer ademen. Op een gegeven moment leerde ik mijn natuurlijke snelheid kennen, de snelheid welke voor mij prettig was om in te functioneren. En ik leerde ook mijn grenzen kennen waarna ik door kreeg wanneer ik er overheen ging. Een grens waar ik vrijwel mijn hele leven onbewust standaard ver overheen ging.

En dat is het dus met vertragen. Vertragen zorgt voor rust, voor kalmte. Je leert je natuurlijke tempo kennen, je gaat meer detail zien waardoor je ook meer dingen leert waarderen. Waarom denk je dat het aantal mensen dat aan yoga doet zo enorm toe neemt? De oefeningen zijn een perfect voorbeeld van vertragen. Vertragen is een super krachtige tool om in te zetten, zeker in een maatschappij waarin we voelen dat alles steeds sneller en sneller moet.

Wanneer je dit meestert, het vertragen, loop je niet in het tempo wat de buitenwereld je probeert op te leggen, maar loop je jouw eigen tempo. Op jouw manier. Dan kan de wereld van alles van je willen, maar jij loopt jouw tempo. Dit is een typisch voorbeeld van “van binnen naar buiten” leven in plaats van “van buiten naar binnen” leven.

Probeer het eens uit, doe alles zó langzaam dat je alle details kan zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Dat je daadwerkelijk voelt wat je lichaam je aangeeft.

Grenzen leren kennen
En wat ik net al aan gaf, vertragen is ook een super goede manier om je grenzen te leren kennen. Veel mensen gaan nogal eens over hun grenzen heen omdat ze hun grenzen niet kennen. Vaak gebeurd er van alles op een dag en pas als je onderweg bent naar huis of  thuis komt merk je hoe moe je bent. Misschien baal je wel dat je bepaalde dingen niet anders had aangepakt. Ergens weet je het wel dat je een grens overgaat, maar net niet bewust genoeg en je denkt steeds dat het wel mee valt. Tot je die grens alweer over bent.

Wanneer jij je grenzen kent en deze goed kan aangeven, kom je ook betrouwbaar over omdat mensen weten wat ze aan je hebben. Altijd maar aardig willen zijn en overal ja op zeggen terwijl je er geen zin in hebt maakt je ten eerste ongelukkig, het maakt je ook niet de meest betrouwbare persoon. Mensen hebben dat over het algemeen snel in de gaten. Dus durf duidelijk te zijn en jouw waarheid te spreken.

Alright. We gaan aan de slag met een oefening, dus pak je pen en papier erbij of je werkboek.

Deze oefening doen we in 3 stappen:
1. Voelen.
2. Vertragen.
3. Veranderen.

Stap één is voelen
Je wilt namelijk leren voelen waar jouw grens ligt. Je wilt leren wanneer iets nog net wel en net niet goed meer voelt voor jou.

Dus de eerste vraag is: Bedenk een situatie waarbij je merkt dat je steeds weer over je grens gaat.

Dit kan steeds één persoon zijn waarbij je helemaal leeggezogen wordt en je moe thuis komt, dit kan een collega zijn die steeds je grens overgaat op welke manier dan ook, dit kan jij zelf zijn die altijd aan het haasten en rennen is, zolang je maar een situatie pakt waar je graag verandering in zou willen zien.

De tweede stap is vertragen
Je kan vertragen door vragen stellen in plaats van direct te antwoorden. Als iemand je een vraag stelt geef niet direct antwoord, maar stel een vraag terug. Voorbeeld: “Zou jij vandaag een half uurtje langer willen blijven?” Een vraag terug kan zijn: “Waarom is het nodig een half uurtje langer te blijven?” Hierdoor geef je jezelf meer ruimte om te voelen en denken wat je wilt.

Een andere manier van vertragen is jezelf bedenktijd geven. Bij een vraag kan je zeggen: “daar wil ik graag even over nadenken.” Of “Daar kan ik nu nog geen antwoord op geven. Geef me een paar uurtjes of een dag of een week. Dan kom ik er op terug.”

Door je antwoord letterlijk te vertragen heb je meer tijd om tot een goed besluit te komen en hierbij voorkom je dat jij je gedwongen voelt direct en impulsief een keus te maken waar je achteraf niet blij mee bent.

Dus de vraag bij de tweede stap is als volgt: bij de situatie die net bedacht hebt waar jij je grens over gaat, hoe zou je in deze momenten of situaties kunnen vertragen?

En wanneer de situatie zich weer voordoet, hoe zou jij jezelf er aan kunnen herinneren om te vertragen?

De derde en laatste stap is veranderen
Dus echt aan de slag gaan en oefenen met nieuw gedrag. Door keer op keer te oefenen met lichamelijk vertragen en vertragen door vragen te stellen of bedenktijd te nemen, zal je steeds dichter bij jezelf komen te staan en steeds meer vanuit rust en ontspanning keuzes kunnen maken op basis van jouw eigen gevoel.

En op deze manier weet ik zeker dat jij jouw geluk ook weer verhoogt.

Deze video is onderdeel van de Online Cursus “Bewust Zijn & Geluk”.
Nu in de MEGA aanbieding!

Download GRATIS Checklist

Wil jij jouw frequentie en Geluk verhogen?

Na het invullen van de checklist weet je welke 5 onderdelen belangrijk zijn om jouw frequentie te verhogen en weet je waar jij staat in elk onderdeel. Krijg direct meer bewustzijn, focus en een verrassing!

In gesprek met Ruben Soeteman – Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijd

In gesprek met Ruben Soeteman - Over Licht- & Schaduwwerk in deze tijdHoe blijven wij ondanks limitaties groeien en versterken wij ons in onze...

Open Invite

Muziek van Baydir - Open InviteLyrics - Open Invite Going for a ride On my way to this new lifeYeahI'm willing to change I'm willing to face Can...

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas

Veel negatieve emoties? Leer je emoties gebruiken als kompas8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee

Minder stress, meer ontspannen? Het begint hiermee8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te...

Transformeer naar optimist met deze oefening

Transformeer naar optimist met deze oefening8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is te trainen...

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert

Dit is hoe jij jouw eigen waarheid en realiteit creëert8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk is...

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!

Sta je regelmatig even stil? Of ren je jezelf een burn-out in? Voorkom het hiermee!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is...

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen

Kwetsbaarheid als tool naar echte en diepgaande verbindingen8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!

Wat breekt jouw geluk? Dit is super belangrijk om te weten!8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte. Je Geluk...

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent

Word je gek van jouw gedachten? Waarom jij jouw gedachten niet bent8-weekse Online Cursus "Bewust Zijn & Geluk" Gelukkig zijn is een gewoonte....

Pin It on Pinterest

Share This
IkBenAwesome.nl